Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Συναντήσεις στην Αθήνα για Οριοθέτηση, Γεφύρωση Αράχθου, Ασφαλτοστρώσεις Αγροτικών Δρόμων, Εγγειοβελτιωτικά, Ανακατάταξη Εθνικού Οδικού Δικτύου κ.α.

31 Ιανουαρίου 2018

Σειρά επαφών για σημαντικά θέματα της Άρτας είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

 

Με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε συζήτησαν το θέμα των ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε κτηνό-πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για το οποίο ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Δέδε ότι ο Δήμος Αρταίων έχει εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες για έργα ύψους 5 εκ. ευρώ, ώστε να ασφαλτοστρωθούν ακόμη περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι σε όλο το μήκος του κάμπου της Άρτας. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Δέδες, μέσα στο Φεβρουάριο τα έργα θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στο Δήμο να δημοπρατήσει τα έργα άμεσα και αυτά να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

 

Για την Οριοθέτηση του Ποταμού Αράχθου ο κ. Τσιρογιάννης εξέφρασε την αγωνία του προς τον κ. Δέδε για την σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει στην επιλογή  του τελικού αναδόχου για την μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης και οριοθέτησης, υπογραμμίζοντας πως εάν καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η διαδικασία, τότε θα υπάρξει κίνδυνος για την χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων από το τρέχον ΕΣΠΑ.

 

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των υφιστάμενων εγγειοβελτιωτικών έργων, αλλά και για την εκπόνηση των μελετών για την επέκταση των έργων αυτών σε όλη την πεδιάδα της Άρτας.

 

Για τη νέα Γεφύρωση του Ποταμού Αράχθου στο ύψος της φοιτητικής εστίας, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ, στόχος είναι να χαρακτηριστούν τα έργα ως εθνικής σημασίας, βάσει της σχετικής Νομοθεσίας (άρθρο 7Α του Ν. 2882/2001). Σήμερα υπάρχει ως γνωστόν μια μοναδική γεφύρωση στον Άραχθο, η οποία δέχεται αρκετές καταπονήσεις, με αποτέλεσμα να κρίνεται ως πολύ σημαντική η κατασκευή της νέας γεφύρωσης.

 

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της ανακατάταξης του παλαιού εθνικού δικτύου Άρτας-Ιωαννίνων από πρωτεύον, που είναι σήμερα, σε δευτερεύον, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις απαραίτητες υπογραφές από ημέρα σε ημέρα. Η αλλαγή αυτή δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες και επιχειρήσεις που κατέχουν οικόπεδα εκατέρωθεν του δρόμου να οικοδομήσουν  με ευνοϊκότερους όρους.

 

Με τον Πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείο» Γιώργο Πατρίκιο ο Χρήστος Τσιρογιάννης συζήτησε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που επίκεινται, καθώς και για τις δύο προτάσεις που ο Δήμος Αρταίων υπέβαλλε στο Ταμείο, για την ανάπλαση των πλατειών σε Αγία Θεοδώρα και Ροδαυγή.

 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος συναντήθηκε και στο Υπουργείο Πολιτισμού με υπηρεσιακά στελέχη για το θέμα του Ιστορικού Δημαρχείου και των λεπτομερειών που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αναπαλαίωση του κτιρίου, η αξιοποίηση του οποίου υπενθυμίζεται ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΕΣΠΑ) με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ.

 

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Κώστα Χαρακλιά παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος, όπου συνομίλησαν παρουσία και της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη, μεταξύ άλλων με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδη Στεφανή.

 

Αναφορικά με το ΤΕΙ Ηπείρου, όπως τονίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας δεν θα φύγει από την Άρτα κανένα τμήμα από τα υφιστάμενα, αντιθέτως θα αναβαθμιστούν, ενώ υπάρχει η σκέψη για δημιουργία ενός ακόμη τμήματος και μάλιστα αναβαθμισμένου, αυτό των Επιστημών, Τροφίμων και Διατροφής. Παράλληλα, για τη Γεωπονική γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει από το επόμενο κιόλας ακαδημαϊκό έτος και η Σχολή να βρίσκεται στα Μηχανογραφικά δελτία του Μαρτίου. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υπουργό συνάντηση στο γραφείο του, ώστε να συζητήσουν διεξοδικά όλα τα παραπάνω θέματα.

 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, από τον οποίο ενημερώθηκαν για το νέο πιο αυστηρό σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ενώ είχε ολιγόλεπτη συνομιλία και με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδη Στεφανή από τον οποίο ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε, με δεδομένη την απόφαση για κλείσιμο όλων των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, να δημιουργηθεί στην Άρτα μια πολύ καλή ισοδύναμη λύση, ώστε το Στρατόπεδο να μην υποβαθμιστεί και ως εκ τούτου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.