Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Με ευρεία συμμετοχή φορέων, και δημοτών αλλά και την απουσία των προσκεκλημένων παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη για τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου Αρταίων για την περίοδο 2020-2023

24 Νοεμβρίου 2020

Είχε προηγηθεί πρόσκληση για Δημόσια Διαβούλευση από την Δημοτική Αρχή

Με ευρεία συμμετοχή φορέων και δημοτών, αλλά και την απουσία των προσκεκλημένων παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε χθες η διαβούλευση για τον Στρατηγικό και Επιχειρησιακό  Σχεδιασμό του Δήμου Αρταίων για την περίοδο 2020-2023.

Ο Δήμος Αρταίων, είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση για τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό της επόμενης τριετίας, ανοίγοντας πεδίο διαλόγου και συνδιαμόρφωσης προτεραιοτήτων με φορείς και συλλόγους της Άρτας. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν, πέραν της αυτονόητης παρουσίας του Δημάρχου, Αντιδημάρχων, υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου, και δημοτών, οι εξής εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων (η παράθεση των εκπροσώπων γίνεται με τυχαία σειρά):

 • Διεθνής Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Άρτας
 • Δημοτική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΔΟΑΚ)
 • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ηπείρου
 • Ποδηλατικός όμιλος Άρτας
 • Σωματείο αυτ/στών ΤΑΧΙ
 • Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας
 • Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκουφάς»
 • Εμπορικός Σύλλογος Άρτας
 • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας
 • Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρταίων
 • Σύλλογος Γονέων με Τρίτεκνα
 • Επιμελητήριο Άρτας
 • Ένωση Πολυτέκνων Άρτας
 • Σύλλογος «Φίλοι του Βιβλίου»
 • Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας
 • Κέντρο Πρόληψης Άρτας ΟΚΑΝΑ
 • Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας
 • ΕΠΣ Άρτας
 • Σύλλογος Εστίασης Διασκέδασης Άρτας
 • ΓΕΩΤΕΕ Άρτας
 • Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας
 • ΕΕΤΕΜ

Κατά την τηλεδιάσκεψη, η οποία κράτησε παραπάνω από δύο ώρες, υπήρξαν εκτενείς εισηγήσεις από τα στελέχη του Δήμου, τόσο για τον Επιχειρησιακό Στρατηγικό Σχεδιασμό της περιόδου 2020-2023, όσο και για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021.

Οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής

Ο Δήμος Αρταίων για την περίοδο 2020-2023 καλείται να σχεδιάσει τον στρατηγικό και επιχειρησιακό του προγραμματισμό σε ένα περιβάλλον δυσχερές, οριζόμενο από την πρωτόγνωρη πανδημία του COVID-19, από την οικονομική κρίση και ύφεση, με ασφυκτικά χρηματοδοτικά πλαίσια. Ταυτόχρονα, οφείλει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν συγκεντρωθεί μέσω των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Καλείται από τη μια μεριά να συμβάλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων αντιμετώπισης της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης και από την άλλη να αναβαθμίσει το ρόλο του και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών και συνεπώς να εκπληρώσει την αποστολή του.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική του Δήμου περιλαμβάνει δράσεις που υπάγονται στους άξονες της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027 και επικεντρώνεται στις παρακάτω αναπτυξιακές προτεραιότητες:

 1. Την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής
 2. την ικανοποίηση των αναγκών των αποδεκτών των υπηρεσιών του Δήμου
 • Την αναβάθμιση της διοικητικής του ικανότητας
 1. Τη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης

Όπως, δήλωσε σχετικά και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τράμπας, που συντόνιζε την τηλεδιάσκεψη : « Ο Δήμος μας στηρίζει το όραμα και την αποστολή του για την νέα εποχή της Άρτας με σημεία αιχμής την διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και την ανάδειξη της αγροτικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μας».

Η συμμετοχή των Φορέων

Με ιδιαίτερα σημαντικές προτάσεις, προσήλθαν οι Φορείς στην διαδικασία διαβούλευσης, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία συμφώνησαν με την γενική χάραξη πορείας του Δήμου, επισημαίνοντας ωστόσο ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση.

Αυτά, αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον  αθλητισμό, τα έργα υποδομής στις σχολικές εγκαταστάσεις, τις κοινωνικές δομές. Όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, οι προτάσεις αφορούσαν στις υποδομές υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και στην αναβάθμισή τους. Σημαντικές προτάσεις, έγιναν επίσης για τις υποδομές της πόλης (πχ για τα πάρκινγκ), για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αλλά και για επιμέρους ζητήματα που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμού (πχ. Ειδικό σχολείο στο Γλυκόριζο).

Ενωτικός και διαλλακτικός ο λόγος του Χρ. Τσιρογιάννη

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε θερμά όσους αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν στην διαδικασία διαβούλευσης, καθώς όπως τόνισε «δεν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, αλλά μια κορυφαία διαδικασία που καταγράφουμε, προσθέτουμε, ιεραρχούμε και υλοποιούμε τις ανάγκες των δημοτών μας και των φορέων.  Θέλουμε προτάσεις, ωραίες προτάσεις,  στην Αυτοδιοίκηση το έχω πει πολλές φόρες αλλά θα το ξαναπώ, στη δική μας Άρτα δεν χωράνε χρώματα, δεν χωράνε μικροπολιτικές αντιθέσεις».

Και συνέχισε, λέγοντας πως «η Άρτα δεν έχει χάσει καμία πρόταση για κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό δεν γίνεται τυχαία. Χρειάζεται και η πολιτική βούληση η δική μας και η διαχειριστική επάρκεια των υπηρεσιών μας».

Κατέληξε, τονίζοντας, πως «αυτή την κορυφαία διαδικασία κάποιοι την βλέπουν με απαξίωση. Και αναφέρομαι, δυστυχώς, στην αντιπολίτευση που αντί να είναι παρούσα στην επίλυση των προβλημάτων, αντί να είναι εδώ με προτάσεις και επιχειρήματα κρύβεται πίσω από δελτία τύπου. Όμως, εμείς θα προχωρήσουμε. Θα τους ξαναπροσκαλέσουμε και στις επόμενες συνεδριάσεις μας και ας μην έρθουν. Αλλά θα προχωρήσουμε με εκείνους που θέλουν και μπορούν. Η νέα εποχή της Άρτας θέλει το καλύτερο από όλους μας. Η παρουσία των Φορέων και των Δημοτών  εδώ, των οποίων την γνώμη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν για όσα σχεδιάζουμε, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα».