Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας για την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας

08 Ιουλίου 2020

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί όλους τους Πολιτικούς Φορείς και την Πρυτανεία να πάρουν θέση για το θέμα

Με 24 τακτικά θέματα και με 6 εκτός ημερήσιας διάταξης, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων.

Το Σώμα απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της άμεσης λειτουργίας του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας, ύστερα και από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου τα οποία αναφέρουν την δημιουργία παρόμοιου πάρκου στα Ιωάννινα, μετά και από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, η λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου με έδρα την Άρτα, θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλο τον Νομό, δίνοντας ώθηση στη Γεωπονική Σχολή της Άρτας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, καθώς και στην διασύνδεση και ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα και του τομέα της Μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων της Άρτας και όχι μόνο.

Ο Δήμαρχος Αρταίων ήταν ξεκάθαρος στην εισήγησή του, τονίζοντας ότι “η άμεση λειτουργία του Πάρκου είναι μια δίκαιη απαίτηση των Αρτινών. Το θέμα έχει ωριμάσει σε επίπεδο δεσμεύσεων στην τοπική κοινωνία και κανείς δεν δικαιούται να ξεχνάει προσπάθειες και υποσχέσεις προηγούμενων ετών.

Πρέπει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συμπεριφέρεται ως Πανεπιστήμιο Ηπείρου. Δεν δέχομαι να δημιουργηθεί στα Γιάννενα Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας και εδώ κάτι άλλο. Στα Γιάννενα να γίνει κάτι το οποίο να συνάδει με την περιοχή το ίδιο για την Ηγουμενίτσα για την Πρέβεζα και ούτω καθεξής. Δεν πρέπει να ρίξουμε καθόλου νερό στο κρασί μας”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:

  • Την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην περιοχή της Άρτας.
  • Καλεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πάρκου παραχωρώντας κατά χρήση, στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έκταση στην περιοχή των Κωστακιών πλησίον των εγκαταστάσεων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4559/2018.
  • Να προχωρήσει η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Αρταίων και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη δημιουργία του Πάρκου και τη συνεργασία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
  • Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραβρεθούν  ο Πρύτανης , η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου και οι πολιτικοί φορείς τόπου, να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τις ενέργειες Ίδρυσης του Π.Α.ΤΕ.Π.Η.
  • Τη λειτουργία εντός του Πάρκου 1) Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος 2) Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και 3) Κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
  • Ζητά την άμεση χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Ηπείρου για τα απαραίτητα έργα και υποδομές για τη δημιουργία και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου.
  • Την παροχή στήριξης καθώς και κάθε δυνατή βοήθεια και την χρηματοδότηση από το Δήμο Αρταίων με το ποσό των 100.000,00€, για τις απαιτούμενες ενέργειες εκκίνησης, της δημιουργίας του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση»,  κα. Τζένη Ταπραντζή, ανέφερε πως “Διαφωνούμε με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να υποβαθμίσουν την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου, η οποία σχολή ήταν ένα αίτημα των Αρτινών δημοτών μας, καθώς επίσης και δίπλα στις σχολές να υπάρχουν τα αντίστοιχα Πάρκα. Το Πάρκο ανήκει στην Γεωπονική Σχολή, υπάρχουν τα στρέμματα, υπάρχει η γνώση γατί να μην γίνει; στηρίζουμε την προσπάθεια του Δήμου και η διεκδίκηση μας θα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυναμική. “

Ενώ στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Παράταξης «Πολίτες με Όραμα», Γιώργος Μπαλάγκας δήλωσε: “Είμαστε δίπλα και στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή του Δημάρχου. Θα πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα. Θα πρέπει να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις γατί έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και μπορούμε να ανταποκριθούμε στην δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου. Αυτό το δικαιούμεθα και το απαιτούμε”.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Στράτος Καλλώνης τόνισε πως το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να στηρίξουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όλοι οι αρμόδιοι Φορείς. “Να προχωρήσουμε σε δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρευρεθούν ο Πρύτανης, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου αλλά και όλοι οι Φορείς του τόπου μας και να πάρουν θέση για το θέμα. Όλη η γνώση πρέπει να λειτουργήσει προς των συμφέρον των αγροτών αλλά και στην αξιοποίηση του Πρωτογενούς μας Τομέα.”

Η επικεφαλής της Παράταξης «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», Λίτσα Κιτσαντά, στην δική της τοποθέτηση ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στηρίζουμε και άμεσα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε για το θέμα που αφορά το Αγροδιατροφικό Πάρκο. Φοβάμαι και συμμερίζομαι την ανησυχία του Δημάρχου στο ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες μεθοδεύονται από την πλευρά της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου και αφορούν το μέλλον των σχολών που βρίσκονται στην Άρτα γενικά. Πρέπει να γίνει συνάντηση με την Πρυτανεία να υπάρξει ορθή και κάθετη άποψη ότι στην Άρτα δεν θα φύγει ποτέ και καμία σχολή, τα τμήματα θα ενισχυθούν, ενώ το Πάρκο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Το Πάρκο που σχεδιάζουν στα Γιάννενα δεν πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στα δικά μας σχέδια.”

Για το συγκεκριμένο τοποθετήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος και οι Αντιδήμαρχοι, Χριστόφορος Σιαφάκας, Γιώργος Πανέτας, Παντελής Κωλέτσος και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ, Μιχάλης Κοτσαρίνης, ενώ σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τα όσα ανέφερε η εισήγηση του Δημάρχου για την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην περιοχή της Άρτας.