Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Αρταίων

12 Ιανουαρίου 2021

Αντικείμενο της σύσκεψης η προβλεπόμενη επιδείνωση του καιρού.

Οδηγίες προς τους Δημότες.

Σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Δήμου Αρταίων, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με μικρή αντιπροσωπεία Φορέων, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αντικείμενο της σύσκεψης, ήταν η καλύτερη προετοιμασία των Φορέων μετά και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Πανέτας, αφού έκανε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων αντιμετώπισης του Δήμου για τυχόν έντονα καιρικά φαινόμενα, στη συνέχεια ζήτησε τις απόψεις και τη συμβολή των εκπροσωπούμενων Φορέων, προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα και πλήρης συντονισμός για την αντιμετώπισή τους.

«Έχουμε καλό επίπεδο ετοιμότητας στην Πολιτική Προστασία του Δήμου μας και συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως την Πυροσβεστική, την Ελληνική Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, τη ΔΕΗ και την ΔΕΥΑ Άρτας. Στόχος μας είναι να μπορούμε να δράσουμε έγκαιρα και με ταχύτητα αν και όταν χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πανέτας.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε καθαρισμούς αποστραγγιστικών αυλακών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, σε προληπτική συντήρηση των αντλιών από τα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια, ενώ η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης σε προληπτικό καθαρισμό όμβριων υδάτων. Επίσης, υπάρχει ήδη διαθέσιμη ποσότητα άλατος και έχουν ήδη μεριμνήσει για την προμήθεια νέας ποσότητας.

Στο τέλος της σύσκεψης, ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης τόνισε πως «Στα θέματα πολιτικής προστασίας, το «κλειδί» είναι η έγκαιρη προετοιμασία και ο καλός συντονισμός των Φορέων. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι σχεδιασμοί μπορούν να ανατραπούν και ότι η φύση, η κλιματική αλλαγή αλλά και οι παθογένειες δεκαετιών μπορούν να κάνουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ωστόσο, δική μας ευθύνη είναι να κάνουμε εκ των προτέρων το καλύτερο που μπορούμε και να είμαστε παρόντες την ώρα της κρίσης για να προσφέρουμε λύσεις». Ειδική αναφορά, έκανε και για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών για τους οποίους δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα γιατί εκεί ζουν πολλοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας.

Σημειώνεται, πως ο Δήμος Αρταίων δίνει διαχρονικά μεγάλη έμφαση  σε προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις για την προστασία των κτηνοτροφικών μονάδων και των καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων. Ενώ έχει πρωτοστατήσει για την επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων, όπως είναι η οριοθέτηση του Αράχθου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής της Π.Υ Άρτας κ. Σπύρος Παπαστάθης, ο Υποδιοικητής της Π.Υ Άρτας, κ. Αποστόλης Παπαποστόλου, ο Υποδιοικητής Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, Κ. Νίκος Κουτσοδήμας, η Υποδιοικητής Τμήματος Τροχαίας Άρτας, κα. Βασιλική Ρομοσιού, ο Αξιωματικός της Τροχαίας Άρτας, κ. Σπύρος Πλιάκος, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου καθώς και στελέχη του Δήμου Αρταίων.

Οδηγίες προς τους Δημότες

Οι δημότες παρακαλούνται πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων να:

  • Ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
  • Ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Επιπλέον ενημέρωση για  την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στις ηλεκτρονικές σελίδες της ΕΜΥ και της Πολιτικής Προστασίας αντίστοιχα.

www.emy.gr

https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena