Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – δράσεις ευαισθητοποίησης και η πορεία του νέου καταφυγίου

04 Οκτωβρίου 2022

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που εορτάζεται κάθε χρόνο, στις 4 Οκτωβρίου, ο Δήμος Αρταίων πραγματοποίησε, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, στo πλαίσιο της λειτουργίας της 8ης Πανελλήνιας Έκθεσης Άρτας στο περίπτερο του Δήμου, προωθώντας για υιοθεσία τα ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, με διανομή φυλλαδίων και προβάλλοντας φωτογραφίες με τα στοιχεία των ζώων.

Η δράση περιελάμβανε επιπλέον ενημέρωση στους πολίτες αλλά και στους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για την από κοινού αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της διαχείρισής τους  και τις υποχρεώσεις για την τήρηση των συνθηκών ευζωίας τους, βάσει του νέου νόμου 4830/2021.

Ο νέος νόμος είναι αυστηρός, ως προς τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων και έτσι πρέπει να είναι. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, είτε ως Δήμος για τα αδέσποτα ζώα, είτε, ως πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, να τηρούμε τις υποχρεώσεις αυτές.

Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Αρταίων ξεκίνησε, εκ νέου, ενημερώσεις μέσω μηνυμάτων SMS, στους ιδιοκτήτες για στείρωση των ζώων τους.

Ταυτόχρονα προωθεί, μέσω της ιστοσελίδας (www.arta.gr), με τη συνδρομή του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας, την υιοθεσία ζώων μέσα από το καταφύγιο, το οποίο αποτελεί χώρο προσωρινής φιλοξενίας των ζώων. Τα ζώα αν δεν υιοθετηθούν, υποχρεωτικά επανεντάσσονται. Επομένως, όσο πιο πολλές εγκαταλείψεις ζώων γίνονται, τόσο περισσότερες επανεντάξεις πραγματοποιούνται.

Η Υπηρεσία του Δήμου περισυλλέγει, σε ετήσια βάση, 300 περίπου ζώα, τα οποία στειρώνει, τσιπάρει, εμβολιάζει και επανεντάσσει ή προωθεί για υιοθεσία.

«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο από τον άλλον, λύνεται και από εμάς. Ας βάλουμε όλοι μας ένα μικρό λιθαράκι για να το πετύχουμε. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη αυτή, όσοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να ενεργοποιηθούν και όσα πρόστιμα και να προκύψουν, δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι στο χέρι μας να μειώσουμε τον αριθμό των αδέσποτων ζώων. Σεβόμαστε τις ελευθερίες τους, τηρούμε τις συνθήκες ευζωίας τους, προστατεύουμε τον πολίτη, και προχωράμε την κατασκευή του νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς  μέσα από το  πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Κοτσαρίνης.