Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Η δημιουργία Πράσινου Σημείου στο Δήμο Αρταίων είναι πλέον γεγονός

31 Αυγούστου 2022

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την υλοποίηση της κατασκευής του Πράσινου Σημείου σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου, δίπλα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αρταίων με τον Δήμο Ζηρού, προς την γέφυρα Καλογήρου, με προϋπολογισμό 808.337,47 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΕΣΠΑ. Στο σημείο των εργασιών βρέθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Σωτήρη Χρηστούλη, τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών Άγγελο Σακκά και τον ανάδοχο του έργου Γιάννη Τσιρώνη, με σκοπό να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των εργασιών από κοντά.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο αφενός θα αναβαθμίσει τις υποδομές στον Δήμο σε ότι αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων και αφετέρου, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Η κατασκευή Πράσινων Σημείων, συνάδει με τις προβλέψεις τόσο του Εθνικού όσο και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών. Σήμερα αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο.

Τα Πράσινα Σημεία έχουν ως σκοπό να συμβάλλουν στην αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων, όπως μέταλλα, χαρτί/χαρτόνι, γυαλί, ύφασμα και ξύλο, και άρα στην αύξηση της εκτροπής τους από χώρους τελικής διάθεσης, να μειώσουν την ανεξέλεγκτη διάθεση ογκωδών αποβλήτων προς ταφή, να εξυπηρετήσουν τους δημότες στη χωριστή απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών και άλλων ειδικών κατηγοριών οικιακών αποβλήτων αλλά και χρησιμοποιημένων αντικειμένων και εξοπλισμού, να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους, να αποτελέσουν χώρους εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και να ενισχύσουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και μέσω εφαρμογής διαφόρων συστημάτων ανταπόδοσης και να προωθήσουν την κάρτα του ανακυκλωτή- δημότη.

Για την Άρτα, το Πράσινο Σημείο προβλέπεται να είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης θα μπορεί να προσκομίζει ανακυκλώσιμα υλικά, ρούχα, ογκώδη (π.χ. έπιπλα ή ΑΗΗΕ), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, CD ή χρώματα κλπ), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη.

Οι βασικότερες εγκαταστάσεις που προβλέπονται για το Πράσινο Σημείο αφορούν σε έναν χώρο διαλογής μικρών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, ένα χώρο διαλογής ογκωδών και βοηθητικούς χώρους.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με τη δημιουργία του Πράσινου Σημείου διαμορφώνουμε μια νέα νοοτροπία στα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρόκειται για μια νέα Πράσινη Δομή, για να προστατεύουμε το περιβάλλον και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για την καθημερινότητα όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρογιάννης, ενώ πρόσθεσε: «Άλλωστε η Άρτα έχει από τα υψηλοτέρα ποσοστά ανακύκλωσης πανελλαδικά και συνεχίζουμε με την τοποθέτηση νέων κάδων ανακύκλωσης, τον μωβ κάδο για ρούχα και παπούτσια και τον καφέ κάδο για τα οργανικά απόβλητα, δηλαδή τα «σκουπίδια» της κουζίνας και του κήπου μας. Επιπλέον δημιουργούμε «πράσινες γωνιές» σε διάφορα σημεία, καθώς ο Δήμος μας υπέβαλε πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημότες μας, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων με την διαλογή στη πηγή. Με την διαλογή στην πηγή από κοινού δήμος και δημότες, επιτυγχάνουμε και προστασία του περιβάλλοντος αλλά και μειωμένα κόστη διαχείρισης των απορριμμάτων μας, που μετατρέπονται σε μειωμένα δημοτικά τέλη για όλους τους κατοίκους της Άρτας».

Ενώ από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Μπουκουβάλας τόνισε: «Πλέον οι δημότες μας μπορούν οργανωμένα να αποσύρουν ογκώδη αντικείμενα που δεν τους είναι πλέον χρήσιμα, ενώ παράλληλα προστατεύεται και η εικόνα της  περιοχής μας».

«Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο, αλλά και ένα έργο εξυπηρετικό για τον πολίτη», δήλωσε με την σειρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Σωτήρης Χρηστούλης.