Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Πλούσιος με έργα σε κάθε τομέα ο απολογισμός πεπραγμένων του Δήμου Αρταίων για την περίοδο 2014-2019

18 Φεβρουαρίου 2019

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Η Άρτα αλλάζει και είμαστε περήφανοι ξανά!

 

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα παρουσιάστηκε ο απολογισμός πεπραγμένων του Δήμου Αρταίων για την περίοδο 2014-2019 (κάτι που προβλέπει και η Νομοθεσία). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο που έχει πραγματοποιηθεί στο Δήμο ανά τομέα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στους πέντε μεγάλους άξονες στρατηγικής, δηλαδή στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, την κοινωνική μέριμνα, την καθημερινότητα, τον πρωτογενή τομέα και την τουριστική ανάπτυξη.

 

«Το 2014 στο προεκλογικό πρόγραμμα που είχαμε, αποτυπώναμε το όραμά μας. Αυτό το πρόγραμμα πέντε χρόνια μετά ερχόμαστε να πούμε ότι το έχουμε υλοποιήσει σε βαθμό που ξεπερνά το 95%, ενώ κάναμε και επιπλέον έργα από εκείνα που είχαμε δεσμευθεί» ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

 

Και συνέχισε: «Τα τελευταία 5 χρόνια, στην Άρτα μας, όλοι μαζί – Δημοτική Αρχή, δημοτικοί υπάλληλοι, η κοινωνία των πολιτών, οι φορείς- κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να βρει η πόλη μας και τα χωριά μας ένα νέο βηματισμό. Με ειλικρίνεια και εντιμότητα, λοιπόν, αλλά και με αυτοκριτική όπου απαιτείται, είμαστε σήμερα εδώ για να σας αποδείξουμε με πράξεις και όχι με εύκολα λόγια, ότι η εμπιστοσύνη που μας δείξατε πιάνει τόπο, οτι τα ευρώ των Αρτινών, έχουν αξία, αφού μεταφράζονται σε έργο και δράσεις που αφορούν όλο τον Δήμο. Όχι μια γειτονιά.  Όχι έναν τομέα. Αλλά ολόκληρη την πόλη μας. Μία πόλη, που μέρα με την ημέρα αλλάζει. Αποκτά ταυτότητα. Αποκτά προοπτική. Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί εδώ και πέντε χρόνια, δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ απ’ όσα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε από άλλους πόρους. Είμαστε παρόντες, γιατί ξέρουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα ενδεχομένως μας χωρίζουν. Και αυτό που μας ενώνει, είναι ένα σύνθημα: Η Άρτα, επιτέλους, αλλάζει. Είμαστε περήφανοι ξανά!».

 

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε διεξοδικά στους άξονες πολιτικής στο Δήμο υπογραμμίζοντας: «Όταν το 2014, ο λαός της Άρτας μας έδωσε την τιμή και την ευθύνη της διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, είχαμε μπροστά μας ένα δίλημμα. Να επιλέξουμε τον εύκολο δρόμο ή τον δύσκολο. Ο εύκολος, ήταν να διοικήσουμε με έργα βιτρίνας. Υπήρχε, όμως, και ο άλλος δρόμος. Ήταν ένας δρόμος, που απαιτούσε πολύ και στοχευμένη δουλειά ουσίας. Γιατί απαιτείται πολύ δουλειά για να καταφέρεις να «ξυπνήσεις» ξεχασμένα έργα. Να μην χάσεις προθεσμίες. Να εντάξεις έργα που θα φανούν σε 2 ή 3 χρόνια από τώρα, αλλά όταν θα γίνουν θα αναμορφώσουν, τελείως την πόλη μας».

»Αυτό κάναμε με την Οριοθέτηση του Ποταμού Αράχθου, αφού ξεκινά η μελέτη για την Αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, για να μην ξαναζήσουμε στιγμές σαν και αυτές της 1η Φλεβάρη του 2015. Αυτό κάναμε με την Κατασκευή της νέας γεφύρωσης στον Ποταμό Άραχθο στο ύψος της Φοιτητικής Εστίας, στην περιοχή του Τριγώνου. Που για χρόνια ολόκληρα υπήρχαν μόνο συζητήσεις και τώρα πια έχουν δρομολογηθεί οι απαλλοτριώσεις. Και μάλιστα, με χρήματα εξασφαλισμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μιλάμε για 6.5 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ. 

