Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Κοινό μέτωπο αντίδρασης ζητά ο Δήμαρχος Αρταίων με Υπουργεία, Βουλευτές, ΚΕΔΕ, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη

28 Ιανουαρίου 2022

Αποτροπή του έργου και τρίμηνη παράταση.

Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, στην προοπτική εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου ισχύος 103 μεγαβάτ, συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, προσκαλώντας να παραστούν στην συνεδρίαση, οι Βουλευτές, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Δήμαρχοι του Νομού.

Παράλληλα, στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο κ. Τσιρογιάννης με την ιδιότητα του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της, ενημέρωσε το Σώμα για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου, τις ενστάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, της Τοπικής Κοινωνίας και των Φορέων της Άρτας και ζήτησε την στήριξη της ΚΕΔΕ ώστε με συντονισμένες ενέργειες και επιχειρήματα να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού στη λίμνη Πουρναρίου μεγέθους 1.144 στρεμμάτων.

Παράλληλα ο κ. Τσιρογιάννης, μέσω επιστολών του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτή Άρτας κ. Γεώργιο Στύλιο, τους Βουλευτές Άρτας κα. Όλγα Γεροβασίλη και κ. Χρήστο Γκόκα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλειο Μιχελάκη, ζητά την στήριξή τους για την αποτροπή του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή από μια τόσο μεγάλη επένδυση στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, στο ιδιαίτερο οικοσύστημά της λίμνης, στους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί  σε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και πριν καν ολοκληρωθεί το Εθνικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Τέλος, αιτείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, τρίμηνη παράταση επί της διαβούλευσης της μελέτης εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού στην λίμνη Πουρναρίου έπειτα και από αίτημα των Φορέων της περιοχής, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας προκειμένου να αντικρουστεί η μελέτη του μεγάλου και σοβαρού αυτού έργου με στοιχεία και επιχειρήματα και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο, ένα μέτωπο Φορέων και πολιτών.

«Άποψη μας είναι ότι θα πρέπει τα έργα ΑΠΕ να αδειοδοτηθούν και να εγκατασταθούν αφού πρώτα η Πολιτεία ολοκληρώσει το Εθνικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Τότε η Ελλάδα θα μπορέσει με τη μορφή μικρών και διάσπαρτων έργων ΑΠΕ, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον, να καλύψει αθροιστικά τον Εθνικό Στόχο για τις ΑΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρογιάννης.