Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισε υπέρ της μελέτης του ΞΕΝΙΑ

01 Μαρτίου 2022

Αναβιώνει η παλιά μορφή του ΞΕΝΙΑ – Πιστή η ανακαίνισή του.

Χρ. Τσιρογιάννης: «Διατηρούμε το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Ζήβα και μετά από 30 χρόνια παραδίδουμε Κάστρο και Ξενία ανοιχτό για όλους του Αρτινούς».

Με την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο: Μελέτες ωρίμανσης του έργου «Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ» και έγκριση αυτής, ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων. Στη συνεδρίαση, παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι μελετητές του έργου, προκειμένου να καταθέσουν την επιστημονική τους θέση και να παρουσιάσουν αναλυτικά τα στοιχεία της μελέτης, καθώς και Υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αρταίων και συγκεκριμένα η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Σοφία Γρύλλια και ο Προϊστάμενος Άγγελος Σακκάς. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε θετικά υπέρ της μελέτης, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετική.

Υπενθυμίζεται, πως η μελέτη έχει εγκριθεί, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ενώ έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι τυχόν παρατηρήσεις. Επόμενο στάδιο που ακολουθεί είναι αυτό της σύνταξης της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης, και όπως όλα δείχνουν δεν αργεί ο χρόνος για τη δημοπράτηση και την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ, ενός εμβληματικού έργου για την ταυτότητα της Άρτας, ενός χώρου σύμβολο για όλους τους Αρτινούς.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά πάγια πρακτική ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις μελέτες αναφέροντας στην τοποθέτησή του: «Διατηρούμε το αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Ζήβα και μετά από 30 χρόνια παραδίδουμε Κάστρο και Ξενία ανοιχτό για όλους του Αρτινούς».

Ενώ συνέχισε: «Πρόκειται για την αρχή του τέλους μιας μακρόχρονης διαδικασίας που κρατάει σχεδόν τρεις δεκαετίες για την αξιοποίηση όχι απλώς του «Ξενία», αλλά για την ανάδειξη του κτιρίου και του χώρου του κάστρου της πόλης, ως ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας και τους επισκέπτες της. Στόχος της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, είναι να καταστεί το Ξενία ένας βιώσιμος, τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες όλο το έτος, δηλαδή ένας πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής».

Λίγα λόγια για το έργο:

Το ενταγμένο σήμερα στο ΕΣΠΑ έργο, αφορά παρεμβάσεις για την πολιτιστική, ψυχαγωγική και αισθητική λειτουργικότητά του με δραστηριότητες που θα απευθύνονται στο σύνολο της αρτινής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει την δημιουργία καφέ – εστιατορίου στο ισόγειο (όπως λειτουργούσε και στο παρελθόν), ώστε να αποτελέσει έναν χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών, καθώς επίσης και Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Ωδείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διάφορες εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια και παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.