 

»Η ίδια εικόνα, της έλλειψης πολιτικής βούλησης και σωστού σχεδιασμού, υπήρχε για το Επιχειρηματικό Πάρκο. Σκεφτείτε, ότι ήταν μία ανάγκη της κοινωνίας μας που κάποιοι το συζητούσαν για 4 ολόκληρες δεκαετίες. Σκεφτείτε, ότι ήμασταν η μοναδική πρωτεύουσα νομού της Ηπείρου που δεν διέθετε Πάρκο.  Στην ίδια κατηγορία, εντάσσεται φυσικά η Κατασκευή του Μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου. Τώρα σε αυτή την εικόνα, οφείλουμε να προσθέσουμε την Αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ. Δεν θα μακρηγορήσω για το ποιος ή ποιοι ευθύνονται που επί 25 χρόνια το ΞΕΝΙΑ ήταν κλειστό και ετοιμόρροπο. Ή για το γεγονός, ότι το ΚΑΣ δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείου, όπως ήταν η αρχική μας βούληση και πρόταση, γιατί αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Θα πω, μόνο, πως αυτή η δημοτική αρχή είχε τα απαραίτητα αντανακλαστικά, ώστε να προτείνει ένα Plan B, απέναντι στην άρνηση του ΚΑΣ. Και αυτό το Plan B, θα μας επιτρέψει να έχουμε σε λιγότερο από 3 χρόνια, την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ με καφέ εστιατόριο και με πολιτιστικό πολυχώρο. Και όλα αυτά, χωρίς να βγει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των Αρτινών, αφού το κόστος των 3.5 ευρώ που απαιτείται θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το ΕΣΠΑ».

 

Επιπλέον, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη:

 • Στην αποκατάσταση ιστορικού δημαρχείου Άρτας (με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με 2 εκ. ευρώ), στο οποίο αφού ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, ξεκινά άμεσα η αποκατάσταση.
 • Στην κατασκευή Ειδικού Σχολείου στο Γλυκόριζο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 4 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν ήδη
 • Στις αναπλάσεις κεντρικών σημείων στην πόλη την Άρτας με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, με 2 εκ. ευρώ.
 • Στην κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης σε Χαλκιάδες, Γραμμενίτσα, Κορωνησία, Στρογγυλή, Γλυκόριζο, Παντάνασσα, Αμπέλια Αμμοτόπου και Έλατο Κορφοβουνίου με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις σχεδόν 4.5 εκ. ευρώ.
 • Στην κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε όλο το Δήμο Αρταίων σε Ανέζα, Καλογερικό, Ψαθοτόπι, Χαλκιάδες, Καλαμιά, Ρόκκα και Καμπή μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΔΕΥΑΑ.
 • Στο μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε πτηνό-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε μήκος 50 χιλιομέτρων σε όλο τον κάμπο της Άρτας με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ
 • Στην κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην πλατεία Ζέρβα που ξεκινά τις επόμενες ημέρες
 • Στην δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall), για το οποίο η πρόταση του Δήμου μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο υπεβλήθη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3.5 εκ. ευρώ.
 • Στην Πολιτιστική Διαδρομή των Μνημείων της Άρτας, η οποία θα περιλαμβάνει κατασκευή πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων και αναπλάσεων και θα ενώνει τα βασικότερα μνημεία του αστικού ιστού της Άρτας και συγκεκριμένα: Το Ιστορικό μας Γιοφύρι, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δυτική Νεκρόπολη, το Πολυάνδριο, την Παρηγορήτισσα, το Μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας, την Αγία Θεοδώρα, τον Άγιο Βασίλειο και θα καταλήγει στο Κάστρο.
 • Στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, όπου προτείνονται έργα και δράσεις για την επίλυση του μείζονος θέματος το κυκλοφοριακού στην Άρτα, όπως μεταξύ άλλων, για την κατασκευή τριών ακόμη γεφυρώσεων στον ποταμό Άραχθο, αξιοποίηση των παραποτάμιων περιοχών, κατασκευή περιφερειακών δρόμων και υπογειοποίηση της εθνικής οδού, κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο κέντρο και αξιοποίηση των υφιστάμενων πάρκινγκ, λειτουργία mini bus και χρήση κοινοχρήστων ποδηλάτων.
 • Στο Σχέδιο Βιώσιμης Ενέργειας, μέσω του οποίου θα δρομολογήσουμε τις δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο μας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών.
 • Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Αμβρακικό, όπου με πρωτοβουλία του Δήμου μας συντάσσεται από όλους τους Δήμους και τους φορείς πέριξ του Αμβρακικού ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων με στόχο την προστασία του Αμβρακικού, την τουριστική ανάπτυξη και την προώθηση των αλιευμάτων του.
 • Στη Δημιουργία του Πράσινου Σημείου, για το οποίο η μελέτη ολοκληρώθηκε και υποβάλλεται στο ΕΣΠΑ. Εκεί θα μπορούμε όλοι να ανακυκλώνουμε  χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, ξύλινα αντικείμενα, ρούχα κ.α.
 • Στη μετατροπή της Άρτας σε Έξυπνη Πόλη, καθώς έχουμε ήδη ξεκινήσει να συντάσσουμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο, όπου θα προταθούν έργα και δράσεις όπως δίκτυα wi fi, η διαχείριση του στόλου τω οχημάτων του Δήμου και το έξυπνο σύστημα στάθμευσης και άλλα.

