Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Η Γαστρονομική Κοινότητας της Άρτας, παρουσιάστηκε στο κοινό της Food Expo 2022

22 Μαρτίου 2022

Χρήστος Τσιρογιάνννης: «Στόχος η ανάδειξη της Τοπικής μας Γαστρονομίας».

Σε μία κίνηση εξωστρέφειας, παρουσιάστηκε στο κοινό της Food Expo 2022 η Γαστρονομική Κοινότητας της Άρτας, με τις παραδοσιακές πίτες της Άρτας, την κοσμηρί και τον πλαστό να κλέβουν την παράσταση.

Αφορμή για αυτή τη συναρπαστική γευσιγνωσία κατά τη διάρκεια της Food Expo 2022 στο Μetropolitan Expo της Αθήνας από τις 12-14 Μαρτίου, ήταν η συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στο πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες», σε συνεργασία με το Γιώργο Πίττα, δημιουργό της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr. Την παρουσίαση ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία για τα αποτελέσματα και τα σχέδια των Γαστρονομικών Κοινοτήτων γενικώς, αλλά ειδικότερα της Άρτας, με το Δήμο Αρταίων να εκπροσωπείται από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Νίκο Λιόντο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού Θανάση Αρκουμάνη.

Η Food Expo 2022 έχει καταξιωθεί πλέον ως η σημαντικότερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, με τους αριθμούς να δείχνουν την ανοδική της πορεία: 1.200 εκθέτες από 31 χώρες, 750 hosted buyers και σχεδόν 30.000 μοναδικούς επισκέπτες.

Η Γαστρονομική Κοινότητα Άρτας αποτελεί μία προσπάθεια του Δήμου Αρταίων να παρουσιάσει τα μοναδικά τοπικά προϊόντα της Άρτας, αλλά και τις ντόπιες συνταγές. Απομονωμένη γεωγραφικά για αιώνες, η περιοχή της Άρτας ανέπτυξε το δικό της γαστρονομικό πλούτο, βασισμένο εξολοκλήρου στα τοπικά προϊόντα. Η Πίνδος, ο Αμβρακικός, τα ποτάμια της περιοχής και η θάλασσα του Ιονίου, παρείχαν τις αγνές πρώτες ύλες προκειμένου να διαμορφωθεί η περίφημη Ηπειρωτική κουζίνα, που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά.

Στην περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να βρει εξαιρετικές τοπικές συνταγές, όπως αγριογούρουνο με κυδώνια και κάστανο, χέλι στο κεραμίδι, τσουμπλέκι (κεφτέδες αβγοκομμένοι με κρεμμύδια στο φούρνο), πίτες όλων των ειδών και θαλασσινά ονομαστά για την ποιότητα και την ανώτερη γεύση τους, ενώ το καπνιστό χέλι και το χαβιάρι Άρτας έχουν μπει στο μενού των καλύτερων εστιατορίων.

«Ήταν ένα από τα πρώτα βήματα του Δήμου Αρταίων στο κομμάτι της προβολής της γαστρονομίας της περιοχής, με τη συνέχεια να προδιαγράφεται εξαιρετικά αισιόδοξη, καθώς οι αντιδράσεις των επισκεπτών δείχνουν ότι η περιοχή μας μπορεί κάλλιστα να αναδειχτεί ένας ιδιαίτερος γαστρονομικός προορισμός», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Λιόντος.