Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Παρέμβαση Δημάρχου Αρταίων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημίωση παραγωγών εσπεριδοειδών λόγω απώλειας παραγωγής στην περιοχή της Άρτας

22 Δεκεμβρίου 2020

Τη στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών και συγκεκριμένα των μανταρινιών, ζητά ο Δήμαρχος Αρταίων με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς το τελευταίο διάστημα  παρουσιάζονται έντονα συμπτώματα ολικών σήψεων σε καρπούς, που οφείλονται, ως επί το πλείστον σε μύκητες (Phytopthora sp., Colletotrichum sp., Penicillium sp.), στην ευρύτερη περιοχή του πεδινού όγκου εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου Αρταίων και όχι μόνο, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και πιο συγκεκριμένα, μανταρινιών.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρεται στις αιτίες που συντελούν αρνητικά στη διάθεση των εσπεριδοειδών και καταθέτει προτάσεις για την ενίσχυση των καλλιεργητών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου.

Κατά τη παρέμβαση του ο Δήμαρχος αιτήθηκε «Την ένταξη στις αποζημιώσεις των παραγωγών, των ζημιών που οφείλονται στις προσβολές από τους παραπάνω μύκητες, μέσω των προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο Ε.Λ.Γ.Α., μιας και η καταστροφή πλέον των καλλιεργειών καθίσταται ολοκληρωτική με δυσμενείς συνέπειες στο πορτοφόλι του αγρότη. Πλέον, οι αποζημιώσεις αυτές καθίστανται μονόδρομος, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των ποσοτήτων των μανταρινιών και ειδικά της ποικιλίας της Κλημεντίνης, έχουν καταστραφεί και δεν έχουν διατεθεί προς πώληση και εμπορία στην εγχώρια και διεθνή αγορά».