 

Επιπλέον, ο Δήμαρχος ανέφερε πως, «σήμερα η Άρτα είναι ένας εντελώς διαφορετικός Δήμος. Είναι ένας Δήμος σε διαρκή Δράση. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα υπήρχαν 51 ενταγμένα έργα το 2014, αλλά την πενταετία 2014-2019 140 έργα, προϋπολογισμού 66 εκατομμυρίων ευρώ.  Και από αυτά, το 1/3 είναι σε φάση υλοποίησης».

 

»Στην Κοινωνική Μέριμνα προχωρήσαμε σε στοχευμένη μείωση των τελών από 20% έως και 100% σε Δήμο και ΔΕΥΑ, δημιουργήσαμε πλήθος δομών στήριξης των ευπαθών και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως το Κέντρο Κοινότητας Δήμου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο, η Δομή Σίτισης, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το ΚΕΠ Υγείας,  η Συμβουλευτική Υποστήριξη Γυναικών Θυμάτων Βίας, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το

Κολατσιό σε άπορους μαθητές,  το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.α».

 

Στο ευαίσθητο κομμάτι της Παιδείας, μόλις την Παρασκευή αποφασίστηκε η μόνιμη χωροθέτηση της ανέγερσης του κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο Άρτας σε έκταση δίπλα στο δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει «σε συντηρήσεις στα σχολεία όλων των βαθμίδων, έχοντας επενδύσει πάνω από 1.5 εκ. ευρώ στη συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας. Εγκαινιάσαμε νέα σχολικά συγκροτήματα, όπως 7ο Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Νηπιαγωγείο και το Παιδικό Σταθμό Χαλκιάδων) και πετύχαμε χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με ίδιους πόρους για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση παιδικών σταθμών, ενώ εκσυγχρονίσαμε τα εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στα Λύκεια της Άρτας, με πάνω από 100 νέους υπολογιστές».

 

Στον Αθλητισμό ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το νέο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Αρταίων, το Κλειστό Τ9 στους Κωστακιούς Άρτας, συντηρούνται πλέον κάθε χρόνο πάνω από 20 γήπεδα ποδοσφαίρου με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ κατ’ έτος, ενώ έγινε ανακατασκευή των γηπέδων τένις επί της Περιφερειακής Οδού. «Συνεχίζουμε με την αντικατάσταση στέγης, την εγκατάσταση φωτισμού και τις εργασίες συντήρησης του αθλητικού κέντρου Άρτας, ανακαινίσαμε το χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο και στο γήπεδο των Κωστακιών και υποβάλλαμε για ένταξη στο ΕΣΠΑ την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου,  έτσι ώστε να λειτουργεί όλο το χρόνο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης.

 

Σε ο, τι αφορά τον πρωτογενή τομέα την πενταετία που ολοκληρώνεται:  «δημιουργήσαμε την ομάδα παραγωγών υπαίθρου, συστήσαμε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ενισχύσαμε τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς, ενισχύσαμε ακόμη και την τοποθέτηση αυτομάτων αποχυμωτών, προωθήσαμε την παρουσίας του Δήμου μας σε Εκθέσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, λειτουργήσαμε το Γραφείο Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, αναβιώσαμε την ξεχασμένη από τη δεκαετία του 1960 Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδίου και Ελιάς,  η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια της Άρτας και της Ηπείρου, καθώς διεξάγεται στην Αθήνα από πέρυσι, ενώ στους στόχους μας, δεν σας κρύβω, ότι είναι αυτή η γιορτή να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας άμεσα».

