Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Η Πράξη Εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης «Ελεούσα» και η απόφαση του Δικαστηρίου, αναφορικά με το κτήριο της Ε.Α.Σ.Α.Φ

23 Μαρτίου 2022

Η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης που αφορά την επέκταση της περιοχής της Ελεούσας στα όρια του Δήμου Αρταίων, περιγράφει τον τρόπο της επέκτασης των ρυμοτομικών σχεδίων σε περιοχές εκτός πολεοδομικού σχεδίου.

Η πράξη εφαρμογής θεσπίστηκε για πρώτη φορά με το νόμο 1337/1983 (γνωστότερο ως νόμο Τρίτση) και είναι ένα πολεοδομικό εργαλείο για την επέκταση των ρυμοτομικών σχεδίων σε περιοχές εκτός πολεοδομικού σχεδίου. Με την πράξη εφαρμογής καθιερώθηκαν οι θεσμοί της εισφοράς σε γη και σε χρήμα.

Για την εφαρμογή της Πολεοδομικής Μελέτης επέκτασης της περιοχής της «Ελεούσας» Πολεοδομικής Ενότητας 8 Δήμου Αρταίων, που εγκρίθηκε με το από 28.4.1993 Π.Δ. (ΦΕΚ 653 Α’/14.6.1993) εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1/2005 Πράξη Εφαρμογής της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας, η οποία επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 2991/04/17.10.2005 Απόφαση του Νομάρχη Άρτας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ισχύουσα νομοθεσία ο Δήμος Αρταίων σε μια προσπάθεια να αυξήσει την δημοτική περιουσία δημιουργώντας επιπλέον υποδομές για τους κατοίκους, κατέθεσε το 2019 αίτηση στο Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων, προκειμένου το Εφετείο ως αρμόδιο να καθορίσει προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση του.

Η αίτηση θα εκδικαζόταν τον Απρίλιο του 2019, ωστόσο η υπόθεση αναβλήθηκε καθώς το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικούσε και αυτό αποζημίωση για εκτάσεις που ήταν στην κυριότητά του, επικαλούμενο δικαιώματα σε ιδιοκτησίες, που φέρονται να ανήκουν σε ιδιώτες.

Με αυτά τα δεδομένα, η υπόθεση θα εκδικαζόταν τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο η δικάσιμος αναβλήθηκε και πάλι εξαιτίας της πανδημίας, οπότε συζητήθηκε τελικά τον Νοέμβριο του 2019. Η απόφαση του δικαστηρίου καθόρισε τελικά την προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης για το ακίνητο της Ε.Α.Σ.Α.Φ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση του Δικαστηρίου για να γίνει η απαλλοτρίωση και να «περάσουν» τα κτήρια της Ε.Α.Σ.Α.Φ. στην κυριότητα του Δήμου, ο Δήμος -δηλαδή οι δημότες- θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση για ολόκληρη την πράξη (κτήρια, δρόμοι, πλατείες κ.α), ποσό το οποίο ανέρχεται στα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, και παρά το ιλιγγιώδες αυτό τίμημα που καλείται ο Δήμος να υποβάλλει για να αποκτήσει τα παραπάνω κτήρια, ο Δήμος έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει τα χρήματα αυτά, πράγμα όμως αδύνατον να εξασφαλιστούν από δημοτικούς πόρους.

Ένα ενδεχόμενο που καλείται να εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ο δανεισμός μιας και τέτοιες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες στα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αυτό που αναφέρει η Πράξη Εφαρμογής: πως ο χώρος της Ε.Α.Σ.Α.Φ απαλλοτριώνεται για πολιτιστική – τουριστική χρήση. Ούτε για εκπαιδευτική, ούτε για οικονομική, ούτε για άλλη χρήση. Και αυτά ορίστηκαν το 2005.

Το όραμα της Δημοτικής αρχής είναι η επέκταση του Σχεδίου προς την Ελεούσα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει αναπτυξιακά και οικιστικά την πόλη της Άρτας.