Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Φέτος η τελευταία χρονιά που κλείνει το Κολυμβητήριο Άρτας, καθώς αναμένεται η ένταξη της ενεργειακής του αναβάθμισης στο ΕΣΠΑ

27 Νοεμβρίου 2018

Με αφορμή την χειμερινή διακοπή λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας γίνεται γνωστό πως, όπως κάθε χρόνο για 15 έτη έτσι και φέτος το Κολυμβητήριο δεν θα λειτουργήσει μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και λειτουργίας.

Κατά τη χειμερινή περίοδο απαιτούνται σχεδόν 700 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα για τη λειτουργία του (περίπου 1000 ευρώ καθημερινά δηλαδή), γεγονός που σε συνδυασμό με την διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση από το Κράτος (έως και 70%), συντελούν στο να μην λειτουργήσει και φέτος το χειμώνα.

Η Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται τη διάθεση όλων των μελών των Κολυμβητικών σωματείων της πόλης να συνεχιστεί η λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Προς αυτή τη  κατεύθυνση και για την άρση αυτού του χρόνιου προβλήματος, υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αρχή από την αρχή της θητείας της έχει σκύψει στο θέμα αυτό και έχει συντάξει τις απαραίτητες μελέτες, έχει πιέσει για την προκήρυξη σχετικού προγράμματος και έχει υποβάλλει στο ΕΣΠΑ τη σχετική πρόταση και αναμένει την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου, με προϋπολογισμό 983.841,78 ευρώ και φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που το Κολυμβητήριο κλείνει το χειμώνα.

Η σχετική μελέτη έγινε από το Δήμο Αρταίων και αφορά, μεταξύ άλλων:

  • Στην αντικατάσταση κουφωμάτων με πιστοποιημένα κουφώματα με θερμοδιακοπή και ενεργειακούς υαλοπίνακες,
  • Στην αντικατάσταση μονάδας λέβητα-καυστήρα θέρμανσης χώρων με σύστημα υψηλής θερμικής απόδοσης,
  • Στην εγκατάσταση αερόψυκτης αντλίας θερμότητας για την κάλυψη αναγκών Ζεστού Νερού Χρήσης ή/και θέρμανσης χώρων,
  • Σε επεμβάσεις με τη χρήση λαμπτήρων LED στις εγκαταστάσεις φωτισμού,
  • Στη χρήση διατάξεων αυτόματου ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας κτηρίου (Building Energy Management System, BEMS),
  • Στην εγκατάσταση ηλιακού θερμικού συστήματος για την κάλυψη μέρους των αναγκών Ζεστού Νερού Χρήσης.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών το Κολυμβητήριο θα μπορεί να λειτουργεί όλο το χρόνο και ως εκ τούτου όλοι όσοι ασχολούνται με τα αθλήματα της πισίνας θα μπορούν να προπονούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες των αθλητών, των συλλόγων, αλλά και των μεμονωμένων συμπολιτών που προπονούνται στο Κολυμβητήριο. Αντιλαμβανόμαστε το γεγονός ότι θέλουν να προπονούνται όλο το χρόνο, αλλά το καθημερινό κόστος, σχεδόν 1000 ευρώ την ημέρα, για τη συντήρηση και λειτουργία του Κολυμβητηρίου είναι δυσβάστακτο την χειμερινή περίοδο. Το Νομικό Πρόσωπο ΚΚΜΠΑΠ, στο οποίο ανήκει το Κολυμβητήριο, έχει υπό την δικαιοδοσία του όλα τα δημοτικά στάδια, 12 παιδικούς σταθμούς, 2 ΚΑΠΗ, το Δημοτικό Ωδείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη, που με τα χρήματα που έχει στον προϋπολογισμό του πρέπει να λειτουργήσουν όλες αυτές οι δομές μαζί. Και φυσικά δεν μπορούμε να μειώσουμε τη χρηματοδότηση προς π.χ. τους παιδικούς σταθμούς όπου φιλοξενούνται τα 450 παιδιά οικογενειών της Άρτας και να παρέχουμε πλημμελείς υπηρεσίες προς τα παιδιά. Χρειάζεται ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, καθώς τα οικονομικά μας είναι πολύ περιορισμένα. Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι με την ένταξη της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου στο ΕΣΠΑ, θα αρθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα και το Κολυμβητήριο πλέον θα λειτουργεί όλο το χρόνο χωρίς διακοπή».