Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Τελικά, η λειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο δεν αντίκειται στις χρήσεις γης του ΓΠΣ Άρτας

17 Ιουλίου 2017

Στην απόφαση ότι η λειτουργία του ΞΕΝΙΑ Άρτας ως ξενοδοχείο, στο χώρο που βρίσκεται, δεν αντίκειται στις θεσμοθετημένες χρήσεις γης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άρτας καταλήγει η Ειδική Επιτροπή του Αρ. 152 (Ν.3463/06) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Με αυτή την απόφαση δικαιώνεται ο Δήμος Αρταίων, ο οποίος προσέφυγε κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά τη σχετική προσφυγή των Δημοτικών Συμβούλων Λίτσας Κιτσαντά, Στέφανου Παπακίτσου και Άγγελου Ξυλογιάννη. Μάλιστα, η απόφαση είναι ομόφωνη και άγεται στην κρίση ότι «η προσβαλλόμενη απόφαση του ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας δεν ελήφθη νόμιμα και για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί».

Υπενθυμίζεται, πως στις 18 Ιανουαρίου 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία –των τριών από τις πέντε παρατάξεις- την αξιοποίηση ως ξενοδοχείο του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της Άρτας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Κατά της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» ισχυριζόμενη πως η απόφαση αυτή αντίκειται στις χρήσεις γης (κάτι που τελικά απορρίφθηκε όπως αναφέρεται πιο πάνω). Άρα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων με αριθμό 6/18-1-2016 ελήφθη νόμιμα.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή το ΞΕΝΙΑ βρίσκεται μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Άρτας, το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) σε συνεδρίασή του στις 7 Δεκεμβρίου 2016 αποφάσισε αρνητικά για τη δημιουργία ξενοδοχείου.

«Είχαμε εκφράσει την άποψη ότι η λειτουργία του χώρου ως ξενοδοχείο θα αποτελούσε την πιο συμφέρουσα και αξιόπιστη λύση για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Δυστυχώς, το ΚΑΣ είχε άλλη άποψη. Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει, πάνω απ’ όλα, είναι να μην μείνει και άλλο διάστημα κλειστό το ΞΕΝΙΑ, για αυτό θα εξετάσουμε άμεσα κάθε δυνατή χρήση του» ανέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στην σχετική ενημέρωση που έκανε για το θέμα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.