Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Ο Δήμος Αρταίων ξεκινά την εκπόνηση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

02 Δεκεμβρίου 2022

Υπεγράφη η σύμβαση για το ΣΑΠ.

Χρ. Τσιρογιάννης: «Δημιουργούμε ένα Δήμο προσβάσιμο και ασφαλή για όλους»

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου 2022, ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Μια μέρα που υπογραμμίζει σε όλους μας την αναγκαιότητα της διασφάλισης της σε ισότιμη πρόσβασης και ίσες ευκαιρίες.

Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί σταθερά και μεθοδικά, δράσεις και παρεμβάσεις, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία, στην πόλη, στους χώρους εκπαίδευσης, αναψυχής και αθλητισμού και την ισότιμη συμμετοχή τους σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που έχει ήδη υλοποιήσει είναι νέες ράμπες ΑμεΑ σε γειτονιές, στο κέντρο, στα σχολεία και σε αθλητικούς χώρους, νέες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ με σήμανση σε δρόμους και δημοτικά πάρκινγκ, οδεύσεις τυφλών σε πεζοδρόμια, κατασκευή νέου Ειδικού Σχολείου (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) στο Γλυκόριζο, ράμπες ΑμεΑ στις παραλίες της Κορωνησίας και νέο όχημα για τα παιδιά του  ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Δήμου. Επιπλέον πρόθεση του Δήμου το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία παιδικής χαράς ΑμεΑ αλλά και η παραχώρηση οικοπέδου για την δημιουργία στέγης μόνιμης διαβίωσης ΑμεΑ για όλο τον Νομό Άρτας, ενώ στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Ν. Άρτας «Αγία Θεοδώρα», του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «αγκαλιά» και του Κ.Δ.Α.Π-ΜΕΑ της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Αρταίων.

Άλλη μια ενέργεια στην οποία προχώρησε προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος, είναι η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη και του αναδόχου, ύψους 37.200 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας στο Δήμο Αρταίων.

Στόχος του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ), είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, ώστε να δημιουργηθεί σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων.

Ειδικότερα ο κ. Τσιρογιάννης με τον ανάδοχο του υπέγραψαν την σύμβαση με τίτλο: «Αστική αναζωογόνηση και λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2022 (σχέδια αστικής προσβασιμότητας – Πράσινο Ταμείο)» Εκπόνηση σχεδίου αστικής προσβασιμότητας στο Δήμο Αρταίων.

Μεταξύ άλλων στην τεχνική έκθεση της σύμβασης περιγράφεται και αξιολογείται η υφιστάμενη κατάσταση ως προς την εξασφάλιση προσβασιμότητας στους υπαίθριους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και προς τα δημόσια κτίρια αλλά και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις ώστε να γίνουν προσβάσιμα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα θα παραδοθεί αναλυτική περιγραφή που θα περιλαμβάνει τα σημεία στους κοινόχρηστους χώρους, στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στους πεζόδρομους, στους ποδηλατοδρόμους (υφιστάμενους και μελλοντικούς) τα δημοτικά κτίρια, αλλά και στις θέσεις σταθμεύσεις, στα οποία χρειάζονται επεμβάσεις εξασφάλισης προσβασιμότητας των πεζών και ειδικότερα των ατόμων με αναπηρία. Επίσης, θα καταγραφούν τα προτεινόμενα σημεία καταφυγής και οι οδεύσεις διαφυγής των πολιτών που κινούνται πεζή, καθώς και οι χώροι συγκέντρωσης των ατόμων με αναπηρία και χώροι που μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία προσωρινής περίθαλψης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ενώ κατά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε: “Είναι ξεκάθαρη η πολιτική μας βούληση για ανεμπόδιστη κίνηση των ΑμεΑ και των πεζών, μια βούληση η οποία δεν μένει σε λόγια αλλά προχωρά με πράξεις”.