Η Άρτα τίμησε με λαμπρότητα την Πολιούχο της, Αγία Θεοδώρα
Με κατάνυξη, μεγάλη συμμετοχή πιστών και παρουσία αρχών πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Προστάτιδας της πόλης
Κατάνυξη και βαθύς σεβασμός χαρακτήρισαν τον εορτασμό της Πολιούχου της Άρτας, Αγίας Θεοδώρας, χθες Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026, ημέρα κατά την οποία η πόλη τιμά τη μνήμη της Προστάτιδάς της, με εορταστικές εκδηλώσεις που, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Άρτης και τον Δήμο Αρταίων, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή..
Από το βράδυ της παραμονής της εορτής, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν στον ναό της Αγίας Θεοδώρας για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα και τη λάρνακα όπου φυλάσσονται τα λείψανα της Αγίας. Πιστοί από γειτονικές πόλεις και περιοχές έφτασαν στην πόλη για να αποτίσουν φόρο τιμής στην προστάτιδα της Άρτας, δημιουργώντας για ακόμη μία χρονιά ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας, παρουσία πλήθους πιστών αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στην είσοδο του ναού, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας υποδεχόταν από νωρίς τους επίσημους καλεσμένους και τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, καλωσορίζοντάς τους στις εκδηλώσεις προς τιμήν της Πολιούχου.
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της εικόνας Της, στους δρόμους της πόλης, με τη συνοδεία φιλαρμονικών και τη συμμετοχή των αρχών, στρατιωτικών αγημάτων και πλήθους κόσμου. Λόγω των εργασιών του Open Mall στην οδό Σκουφά, η πομπή ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας και κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, επιστρέφοντας και πάλι στον ναό.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της πομπής αποτελεί κάθε χρόνο η συμμετοχή των σχολείων και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης οι οποίοι διατηρούν ζωντανό ένα παλιό και βαθιά ριζωμένο έθιμο. Μαθήτριες και κυρίες των Συλλόγων κρατώντας λουλούδια ή καλαθάκια με πέταλα, προπορεύονται με συγκεκριμένο βηματισμό και ραίνουν τον δρόμο από τον οποίο διέρχονται η εικόνα και η λάρνακα της Αγίας Θεοδώρας, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Η παρουσία των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των πολιτιστικών συλλόγων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες και συμβάλλει στη διατήρηση του χαρακτήρα και της ιερότητας της λιτανείας. Ιδιαίτερη αξίζει η αναγνώριση και τα συγχαρητήρια προς τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους που κάθε χρόνο προετοιμάζουν και συμμετέχουν στη σημαντική αυτή ημέρα για την πόλη.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελέστηκε επίσης επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο στο μνημείο του πεσόντα εν ώρα καθήκοντος αξιωματικού της Πολεμική Αεροπορία, Αναστασίου Μπαλατσούκα, Σμηναγού (Ι), στην πλατεία που φέρει το όνομά του.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η μουσική εκδήλωση της Φιλαρμονικής της Πολεμικής Αεροπορίας στην πλατεία Αγίου Δημητρίου. Η εμφάνιση της μπάντας εντυπωσίασε το κοινό και απέσπασε θερμό χειροκρότημα, δημιουργώντας μια εξαιρετική μουσική ατμόσφαιρα.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών. Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης παρέστη η Γενική Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, κ. Όλγα Καφετζοπούλου, ενώ παρών ήταν και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, κ. Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας τόνισε: «Η Αγία Θεοδώρα αποτελεί για την πόλη μας σύμβολο πίστης, ιστορίας και παράδοσης. Κάθε χρόνο οι Αρτινοί τιμούμε την Πολιούχο μας με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό. Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τις αξίες που μας ενώνουν και να διατηρήσουμε ζωντανή την πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά».
Χρόνια Πολλά Άρτα και του χρόνου με Υγεία!!!