Στοχευμένες ενέργειες για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού στον Δήμο Αρταίων από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.Α)
Στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί, παρουσία του μελετητή και στελεχών της Επιχείρησης, το έργο του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού της ΔΕΥΑ Άρτας. Το έργο που ολοκληρώθηκε από την ΔΕΥΑΑ, είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην υλοποίηση του σχεδίου ασφάλειας νερού, ως βασικό μέρος του σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων Ηπείρου.
Βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής, είναι η διασφάλιση της ποιότητας του νερού στο σύνολο του Δήμου Αρταίων. Παράλληλα, με την μελέτη διευκολύνεται ο καλύτερος προγραμματισμός της ΔΕΥΑΑ στον τομέα της διασφάλισης της ποιότητας του νερού.
Κατά την μελέτη πραγματοποιήθηκαν τα εξής, μεταξύ άλλων:
– Πλήρης κύκλος αναλύσεων νερού στα σημεία υδροληψίας και στην κατανάλωση νερού (μικροβιακές χημικές αναλύσεις σε σημεία υδροληψίας και 68 αναλύσεις νερού στην κατανάλωση).
– Ανάπτυξη βάσεων δεδομένων για την καταχώρηση στοιχείων που σχετίζονται με τα θέματα της ύδρευσης και του ΣΑΝ.
– Έρευνα καταναλωτών με την χρήση ερωτηματολογίου προς τους καταναλωτές.
Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, Χρήστος Τσιρογιάννης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το έργο που παρουσιάστηκε σήμερα είναι μια κίνηση ψηφιακού εκσυγχρονισμού των συστημάτων μας. Με συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, (GIS) αποτυπώνουμε τα δίκτυα και ενισχύουμε τα πληροφοριακά συστήματα της Επιχείρησης. Προτείνονται, επίσης, έργα και δράσεις ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου για ένα καλύτερο δίκτυο, με τις καλύτερες δυνατές παροχές προς τους δημότες μας. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίζουμε το νερό, όπως είναι. Δηλαδή ένα δημόσιο αγαθό που το προστατεύουμε και το αποδίδουμε στους δημότες μας με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά».
Από την πλευρά του ο μελετητής της αναδόχου εταιρείας, κ. Βαζίμας, τόνισε τα εξής:
«Είναι πολύ ουσιαστική η καταγραφή των αναγκών αναφορικά με συντηρήσεις, επιθεωρήσεις, καθαρισμούς, βλάβες και επεμβάσεις. Είναι το απαραίτητο βήμα, προκειμένου η ΔΕΥΑΑ να έχει την σωστή εικόνα τόσο για την ποιότητα του νερού, όσο και για τις υποδομές της ευρύτερα».