Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Το Υπόμνημα με τα ανοιχτά ζητήματα του Δημάρχου στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

25 Ιανουαρίου 2022

Ένα υπόμνημα με τις βασικές θέσεις και διεκδικήσεις του Δήμου Αρταίων για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, επέδωσε ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, με αφορμή την παρουσία του Υπουργού στην παράδοση των οχημάτων στα Ιωάννινα από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στο βασικότερο αίτημα, αυτό της αύξηση της  οικονομικής ενίσχυσης, ώστε ο Δήμος να ανταπεξέρχεται στην αντιμετώπιση όλων των έκτακτων και μη φαινομένων. Ο Δήμος Αρταίων περιλαμβάνει σε μεγάλο μέρος τόσο δασική όσο και αγροτική περιοχή με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα για κάλυψη αντιπλημμυρικών δράσεων και πυροπροστασίας, πολλά εκ των οποίων τα καλύπτει με ιδία χρηματοδότηση.

Ενδεικτικά ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε στον Υπουργό, ότι κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, παρουσιάστηκε μεγάλη κατάπτωση στην Τοπική κοινότητα Δαφνωτής, κηρύσσοντας ταυτόχρονα την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το υπ’ αρίθμ 873/01-02-2021 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας –Δ/νσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, όσο και της μεγάλης φωτιάς στο Καλογερικό και στον Μύτικα Ανέζας που χρειάστηκε η μερική εκκένωση οικισμών.

Έτσι σύμφωνα με το υπόμνημα του Δημάρχου  τα αιτήματα του Δήμου είναι τα εξής:

  • Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών (ενδεικτικό ποσό 200.000,00€)
  • Χρηματοδότηση για αγορά εξοπλισμού (αλατοδιανομέα και μαχαίρι για όχημα 4Χ4, δεξαμενή και αντλία για όχημα 4Χ4, θρυμματιστή, ασύρματοι, γεννήτριες κλπ (ενδεικτικό ποσό 30.000,00€)
  • Επιπλέον χρηματοδότηση για τον καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών (ενδεικτικό ποσό 20.000,00€)
  • Κατασκευή πυροφυλακίου στο Περιαστικό δάσος (ποσό 15.000,00€)
  • Εξοπλισμός εθελοντικών ομάδων (ενδεικτικό ποσό 8.000,00€)

Παραδώσαμε στον Υπουργό και στον Γενικό Γραμματέα, έναν πλήρη φάκελο με διεκδικήσεις και αιτήματα που θα βοηθήσουν καθοριστικά τον ρόλο της πολιτικής μας προστασίας και την προστασία και την θωράκιση της περιοχής μας από φυσικά φαινόμενα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Στυλιανίδη για την πολύ καλή συνεργασία μας, ήταν μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνάντηση, για το λόγο ότι ο Υπουργός ήταν απόλυτα ενημερωμένος για τις ανάγκες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης.