Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Με εγκαίνια και ειδήσεις η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, στην Άρτα

05 Οκτωβρίου 2021

Το Υπόμνημα με τα ανοιχτά ζητήματα του Δημάρχου και οι απαντήσεις της Υπουργού

Ολοήμερη επίσκεψη στην Άρτα, πραγματοποίησε την Κυριακή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη της Άρτας.

Σημειώνεται, πως ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, είχε προ της επίσκεψης, υποβάλλει υπόμνημα με τις εκκρεμότητες του Υπουργείου απέναντι στα έργα που εμπλέκουν αρμοδίως το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την επίλυσή τους.

Έτσι σύμφωνα με το υπόμνημα του Δημάρχου και όσα συζητήθηκαν με την Υπουργό, προκύπτουν:

 • Το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι θετικό στο αίτημα του Δήμου για την χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων των κτισμάτων που εφάπτονται πέριξ του Κάστρου της Άρτας, καθώς και ενός ακίνητου έμπροσθεν του Κάστρου, προκειμένου να αναπλαστεί και να συνδεθεί το δημοτικό παρκινγκ με την πίσω πύλη του Κάστρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολιτιστικής περιπατητικής διαδρομής, γύρω από το Κάστρο.
 • Το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι θετικό στο αίτημα για την εξαγορά εκ μέρους του Υπουργείου, του Αρχοντικού Παπακώστα προκειμένου εκεί να στεγάσει τα γραφεία της η ΕΦΑ Άρτας.
 • Το Υπουργείο είναι θετικό στην προοπτική, να προστεθεί νέα πτέρυγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας στον υφιστάμενο χώρο, για την δημιουργία εκεί του Βυζαντινού Μουσείου.
 • Ο κ. Τσιρογιάννης έθεσε υπόψη της κας. Μενδώνη την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, σχετικά με την διαμόρφωση δυο (2) υπαίθριων χώρων διενέργειας εκδηλώσεων στο Κάστρο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Δήμος έχει υποβάλλει πρόταση στο πρόγραμμα «Τρίτσης» για κατασκευή δυο (2) χώρων εκδηλώσεων με κερκίδες στο Κάστρο, μια στην υφιστάμενη θέση στο θεατράκι και μια στα πρώην γήπεδα τένις, ώστε να εκπληρωθεί η απαίτηση των δημοτών και των φορέων της Άρτας για την  συνέχιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων εντός του Κάστρου. Η κα. Μενδώνη ενημέρωσε πως θα εξετάσει το θέμα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
 • Η Περιφέρεια Ηπείρου εκπονεί την μελέτη αποκατάστασης του ΙΝ Παρηγορήτισσας με το Υπουργείο να είναι θετικό για την χρηματοδότηση των απαραίτητων εργασιών που θα προκύψουν από την μελέτη αυτή από το νέο ΕΣΠΑ.
 • Το Υπουργείο ήταν θετικό να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Ιμαρέτ – Φεϋζούλ, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που εκπονεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
 • Θετικό είναι το Υπουργείο ως προς την υλοποίηση του έργου των πολιτιστικών διαδρομών στην πόλη της Άρτας. Όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιρογιάννης ο Δήμος Αρταίων έχει υποβάλει πρόταση, στο ΠΕΠ Ηπείρου, για την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στην πόλη της Άρτας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημιουργία ποδηλατοδρόμων, σημειακές διαμορφώσεις υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων, κατάλληλη σήμανση κ.α., ώστε αναδειχθούν τα μνημεία της Άρτας.
 • Το Υπουργείο θα συμβάλει από κοινού στην αποπεράτωση του έργου του Ιερού Ναού Κάτω Παναγιάς με το ποσό των 80.000 ευρώ μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου.
 • Το Υπουργείο θα συμβάλει θετικά στην χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων στο «Μικρό» Θέατρο της Αμβρακίας όπου με την ολοκλήρωσή του έργου θα δημιουργηθεί ένας ακόμη σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στον ιστό της σύγχρονης πόλης της Άρτας.
 • Στην επίσκεψη της η κα. Μενδώνη στο Ιστορικό Δημαρχείο ήταν θετική στην ανάδειξη και στην διαχείριση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Ιστορικού Δημαρχείου, αναφέροντας πως μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ανασκαφής και σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, να υποβληθούν οι προτάσεις στο ΚΑΣ, για την διαχείριση και την ανάδειξη των ευρημάτων του Ιστορικού Δημαρχείου, λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και την διαθέσιμη χρηματοδότηση.
 • Το Υπουργείο ήταν θετικό για τον φωτισμό πέριξ των μνημείων του Κάστρου, της Παρηγορήτισσας και της Αγίας Θεοδώρας, αλλά και του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας και γενικότερα σε όλα τα σημαντικά μνημεία της περιοχής μας, με τις αντίστοιχες σωστές μελέτες.
 • Το Υπουργείο είναι θετικό στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση της χρήσης του χώρου του Κάστρου και τη συντήρηση και από το Δήμο Αρταίων (εκτός από την ΕΦΑ Άρτας).
 • Το Υπουργείο ήταν θετικό στην απαλλοτρίωση των κτισμάτων που εφάπτονται επί των κελιών της Παρηγορήτριας στην Γεωργίου Βαρδάνη.
 • Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αρνητικό στο αίτημα Δήμου και Μητρόπολης για την τέλεση μυστηρίων και περισσότερων λειτουργιών στον Ι.Ν της Παρηγορήτισσας, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης του ναού.
 • Πρέπει να γίνουν τα κατάλληλα έργα, άντλησης και διοχέτευσης υδάτων στον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης και του Πολυανδρίου. Σημαντικός ο ρόλος της Περιφέρειας Ηπείρου για το συγκεκριμένο έργο.
 • Ένα άλλο θέμα που έθεσε ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης είναι η επέκταση ωραρίου λειτουργίας των Μνημείων. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ανέφερε πως για την ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης την περιοχή μας, επιθυμεί να είναι ανοιχτά και επισκέψιμα τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Άρτας, από 8 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ. Όποτε θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για το αναγκαίο προσωπικό όλο το χρόνο και από το Υπουργείο.

