Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Βυζαντινή Άρτα: Αναβίωση του εθίμου του βαψίματος των αυγών, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου

13 Απριλίου 2023

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, αναβίωσε το έθιμο του βαψίματος των αυγών από τις γυναίκες της ενορίας, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, δίπλα από τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Βασιλείου. Ένα έθιμο το οποίο ο Δήμος Αρταίων έχει συμπεριλάβει τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις του για τη «Βυζαντινή Άρτα».

Πρόκειται για μία πράξη με δύο βασικά χαρακτηριστικά: το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα του Χριστού και το αυγό, το οποίο συνδέεται με την αναγέννηση/ανάσταση, καθώς κρύβει τη ζωή μέσα του.

Το έθιμο πραγματοποιείται τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν ο Χριστός -κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου- προσέφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του. Κάθε σπιτικό τέτοια μέρα βάφει τα πασχαλινά αυγά του και η όλη διαδικασία περνάει από γενιά σε γενιά, σε μία προσπάθεια να συνεχιστεί αυτή η παράδοση.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης θα ανάψει η καθιερωμένη φωτιά στο προαύλιο της Αγίας Θεοδώρας και στην πλατεία Σκουφά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών και επισκεπτών. Το έθιμο, που μετρά αιώνες, ξεκίνησε και διατηρείται αναλλοίωτο στην ενορία της Άγιας Θεοδώρας, συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν μαθητές του Χριστού έξω από το πραιτώριο του Ποντίου Πιλάτου αναμένοντας την απόφαση για την τύχη του.

Τέλος, θα ακολουθήσει το στόλισμα των επιταφίων με τον «παραδοσιακό τρόπο», ενώ στην Αγία Θεοδώρα ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός του Εκπαιδευτικού Ομίλου του Μουσικού Σχολείου Άρτας μετά το τέλος της Ακολουθίας, θα ψάλει τις τρεις στάσεις των εγκωμίων του Επιτάφιου Θρήνου.

#ΒυζαντινήΕβδομάδα2023 #ΒυζαντινήΆρτα