Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Οι εξελίξεις για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου στην Άρτα

02 Φεβρουαρίου 2021

Εξηγήσεις και τοποθετήσεις με αφορμή την παράγραφο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου περί ανασυγκρότησης και μετακίνησης τμημάτων.

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες, ύστερα από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις επί του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», που αφορούν το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.

Είχε προηγηθεί πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς πολιτικούς (βουλευτές, εκπροσώπους Περιφέρειας, Δήμαρχοι Νομού), οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς ολόκληρου του Νομού Άρτας.

Αφορμή για την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου, ήταν πληροφορίες που εντείνονταν το τελευταίο διάστημα, ότι επίκειται μεταφορά του Τμήματος Μουσικών Σπουδών  στα Ιωάννινα. Πληροφορίες που ασφαλώς στηρίζονταν στο κείμενο για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η παράγραφος στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που προκάλεσε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο Αρταίων.

Πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος «Αναδιοργάνωση Σχολών και ίδρυση νέων Τμημάτων» αφού αναφέρονται τα Τμήματα που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καταλήγει ως εξής:

«Τέσσερεις νέες Σχολές είναι μονοτμηματικές, με περιορισμένη συνεργεία και αλληλεπίδραση με Τμήματα που έχουν συγγενές ή συναφές γνωστικό πεδίο. Για την ανάπτυξη αυτής της συνεργίας και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής αλληλεπίδρασης προτείνονται:

  • Η ανασυγκρότηση Σχολής Καλών Τεχνών με δύο Τμήματα: (α) Εικαστικών Τεχνών και Καλών Τεχνών, και (β) Μουσικών Σπουδών.
  • Η μετακίνηση των νέων τμημάτων προς την έδρα της Σχολής τους, που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων κτιριακών υποδομών», πράγμα που ερμηνεύεται ως έναρξη της μεταφοράς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στα Γιάννενα.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη:

«Πρόθεσή μας είναι να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. Ανοίγουμε τον κύκλο της διαβούλευσης με όλη την κοινωνία της Άρτας, για να ακουστεί η φωνή των Αρτινών. Η διαβούλευση γίνεται πριν παρθούν οι οριστικές αποφάσεις στη Σύγκλητο. Είναι απαίτηση της τοπικής μας κοινωνίας, όλων των φορέων και συμφωνήσαμε όλες οι Παρατάξεις και όλοι οι παρευρισκόμενοι ότι θέλουμε στην Άρτα Πανεπιστημιακές Σχόλες.

Ως Δήμος, ως Δημοτική Αρχή βγαίνουμε μπροστά ακόμη και σε θέματα που δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς μας. Και συχνά κατηγορούμαστε για αυτό. Αλλά, όλοι αυτοί που το κάνουν δεν μένουν στην Άρτα. Δεν είναι το σπίτι τους η Άρτα. Εμάς, και εννοώ όλη την τοπική κοινωνία που αυτή η Δημοτική Παράταξη εκπροσωπεί, το σπίτι μας είναι η Άρτα. Γι’ αυτό και βγαίνουμε μπροστά.

Για το θέμα που έχει προκύψει, δηλώνω και σήμερα πως ως Δήμος είμαστε στο πλευρό όλων των πλευρών που θέλουν να μείνουν οι Σχολές στην Άρτα και να αναβαθμιστούν. Είτε αυτό σημαίνει επισκέψεις στα Υπουργεία, είτε σημαίνει κτηριακή αναβάθμιση, είτε σημαίνει δομές που να υποστηρίζουν την καινοτομία και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Δηλώνω για άλλη μια φορά, ότι επιδιώκουμε άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που ίσως κάποια στιγμή μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου όπως θα έπρεπε.

Επιδιώκουμε, επίσης, ξεκάθαρες κουβέντες και όχι διατυπώσεις που αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο για παρερμηνείες, αθώες ή μη. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση».

Η θέση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων:

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μηνάς Πασχόπουλος, η Κοσμήτορας του Τμήματος  Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Μαρία Ζουμπούλη, ο  Κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ευριπίδης Γλαβάς και η Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Αθηνά Τζώρα.