Τέλος, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί, στο έργο της ανάπλασης που υλοποιείται αυτό το διάστημα στην πλατεία της Παρηγορήτριας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως προχώρα η δημιουργία 3 θέσεων στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία, ενώ το έργο συνεχίζεται με ανάπλαση από το 2ο Δημοτικό έως την είσοδο του Κάστρου, στο έργο του ΞΕΝΙΑ και στο έργο της ανάπλασης του κοινόχρηστου χώρου έμπροσθεν του μνημείου του Βυζαντινού Ναού της Πολιούχου Αγίας θεοδώρας που υλοποιείται με πόρους του Πράσινου Ταμείου και δημοτικούς πόρους. Επιπλέον ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε πως λόγω των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν και την ανάδειξή τους, χρειάστηκε τροποποίηση της μελέτης και εκ νέου εγκρίσεις από το τοπικό συμβούλιο Αρχαιολογίας, ενώ πρόσθεσε πως το έργο ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται, με πρόσκληση του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, η Υπουργός προέδρευσε σε σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο Υπουργός Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, η Δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Χαρακλιάς, η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αρταίων.

Η επίσκεψη της κας Λίνας Μενδώνη, ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες», στο  κτήριο της προσφάτως αναστηλωμένης ακρόπολης του Κάστρου Άρτας (Ιτς Καλέ)».

Στο πέρας της επίσκεψης, ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, ανέφερε: «Θα πρέπει με τους συνεργάτες μου, τους Αντιδημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη να κάνουμε μια λεπτομερή αποτύπωση όσων συζητήθηκαν με την κα. Υπουργό. Το βέβαιον είναι, ότι από πλευράς μας παραδώσαμε έναν πλήρη φάκελο με έργα και υποέργα που θα αναδείξουν τον αρχαιολογικό μας πλούτο και θα τον εντάξουν στη ζώσα καθημερινότητά μας. Όμως ο Δήμος δεν έχει σε όλες τις αρμοδιότητες, το πεπόνι και το μαχαίρι. Υπάρχουν συναρμοδιότητες με άλλους φορείς ή όπως γίνεται συχνά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν έργα που εμείς θέλουμε να γίνουν αλλά τυπικά υπάγονται στην Περιφέρεια ή το Υπουργείο. Όλα αυτά πρέπει τώρα να τα εξετάσουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Μενδώνη για την επίσκεψή της, για την πολύ καλή συνεργασία μας, ήταν μια εποικοδομητική και αποτελεσματική  συνάντηση, για το λόγο ότι η Υπουργός ήταν απόλυτα ενημερωμένη για τις ανάγκες και τον πλούτο της περιοχής μας».