Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Νέα σελίδα για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ ύστερα από πρόταση του Δήμου Αρταίων

18 Ιουνίου 2018

  • ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ξενία και Κάστρο ανοικτά για όλους μετά από 25 χρόνια!»

Μια νέα σελίδα ανοίγει για την Άρτα, μετά την ανακοίνωση της ένταξης της αξιοποίησης του πρώην Ξενία, μέσα στο Κάστρο, στο ΕΣΠΑ, με  προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ και πίστωση 2,5 εκ. ευρώ. Μετά από 25 και πλέον χρόνια, όπου το ΞΕΝΙΑ είναι κλειστό, ύστερα από πρόταση που υπεβλήθη από το Δήμο Αρταίων, έχει γίνει το πιο αποφασιστικό βήμα για να διατηρηθεί το κτίριο και να μην καταρρεύσει εντελώς, να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία, και το Κάστρο να είναι ανοικτό και επισκέψιμο για όλους.

Έτσι, υπάρχει πλέον μια πολύ σημαντική ευκαιρία να γίνει εκ νέου το ΞΕΝΙΑ και κατ’ επέκταση το Κάστρο της Άρτας, ένας χώρος συνάθροισης όλων των Αρτινών, αλλά και των επισκεπτών που αυξάνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης που είχε καταθέσει ο Δήμος περιλαμβάνει αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως εξής:

  • Δημιουργία καφέ- εστιατορίου στο ισόγειο, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών.
  • Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης
  • Μετεγκατάσταση – λειτουργία Δημοτικού Ωδείου
  • Αμφιθεατρική σκηνή υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
  • Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Αρταίων αφορούσε τη δημιουργία ξενοδοχείου στο χώρο (κάτι που είχε αποφασίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 18 Ιανουαρίου 2016), ωστόσο αυτή η πρόθεση δεν πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) (με ομόφωνα αρνητική απόφαση) του Υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, μπροστά στον εφιάλτη να μείνει το ΞΕΝΙΑ για ακόμη περισσότερα χρόνια κλειστό (με ο, τι αυτό συνεπαγόταν για την κατάσταση του κτιρίου), επελέγη η καλύτερη δυνατή λύση και η προοπτική αξιοποίησής του από το παραπάνω πρόγραμμα.

«Αλήθεια, τι έπρεπε να κάνουμε; Να το αφήσουμε να πέσει ή να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που παρουσιαζόταν για να σώσουμε το κτίριο και έτσι να ανοίξει και να ξαναζωντανέψει ο χώρος του Κάστρου της πόλης μας; Θα μπορούσαμε και εμείς να μην υποβάλλουμε πρόταση στο ΕΣΠΑ και να το αφήσουμε ως έχει. Γιατί να μην είμαστε «αρεστοί» και σε αυτούς που ήθελαν το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο; Εάν όμως έμενε αλλά τόσα χρόνια κλειστό τι θα γινόταν; Εάν γκρεμιζόταν τι θα λέγαμε; Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε και να αφήσουμε την πρόσκληση για χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) να περάσει.

Πάγια θέση μας, ως Δημοτική Αρχή Αρταίων, είναι ότι σε τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν την Άρτα (όπως είναι και αυτό του ΞΕΝΙΑ), πρέπει να βάζουμε τον εγωισμό στην άκρη. Δεν μας χαρακτηρίζει η αδράνεια, τα ψέματα και ο λαϊκισμός. Κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και παίρνουμε αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το καλό της περιοχής μας και των συμπολιτών μας. Όμως κάποιοι δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες και τα «επιχειρήματά» τους γίνονται ή ηλίθιες ιδεοληψίες ή προσωπικές φιλοδοξίες.

»Να θυμίσουμε ότι και η δική μας δημοτική μας ομάδα στις 18/1/2016 έφερε το θέμα της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο και το διεκδίκησε δυνατά, αλλά το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού είχαν άλλη άποψη και εκ του Νόμου δεν μπορούσαμε να το αγνοήσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω. Όμως, επειδή πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, η δημοτική μας ομάδα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, αποφάσισε την υποβολή στο ΕΣΠΑ για αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως καφέ, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, ωδείο, αμφιθεατρική σκηνή κ.α., έτσι ώστε το ΚΑΣΤΡΟ της πόλης μας να είναι ανοιχτό για όλους και να ξαναζωντανέψει. Με την ένταξη αυτή του ΞΕΝΙΑ στο ΕΣΠΑ, μπορούμε να σώσουμε το κτίριο και να ξαναλειτουργήσει ως καφέ/εστιατόριο και πολυχώρος πολιτισμού και το ΚΑΣΤΡΟ να είναι ανοιχτός για όλους. Εάν μετά τις υποχρεώσεις του προγράμματος, υπάρχει πολιτική βούληση από άλλη κυβέρνηση για να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως Ξενοδοχείο, εδώ θα είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις. Το σημαντικό είναι ότι πλέον το ΞΕΝΙΑ και το Κάστρο ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ για όλους!» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.