Υποστηρίχθηκε η άποψη, ότι δεν υπάρχει θέμα μετακίνησης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών από την Άρτα στα Ιωάννινα.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ξεκάθαρη διάψευση, καθώς όπως δηλώθηκε πριν συνεδριάσει η Σύγκλητος δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι επίσημα. Τέλος ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, να παρευρεθεί το Πανεπιστήμιο και σε επόμενη Συνεδρίαση του  και να συζητήσουν εκ νέου το θέμα, καθώς και τους τρόπους ενίσχυσης των Τμημάτων που εδρεύουν στην Άρτα.

Το κλίμα στις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων:

Την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν επί του θέματος, αποδέχτηκαν οι: οι δημοτικές παρατάξεις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Περιφερειακοί Σύμβουλοι  και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, οι Δήμαρχοι Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Αντιπρύτανης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κοσμήτορας του Τμήματος Γεωπονίας, η Κοσμήτορας  Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ο Κοσμήτορας του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ο Πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Άρτας, ο Πρόεδρος του  Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Άρτας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας, οι Πρόεδροι Δημοτικής Ενότητας Αρταίων και Κωστακιών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σκουφά και  η Πρόεδρος του Συλλόγου Μακρυγιάννη.

Στον βασικό κορμό των επιχειρημάτων, στάθηκε σύσσωμη η τοπική κοινωνία όπως εκφράστηκε δια μέσου των εκπροσώπων της. Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του Νομού  και συγκεκριμένα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Όλγα Γεροβασίλη η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε : «Δικαίως υπήρξε μια αναστάτωση στη Δημοτική Αρχή  και στους κατοίκους της Άρτας. Με προσοχή θα περιμένουμε το Πανεπιστήμιο να ολοκληρώσει την εσωτερικό του διάλογο και με κριτήρια αναβάθμισης των σχολών. Είναι πολύ σημαντική η συνάντηση αυτή που συγκάλεσε ο Δήμαρχος, για το λόγο ότι αυτή την στιγμή απειλούνται τα πανεπιστήμια μας με πολλούς τρόπους και ένα εκ των οποίων άφορα και εμάς και το συζητάμε σήμερα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γκόκας ανέφερε «Με αυτή την πρόταση η οποία δεν τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, με δυσοίωνες προοπτικές και για άλλες σχόλες, διότι με την συνέργεια και την αλληλεπίδραση και άλλο τμήμα της Άρτας μπορεί να κινδυνέψει. Αυτά τα θέματα πρέπει να τα προλάβουμε και να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, κ. Γκολομάζος συμφώνησε απόλυτα με την Δημοτική Αρχή, ενώ υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης το έχει η κυβέρνησή, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει χρήματα για την παιδεία και να στηρίξει τις σχολές της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κ. Νικολάου, είχε ταχθεί υπέρ της ενοποίησης και πίστευε στην αναβάθμιση των σχολών ενώ τόνισε «Φοβάμαι ότι θα διαψευστώ, βλέπω μια τάση αφαίμαξης των τοπικών μας σχολών».

Ενώ σε άλλο σημείο της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Χουλιάρας, ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις προτάσεις του Δήμαρχου και είναι λάθος να μπαίνουμε στην διαδικασία σύγκρισης Άρτα – Γιάννενα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Μίγδος τόνισε «Η δύναμη μας είναι η ένωση μας, σε θέματα που αφορούν τον Νομό μας», ενώ επεσήμανε ότι «η εισήγηση έχει κρυφά και ύποπτα σημεία σχετικά με τις έδρες, οπού σαφηνίστηκε σήμερα ότι κινδυνεύουν».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χασιακός ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει  μια απόφαση που να επισημαίνει σχετικά με τις ασάφειες του κειμένου αυτού.

Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε κ. Χρηστάκης  από την πλευρά τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Δημοτικής αρχής «Ο σχεδιασμός του Πανεπιστήμιου με βρίσκει αντίθετο, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει γίνει μείωση των σχολών αντ’ αυτού πρέπει να γίνει θωράκιση».

Ενώ σύσσωμοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι δήλωσαν την στήριξη τους.

Τέλος, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες δηλώνοντας πως «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων είναι ένας χώρος γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου. Είμαστε εμείς που δίνουμε βήμα διαβούλευσης για να ακουστεί η φωνή των Αρτινών. Και η φωνή των Αρτινών λέει να μείνουν οι Σχολές στην Άρτα και να υποστηριχθούν ακόμη περισσότερο».