Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Με αναπτυξιακό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσημο, ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το νέο έτος

13 Ιανουαρίου 2023

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα – 30 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτούμενα έργα – Σταθερά Δημοτικά Τέλη

Αρνητική Ψήφος από Ταπραντζή, Παπαλέξη, Καλλώνη, Αμπελογιάννη, απουσίαζε η Παράταξη του Γιώργου Μπαλάγκα και ο Χριστόφορος Σιαφάκας. Ναι από Δημήτρη Ευαγγέλου.

Στα 67.400.000 ευρώ, ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το 2023, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε αρχικά με ευχές για την καινούργια χρόνια, ενώ ακολούθησε η κεντρική εισήγηση από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Λιόντο.

«Για την σύνταξη του προϋπολογισμού απαιτήθηκε σωστός προγραμματισμός, άριστος σχεδιασμός αλλά και διαμόρφωση- ιεράρχηση των ώριμων προτάσεων που εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στον Δήμο μας. Σχεδιάσαμε και καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό με σαφή στόχευση, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ένας προϋπολογισμός που θέτει στόχους και βάζει προτεραιότητες. Ένας προϋπολογισμός που αποτυπώνει πλήρως τους στόχους και το όραμά μας ως Δημοτική αρχή και η επιτυχία στέκεται στους πόρους που αντλεί από χρηματοδοτικά προγράμματα και δουλεύει αδιάκοπα», ανέφερε κατά την διάρκεια της εισηγήσεως του μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Λιόντος.

Ενώ στη συνέχεια ο κ. Λιόντος, παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες και τα στοιχεία του προϋπολογισμού τονίζοντας ότι είναι ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος, σύννομος και απόλυτα υλοποιήσιμος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, την οικονομική και ενεργειακή κρίση, την πανδημία, την υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και τους μειωμένους  δημοτικούς πόρους.

Ο Δημοτικός προϋπολογισμός για το 2023, εμφανίζεται υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της τρέχουσας χρονιάς κατά 8%. Στον αναπτυξιακό αλλά ταυτόχρονα και στον κοινωνικό χαρακτήρα του νέου δημοτικού προϋπολογισμού αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος  Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

30 εκ. ευρώ από χρηματοδοτούμενα προγράμματα – Έμφαση σε υποδομές και νέα έργα

Σημαντικές είναι οι επιδόσεις που καταγράφονται αναφορικά με την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο  Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λιόντος το σύνολο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2023 ανέρχονται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, o Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το νέο έτος αναπτυξιακό λέγοντας ότι περιλαμβάνει δαπάνες για έργα ύψους 30 εκατ. ευρώ οι οποίες περιλαμβάνονται και στο τεχνικό πρόγραμμα. Ο κ. Τσιρογιάννης, μάλιστα, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό έχουν εξασφαλιστεί μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα για τα οποία οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν χάσει ούτε μια πρόσκληση. «Ο Προϋπολογισμός αναδεικνύει τη συνεχή και συστηματική προσπάθειά μας να βελτιώσουμε σε όλα τα επίπεδα την καθημερινότητα του δημότη. Πίσω, όμως, από τους αριθμούς βρίσκεται η ουσία: Κάθε ευρώ που ξοδεύουμε πιάνει τόπο και αλλάζει τον τόπο μας. Που πλέον το αποτέλεσμα είναι ορατό, από τους δημότες μας που μας τίμησαν με την ψήφο τους, από τις αναπλάσεις σε Κάστρο και Παρηγορήτρια, από τα έργα οδοποιίας, τα 100χλμ ασφαλτόστρωσης, από τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, το νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά τύπoυ led, το ιστορικό δημαρχείο, το ΞΕΝΙΑ, το Open Mall που ξεκινούν οι εργασίες, ο κυκλικός κόμβος στην πλατεία Ζέρβα, και ο νέος που ξεκινά στην Φιλοθέη, η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, το ειδικό σχολείο, τα ενεργειακά πράσινα σχολεία αλλά και τα μικρά έργα καθημερινότητας. Μεγαλώνουμε τις δυνατότητες της πόλης μας, η Άρτα αξίζει πολλά και είμαστε εδώ να τις τα δώσουμε. Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί την κορυφαία συνεδρίαση ενός Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή -από τα σπίτια μέχρι τις μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις-, με τον προϋπολογισμό ο κάθε Δήμος αποφασίζει που και πως θα κατανείμει τους δημοτικούς πόρους και τις χρηματοδοτήσεις».

Έτσι, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ψήφισαν αρνητικά, ενώ ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Χριστόφορος Σιαφάκας, δεν προσήλθε αν και είχε επίσημα προσκληθεί. Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν απέστειλε ούτε γραπτό υπόμνημα με τυχόν θέσεις του αφήνοντας τις υπόλοιπες Παρατάξεις και φυσικά την Δημοτική Αρχή να αποφασίσουν. Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθείς Δημοτικός Σύμβουλος είχε ψηφίσει θετικά όλους τους προηγούμενους προϋπολογισμούς, Αλλά και ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών μέχρι πριν λίγο καιρό, είχε υπερψηφίσει τα δημοτικά τέλη, το Τεχνικό Πρόγραμμα της “Δημοτικής Αρχής Τσιρογιάννη” μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ένα πρόγραμμα που αποτελεί τον βασικό κορμό του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε προχθές, ενώ αντίθετα ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Ευαγγέλου συμμετείχε και ψήφισε θετικά τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023.

 Προϋπολογισμός και με θετικό κοινωνικό πρόσημο

«Το ότι επενδύουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο και θέλουμε να φτάσουμε την Άρτα μας εκεί που της αξίζει, δε σημαίνει πως παραβλέπουμε τις καθημερινές ανάγκες όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι όταν η πανδημία έπληξε, ο Δήμος ήταν εκεί. «Ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μας να στηρίξουμε στην πράξη τους δημότες  μας και τις επιχειρήσεις  μας, ακόμη και τώρα με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους δεν μειώσαμε τις παροχές μας προς τους δημότες μας, ούτε στην ποιότητα ούτε στην ποσότητα».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος επισήμανε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί προϊόν της εργασίας πολλών ανθρώπων και ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τα στελέχη και τους συνεργάτες της Δημοτικής Αρχής, καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι όπως τόνισε «δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό».