Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

H Άρτα λέει “ναι στο φυσικό αέριο” υπό προϋποθέσεις και σωστό προγραμματισμό

29 Νοεμβρίου 2022

Σε σχέση με την πρόσφατη συνάντηση με τα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε (ΔΕΔΑ) και Υπηρεσιακών Στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στις 17 Νοεμβρίου και σχετικά με τις αιτιάσεις της ΔΕΔΑ για δημιουργία υποδομών υποδοχής φυσικού αερίου στην πόλη της Άρτας, ο Δήμος Αρταίων διευκρινίζει τα εξής κατά την άποψη του αυτονόητα, που αποτελούν και τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής όπως εκφράστηκαν στη σχετική συνάντηση.

Αυτονόητο 1ο: 

– Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ να περάσει φυσικό αέριο στην Ήπειρο, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τον Δήμο μας. Κανένας προηγούμενος συντονισμός. Στα χρόνια αυτά όμως, ο Δήμος με πολύ κόπο και με πολλά δημοτικά χρήματα, έφτιαξε νέους δρόμους. Τώρα η ΔΕΔΑ ζητά να γεμίσει αυτούς τους  δρόμους με μπαλώματα, με κάθετες και οριζόντιες τομές. Σε δρόμους που είναι εξαρχής φτιαγμένοι. Ζητά, δηλαδή, να της επιτραπεί να περάσει απ’ όπου η ίδια θέλει, χωρίς την υποχρέωση να “ξαναστρώσει” ολόκληρο τον δρόμο – που τον βρήκε έτοιμο και ασφαλή για τους οδηγούς και τους πεζούς – και να κάνει μπαλώματα. Να σκάψει δηλαδή εκεί που ο Δήμος έχει πρόσφατα κάνει έργα, χωρίς να έχει ενημερωθεί από κανέναν για τις μελλοντικές βλέψεις της ΔΕΔΑ.

Αυτονόητο 2ο: 

– Η χώρα μας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αποκτήσει πολλαπλούς τρόπους εισαγωγής και διανομής ενέργειας. Και η Δημοτική μας Αρχή είναι υπέρμαχος αυτής της ανάγκης. Γι’ αυτό και στη συνάντηση με τα στελέχη της ΔΕΔΑ τους είπαμε ότι σε δρόμους που δεν έχουν πραγματοποιηθεί έργα, δηλαδή στο κέντρο όπου θα γίνει το open mall “εννοείται πως μπορούν να γίνουν όσα έργα χρειάζονται”, γιατί στην συνέχεια θα έρθει ο Δήμος να τα αποκαταστήσει, μιας και έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης.  Και για τους δρόμους που ήδη έχουν πρόσφατα περατωθεί ως καινούργιοι (Βασ. Κωνσταντίνου, Αμβρακίας, Τζαβέλλα, Βασ. Πύρρου) “εννοείται πως μπορούν και θέλουμε να γίνουν όσα έργα χρειάζονται με την προϋπόθεση ότι θα φτιαχτεί το οδόστρωμα εξ αρχής, όπως και το βρήκαν”.

Αυτονόητο 3ο: 

– Η Δημοτική μας Αρχή με δική της πρωτοβουλία θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζουμε εκεί οι δημοτικές παρατάξεις να προτάξουν το συμφέρον των Αρτινών και όχι την προεκλογική ρητορική του λέμε “όχι σε όλα”, γιατί τέτοιες πρακτικές τις έχουμε πληρώσει όλοι πολύ ακριβά.

– Ελπίζουμε και η ίδια η ΔΕΔΑ να αντιληφθεί το δίκαιο και αυτονόητο δικαίωμα των Αρτινών, να έχουν ασφαλείς δρόμους με καλής ποιότητας οδόστρωμα που έχουν ήδη πληρώσει και ταλαιπωρηθεί για να γίνουν και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής.

Πρόταση της Δημοτικής Αρχής, όπως και ίδιος ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε μέσω της εισηγήσεως του στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, είναι να δημιουργηθεί άμεσα μια ειδική πλατφόρμα, ώστε οι εταιρείες φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών και υπογειοποίησης δικτύου μέσης τάσης, να δηλώνουν τα αιτήματα τους εκεί, ώστε να υπάρχει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καλύτερος προγραμματισμός των έργων τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, η τροφοδοσία των πόλεων της Ηπείρου, θα να γίνει με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο και θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα οχήματα από τη Ρεβυθούσα.