Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο, προκειμένου να καταστεί η Άρτα γαστρονομικός προορισμός

03 Ιουνίου 2020

Με την συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής, του Προέδρου του Επιμελητηρίου, Φορέων της εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων.

Την διακηρυγμένη θέση αυτής της δημοτικής αρχής, να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αναδειχθεί και να προβληθεί η Άρτα, επιβεβαίωσε η σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντικείμενο της σύσκεψης, ήταν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου η Άρτα να καταστεί γαστρονομικός προορισμός.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, συνεπικουρούμενος από αρμόδιους Αντιδημάρχους, υπηρεσιακά στελέχη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Άρτας, κ. Γιάννης Γκολομάζος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, κ. Γιώργος Γκανιάτσας, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Παπαηλίας,  η Πρόεδρος Τουριστικών Καταλυμάτων, κα. Γεωργία  Πατέντα  και η κα. Μαρία Παπαβασιλείου.

Κοινή ήταν η διαπίστωση, πως η γαστρονομία μπορεί να προδώσει αξία και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου, να τονώσει την τοπική κοινωνία, να διαμορφώσει την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου και τελικά να ενισχύσει την τουριστική ταυτότητα και το brand name της περιοχής μας.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω, είναι οι επαγγελματίες του ευρύτερου τομέα της γαστρονομίας να εμπλακούν άμεσα, να αναπτύξουν συνέργειες και να αξιοποιήσουν τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας.

Γαστρονομική Κοινότητα και Ταυτότητα Άρτας

Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε πως η Άρτα θα πρέπει να δημιουργήσει Γαστρονομική Ταυτότητα αλλά και Κοινότητα, που θα απαρτίζεται από επαγγελματίες της περιοχής, από τον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας – παραγωγοί – εστίαση φιλοξενία – καταλύματα) και προτάθηκαν τα εξής βήματα:

  1. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, όπου θα επιδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο εντοπίζονται τα αγαθά και οι αξίες της γαστρονομίας του τόπου (Τόπος – Ιστορία, Παραδοσιακή κουζίνα, Διαμονή με αρώματα γεύσεων, Προϊόντα, Παραγωγοί, Εδέσματα, Ταβέρνες, Εστιατόρια, Καφενεία, Πανηγύρια, Αγορές, Αξιοθέατα).
  2. Δημιουργία ψηφιακού οδηγού των πρωταγωνιστών του Γαστρονομικού Προορισμού.
  3. Δημιουργία έντυπου οδηγού.
  4. Παρουσίαση του Γαστρονομικού Προορισμού στην Τοπική Κοινωνία.
  5. Οργάνωση προγράμματος εξωστρέφειας.

Το επόμενο διάστημα, πρόκειται να επαναληφθούν οι συναντήσεις αυτές προκειμένου να υπάρξει χρονικός σχεδιασμός των παραπάνω βημάτων.

Ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε σχετικά:

“Έχω πει πολλές φορές, ότι ως Αρτινοί πρέπει να ανακτήσουμε την χαμένη περηφάνια μας για τον τόπο μας. Γι’ αυτό ακριβώς, ως Δημοτική Αρχή, κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες εξωστρέφειας και προβολής για τον τόπο μας. Σήμερα- και ευχαριστώ πολύ όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας- συζητήσαμε για τις δυνατότητες της Άρτας να διαμορφώσει την Γαστρονομική της Ταυτότητα. Έχουμε τα προϊόντα, έχουμε τους επαγγελματίες, έχουμε την πολιτική βούληση. Όλα αυτά συγκροτούν την Κοινότητα, δηλαδή την μαγιά που θέλουμε, για να πάμε από τον σχεδιασμό στην πράξη. Καλώ, όλους όσοι έχουν προτάσεις και ιδέες, σε σχέση με τα παραπάνω να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή. Ας κάνουμε την Άρτα ένα μεγάλο τραπέζι γνώσης, συνεργασίας, δημιουργίας, γεύσης και χαράς.”