Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ στο Δήμο Αρταίων

18 Μαΐου 2018

Η πρώτη παρουσίαση του ενεργειακού σχεδιασμού του Δήμου Αρταίων έγινε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία φορέων της περιοχής. Ο σχεδιασμός προβλέπει την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, στον δημοτικό φωτισμό και στις δημοτικές μεταφορές και οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και εξοικονόμηση δημοτικών πόρων, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν σε άλλα έργα και δράσεις του Δήμου.

«Με το Σχέδιο αυτό στοχεύουμε να δημιουργήσουμε έναν Δήμο πιο φιλικό στο περιβάλλον, ενώ θα εξασφαλίσουμε οικονομικούς πόρους από τους μειωμένους λογαριασμούς και την τοπική παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Παράλληλα, μέσω της ενημέρωσης των πολιτών στοχεύουμε στην ευαισθητοποίησή τους πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η τοπική οικονομία, ενώ ο Δήμος θα μπορεί να υποβάλλει προτάσεις σε εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες  δίνουν προτεραιότητα σε δημόσιους φορείς που έχουν υλοποιήσει ενεργειακό σχεδιασμό. Ήδη έχουμε ενταχθεί στο Πρόγραμμα ELENA, μέσα από το οποίο θα αλλάξουμε 9.000 λαμπτήρες του Δήμου σε LED, ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουμε την πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Άρτας, με τελικό στόχο να λειτουργεί όλο το χρόνο. Επιπλέον, προγραμματίζουμε παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου, ώστε να μειώσουμε το κόστος ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ στόχος μας το επόμενο διάστημα είναι να δημιουργήσουμε ενεργειακή κοινότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και συνέχισε: «αυτό που χρειάζεται, επίσης, είναι και μια αλλαγή στις συνήθειες όλων μας, ώστε για παράδειγμα να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν πρέπει ή να κάνουμε μια συντηρητική λειτουργία των κλιματιστικών κ.α. Πρόκειται για κινήσεις που θα έχουν και θετικό αντίκτυπο και στην τσέπη των συμπολιτών μας».

Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται στα 127.000 ευρώ, ενώ για να επιτευχθούν τόσο οι μακροπρόθεσμες, όσο και οι  βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις του Δήμου, θα γίνει μια σειρά από δράσεις όπως:

 • Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Για την επιλογή παρεμβάσεων, θα είναι απαραίτητη η αυτοψία των πιο ενεργοβόρων κτιρίων. Η αυτοψία θα συνοδεύεται με φύλλο ελέγχου που θα περιγράφει το κτίριο και θα προτείνει ενεργειακές επεμβάσεις.
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων συστημάτων ΑΠΕ σε κτίρια.
 • Βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε πλατείες και περιμετρικά κτιρίων για την ενεργειακή αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων.
 • Δημιουργία και ανάπλαση χώρων πράσινου και άλλων κοινόχρηστων χώρων.
 • Εκπαίδευση των οδηγών του Δήμου στην οικολογική οδήγηση.
 • Καλύτερη διαχείριση του δημοτικού στόλου.
 • Αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με καινούργια, αποδοτικότερα οχήματα.
 • Καλύτερη διαχείριση και συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού.
 • Αντικατάσταση λαμπτήρων σε οδούς και πλατείες του Δήμου με νέας τεχνολογίας / οικονομικούς λαμπτήρες κ.α.
 • Εκπόνηση μελέτης οδοφωτισμού για το σύνολο των αναγκών φωτισμού του Δήμου.
 • Προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 • Δημιουργία “πράσινης” γειτονιάς / γειτονιάς με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.
 • Προώθηση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς και των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (π.χ. ποδήλατο).
 • Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των αγροτών, κτηνοτρόφων κ.τ.λ. για τις λύσεις και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Όπως αναφέρθηκε και από τον αρμόδιο μελετητή, η εκπόνηση και έγκριση των συγκεκριμένων Σχεδίων αποτελεί προαπαιτούμενο για την χρηματοδότηση όλων των προτάσεων που θα υποβληθούν στο ΕΣΠΑ, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε πράξεις πόλεων που συμμετέχουν στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», όπως και ο Δήμος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων είναι υπεύθυνος για την διαχείριση 226 δημοτικών κτιρίων (π.χ. σχολικά κτίρια, Δημαρχεία/δημοτικά καταστήματα, ΚΕΠ, πολιτιστικά κέντρα) και 27 αθλητικών εγκαταστάσεων), ενώ η συνολική επιφάνεια δημοτικών πλατειών είναι περίπου 60.000 τ.μ. Εκτιμάται ότι στον Δήμο υπάρχουν κατά προσέγγιση 10.600 λαμπτήρες οδοφωτισμού, ενώ διαχειρίζεται 32 αντλιοστάσια ύδρευσης και 19 αντλιοστάσια άρδευσης-αποστράγγισης. Ο στόλος οχημάτων περιλαμβάνει πάνω από 30 δημοτικά οχήματα.

Στην σημερινή πρώτη παρουσίαση του Σχεδίου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Ζέρβας και Χριστόφορος Σιαφάκας, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα ενέργειας Γιώργος Πανέτας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Φώτης Ντζιμάνης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Λεωνίδας Γκόρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων (www.arta.gr) ειδικό ερωτηματολόγιο που θα μπορούν να απαντούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, ενώ τον Ιούλιο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις επί του Σχεδίου.