Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για τις για παραστάσεις θεάτρου, συναυλίες, φεστιβάλ, και εκδηλώσεις του Δήμου Αρταίων!

Έκθεση Ζωγραφικής ‘’Εντυπώσεις’’ του εικαστικού Αλέξανδρου Τσιούρη

17/3/2023   Έως  7/4/2023
Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης»

Άλλη μια ενδιαφέρουσα έκθεση αναμένεται να φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης». Ειδικότερα πρόκειται για την Έκθεση Ζωγραφικής του εικαστικού Αλέξανδρου Τσιούρη με τίτλο ‘’Εντυπώσεις’’, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ώρα 19:00.

Στην παρούσα έκθεση, τα έργα του Αλέξανδρου Τσιούρη, εκφράζουν την βιωματική εμπειρία του με τον τόπο που ζει και δρα τα τελευταία 15 χρόνια. Από το 2007, χρονιά εγκατάστασής του στην πόλη της Άρτας, ως εκπαιδευτικού καλλιτεχνικών μαθημάτων και ως ακροατή και παρατηρητή των χαρακτηριστικών του νέου περιβάλλοντος.

Λίγα λόγια για τα έργα του καλλιτέχνη

Το αστικό σκηνικό, διαμορφωμένο σε εμφανή επάλληλα στρώματα ιστορίας, δονούμενο από την πολυμορφία και πολυφωνία των αντιθέσεων των διαφορετικών αισθητικών εκφράσεων, εμπνέει και εκφράζετε στις πιο χαρακτηριστικές εκδοχές του. Σε εικόνες ιδωμένες από την οπτική αυτού που τις βιώνει, νοιώθοντας τον παλμό που εκπέμπουν τα σημεία συναναστροφής των πολιτών.

Η  λεπτομέρεια των κενών σκαμπό ενός καφέ, μια παρέα στη σκιά του πλάτανου. Η μοναχική βυζαντινή πύλη, επαφή με το παρελθόν και αντίστροφα. Η σύνθεση μιας πανοραμικής άποψης της πόλης, η αύρα του Αράχθου ολόγυρά της, η γαλήνη του Αμβρακικού κοντά, η ομορφιά του Ιονίου, η Ηπειρώτικη φύση, γίνονται αφορμές για την πραγμάτωση της εμπειρίας σε εικόνα. Πυροδοτούν τη δημιουργική θέληση, που εκφράζεται μέσα από ένα υλικό. Το χρώμα, με το οποίο ο καλλιτέχνης κάνει ορατή την αίσθηση και τη σκέψη του.

Η μελέτη των θεμάτων έγινε εκ της φυσικής επαφής, κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής, ή τις ώρες ξεκούρασης και αποφόρτισης παρέα με ένα καφέ. Ζωγραφική στο ύπαιθρο, με χρωματιστά μολύβια ή ακουαρέλες σε χαρτί. Μια προεργασία που αποτέλεσε το υλικό για έργα μεγάλων διαστάσεων στο εργαστήριο.

Το ύφος τη ζωγραφικής χαρακτηρίζεται από μία υποκειμενική έκφραση της πραγματικότητας, με αφαιρετική διάθεση, αποτύπωση της εντύπωσης που προκαλεί το θέμα και όχι της ρεαλιστικής απόδοσης και περιγραφικής ανάλυσής του. Ιμπρεσιονισμός στη Σεζανική εκδοχή του, διατηρώντας τη δομή των μορφών, των γραμμών που δεν διαλύονται ολότελα στο φως και των απαραίτητων παραμορφώσεων που υπακούουν στις ανάγκες μιας δομημένης σύνθεσης.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Αλέξανδρος Τσιούρης γεννήθηκε το 1980. Το 2001 εισήχθη στη Σχολή Καλλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. στο Εργαστήριο Ζωγραφικής του καθηγητή κ. Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Σκηνογραφίας με καθηγητή τον Απόστολο Βέτα και Χαρακτικής με καθηγητή τον Ξενή Σαχίνη. Αποφοίτησε το 2006 με άριστα. Το 2008, παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο  «Ζωγραφική συνουσία» στην Art Gallery TETTIX, Θεσσαλονίκη. Από το 2003 συμμετέχει τακτικά σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Άρτα.

Εγκαίνια έκθεσης: 17 Μαρτίου, 19:00
Διάρκεια: 17 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00, Σάββατο 10:00 -14:00
Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης»
Νικ. Πλαστήρα 13, Άρτα, Τηλ: 26810 24946