Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Την Τοπική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων «ΚΑΡΑΛΗΣ», επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Αρταίων

04 Αυγούστου 2022

Την βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων «ΚΑΡΑΛΗΣ» που εδρεύει στην Άρτα, επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, στο πλαίσιο των επισκέψεων και των συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς της περιοχής και του «διαλόγου με το επιχειρείν». Ο Δήμαρχος Αρταίων συζήτησε με τον ιδιοκτήτη Κώστα Καράλη για την πορεία της εταιρείας, για τις επενδύσεις αλλά και για τις εξαγωγές και για την επιχειρηματική του δράση. Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης από τους επιχειρηματίες Σπύρο και Γιάννη Καράλη, όπου ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για την παραγωγή των προϊόντων, ενώ τέθηκαν ζητήματα και προβλήματα, καθώς όπως είπε ο κ. ΤσιρογιάννηςΗ επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Δημοτικής μας Αρχής να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα παραγόμενα είδη, τις δραστηριότητες, τα προβλήματα, και παράλληλα να αναδείξει και να προβάλλει το αξιόλογο επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής μας”.

Κατά την επίσκεψή του στην γαλακτοβιομηχανία, ο επιχειρηματίας ανέλυσε στον Δήμαρχο την ιστορία της επιχείρησης. Πως από ένα “μπατζαριό”, δηλαδή τυροκομείο το 1947 στο Βαθύπεδο Ιωαννίνων, πέρασε στα χέρια του το 1969. Αυτό το μοντέλο παραγωγής διατηρεί μέχρι και σήμερα. Από το 1970 άρχισε να παράγει την παραδοσιακή κεφαλογραβιέρα, που έγινε το κύριο προϊόν του τυροκομείου μέχρι το 1982 και έμελλε να εξελιχθεί σε «διαβατήριο» για τις διεθνείς αγορές. Η γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. εδρεύει στην Άρτα σε ιδιόκτητο χώρο με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης). Η εταιρεία εξάγει το 50% της παραγωγής της στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία.

Με αφορμή αυτή την ιστορική αναδρομή της επιχείρησης ο Δήμαρχος σχολίασε: “Ακούγοντας τον κ. Καράλη καταλαβαίνει κανείς πολλά για την ιστορία, τις δυνατότητες και τους ανθρώπους μας. Η Άρτα είναι γεμάτη από ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να στύψουν την πέτρα, να βιοποριστούν με αξιοπρέπεια και με το κεφάλι ψηλά. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκομαι εδώ: να δείξουμε τις δυνατότητες αλλά και την δύναμη που κρύβει καθένας από εμάς. Σε μια εποχή του τρέχει και που το σημαντικό μπερδεύεται με το ασήμαντο, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει αυτός εδώ ο τόπος και οι άνθρωποί του”.