Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Σημαντική δράση και προσφορά από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αρταίων

06 Σεπτεμβρίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων για τη στήριξη και προώθηση του έργου του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, με την Αναστασία Μουτσάτσου, το βράδυ της Τρίτης στην κεντρική πλατεία Άρτας. Πλήθος κόσμου έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και παράλληλα ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου.

 

«Το έργο του Κέντρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως μαρτυρούν και τα καθημερινά περιστατικά με τα οποία ασχολείται. Έχουμε κάνει κατά καιρούς και άλλες δράσεις για την προβολή και προώθηση του έργου του και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε την συνέχιση της λειτουργίας του για ακόμη περισσότερα χρόνια, μέσω ΕΣΠΑ, καθώς έτσι δίνουμε λύση σε βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, όλο και περισσότερες γυναίκες. Πρέπει να καταλάβουν πως η απάθεια και ο φόβος δεν είναι λύσεις. Το Κέντρο είναι εδώ να τις ακούσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εργαζόμενες στο Κέντρο για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

 

Το Κέντρο εξυπηρετεί περιστατικά τόσο από την Άρτα, όσο και από την ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει δεχθεί 210 περιστατικά. Οι γυναίκες που καταφεύγουν στο Κέντρο είναι από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οικονομικής κατάστασης και κάθε ηλικίας.

 

Να σημειωθεί, ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Αρταίων έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 (ΕΣΠΑ), με εξασφαλισμένη συνολική δημόσια δαπάνη 190.676,64 ευρώ, ενώ με τις κατά καιρούς εκδηλώσεις του συνεχίζει να αναδεικνύει το μείζον θέμα της κακοποίησης γυναικών και προτείνει λύσεις για την άμβλυνση αυτής της μάστιγας. Απασχολεί τρία άτομα και συγκεκριμένα μια ψυχολόγο, μια κοινωνική λειτουργό και μια νομικό.

 

Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι:

  • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
  • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
  • Νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
  • Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ
  • Εργασιακή συμβουλευτική

 

Το Κέντρο δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking). Επίσης δέχεται γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.),   έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.