Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Το ΞΕΝΙΑ επιτέλους δημοπρατείται

12 Απριλίου 2023

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης από την ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα έργα ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρταίων

12 εκατομμύρια ευρώ εξασφαλισμένα για την επαναλειτουργία του

ΞΕΝΙΑ και Κάστρο ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο για όλους

 

Εξασφαλίστηκαν τα σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ που διεκδικούσε ο Δήμος Αρταίων για την αξιοποίηση και την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ και πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών, που θα μετατρέψουν ένα κουφάρι σ’ ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (ΕΥΔΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ), απέστειλε γραπτώς την θετική του γνωμοδότηση για τη δημοπράτηση του έργου. Σημειώνεται, πως το στάδιο της έγκρισης από την Ειδική Γραμματεία ήταν καθοριστικό προκειμένου να αποδεσμευτούν από το ΕΣΠΑ τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρταίων σε χθεσινή  συνεδρίασή της ενέκρινε ομόφωνα την δημοπράτηση του έργου και τις επόμενες μέρες θα βγει το έργο “στον αέρα”.
  3. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την επίσημη θέση της Κυβέρνησης στις 5 Απριλίου, σχετικά με την πολιτιστική αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ στην πρόσφατη επίσκεψη του στα Ιωάννινα, κάνοντας γραπτή αναφορά για: «Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου ΞΕΝΙΑ Άρτας και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου, 12 εκατομμύρια ευρώ». Αντίστοιχες θέσεις έχουν εκφράσει και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2016 που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή τις προσπάθειες επαναλειτουργίας του ΞΕΝΙΑ.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αρταίων αναφέρει: «Ως Δήμαρχος και ως πολίτης της Άρτας που έχει συνδέσει τις παιδικές και νεανικές του αναμνήσεις με ανοιχτό το ΞΕΝΙΑ, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την απόφασή τους. Ευχαριστώ τα στελέχη  της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, τους μελετητές, την Πολιτική Ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Πολιτισμού, που όλοι μαζί  δούλεψαν εδώ και μια πενταετία για να έρθουν 12 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για το ΞΕΝΙΑ.

Θέλω να πω σε όλους τους Αρτινούς, ότι το ΞΕΝΙΑ πλέον έχει έτοιμα – εγγυημένα – χρηματοδοτημένα 12 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ.

12 εκατομμύρια ευρώ για την αναστήλωση και αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ που δεν μας τα πειράζει κανείς!

Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ένα πράγμα και ένα πράγμα μόνο: ΞΕΝΙΑ ανοιχτό. Κάστρο ανοιχτό. Προσβασιμότητα σε ΞΕΝΙΑ και Κάστρο 24 ώρες το 24ώρο».