 

»Αλλά και για την τουριστική προβολή του Δήμου μας έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες.  Θα μπορούσα να πω απλά, ότι το 2014 δίνονταν μόνο 20.000 ευρώ για την εξωστρέφεια της πόλης μας και σήμερα επενδύουμε πάνω από 100.000 ευρώ.

Όμως, σημασία δεν έχει μόνο να δίνεις. Αλλά να ξέρεις τι πρέπει να προβάλλεις και σε ποιους. Ο Δήμος πλέον συμμετέχει συστηματικά σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, σε εκδηλώσεις τουριστικού ενδιαφέροντος με βάση θεματικά κριτήρια όπως ο θρησκευτικός και γαστρονομικός τουρισμός, δημιουργήθηκαν θεματικά video και φυλλάδια για το Δήμο, διοργανώνονται και υποστηρίζονται ταξίδια εξοικείωσης για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, ο Δήμος συνδέεται μέσω αδελφοποιήσεων με πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού, ενώ δημιουργείται η  διαδρομή  στα βήματα του Μαξίμου Γραικού και παράλληλα η Άρτα επενδύει σε μεγάλες εκδηλώσεις που φέρνουν πλήθος επισκεπτών στην περιοχή, όπως είναι: το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, η αναβάθμιση των Αποκριάτικων εκδηλώσεων, το Μαθητικό Καρναβάλι, η «Βυζαντινή Άρτα», η αναβάθμιση των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια της Άρτας» και για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, ο Δρόμος του Γιοφυριού, ο Διάπλους του Αμβρακικού και φυσικά η Πανελλήνια Έκθεση Άρτας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης.

 

Τέλος, σε ο, τι αφορά τις διεκδικήσεις του Δήμου που ικανοποιήθηκαν μετά από συνεχείς επαφές με αρμόδια στελέχη ήταν η Ίδρυση Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου στην Άρτα, η Ίδρυση Πρότυπου Αγροτοδιατροφικού Πάρκου με έδρα την Άρτα, η διεκδίκηση ανταποδοτικών από έργο ΑΠΕ στην Παντάνασσα

 

Ο Δήμος Αρταίων συνεχίζει και με συντονισμένες ενέργειες διεκδικεί:

 • Ανταποδοτικά από τη ΔΕΗ για μειωμένο ρεύμα για όλους τους Δημότες από τη λειτουργία του φράγματος «Πουρναρίου»
 • Αποζημιώσεις από τη ΔΕΗ για την πλημμύρα της 1-2-2015
 • Συνέχιση λειτουργίας στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ»
 • Λύση στο χρόνιο ζήτημα με την κυριότητα των εκτάσεων στο Γλυκόριζο
 • Παραχώρηση παραποτάμιων εκτάσεων
 • Απόκτηση από το Δήμο του Αρχοντικού Παπακώστα
 • Παραχώρηση στο Δήμο του στρατοπέδου Παπακώστα
 • Μείωση της τιμής των διοδίων επί της Ιόνιας Οδού
 • Διεκδίκηση για νέα εγγειοβελτιωτικά έργα στην πεδιάδα της Άρτας
 • Εξασφάλιση πόρων για τη μελέτη αποκατάστασης της Παρηγορήτισσας
 • Αίτημα για ανοικτό Κάστρο όλο το Χρόνο

 

Ο Δήμαρχος έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας: «Κοιτώντας πίσω αυτά τα 5 χρόνια με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι καταφέραμε να κάνουμε πολλά. Κοιτώντας μπροστά σας λέω ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και της προκοπής για την Άρτα μόλις ξεκίνησε. Διαθέτουμε την εμπειρία να συνεχίσουμε στο τιμόνι του Δήμου βγάζοντας την Άρτα ακόμη πιο μπροστά. Έχοντας ως αιχμή του δόρατος τους 5 βασικούς μας άξονες. Είμαστε εδώ παρόντες και είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε εδώ γιατί εμείς ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε. Η Άρτα αλλάζει και είμαστε περήφανοι ξανά!».

 

Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος συμπολιτών, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων και Δημοτικοί Σύμβουλοι, τοπικοί πρόεδροι και μέλη των τοπικών συμβουλίων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και στελέχη του Δήμου Αρταίων. Ο Δήμος Αρταίων ευχαριστεί θερμά τον Μουσικόφιλολογικό Σύλλογο «Ο Σκουφάς» για την παραχώρηση της αίθουσας.