Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Επιστολή διαμαρτυρίας Χρ. Τσιρογιάννη για την καθυστέρηση ενός έτους στην ένταξη έργων ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων στο ΠΔΕ, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης

19 Δεκεμβρίου 2018

Επιστολή διαμαρτυρίας για την πολύ μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην επίσημη ένταξη έργων ασφαλτόστρωσης προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ του Δήμου Αρταίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αν και αυτά έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2017, απέστειλε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στους βουλευτές της Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, Βασίλη Τσίρκα και Γιώργο Στύλιο.

 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Δήμος Αρταίων εκπονεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε πτηνό-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στον κάμπο της Άρτας, με στόχο τη διευκόλυνση των παραγωγών, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της περιοχής, ο οποίος αποτελεί «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και έναν εκ των βασικών προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής. Συνολικά έχουν μελετηθεί σχεδόν 60 χιλιόμετρα αγροτικής ασφαλτόστρωσης με προϋπολογισμό άνω των 9 εκ. ευρώ και έχουν δρομολογηθεί πολλά εξ’ αυτών, είτε μέσω της ένταξής τους σε προγράμματα χρηματοδότησης (όπως το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, το ΕΣΠΑ), είτε από ίδιους πόρους του Δήμου Αρταίων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από ένα χρόνο σχεδόν (στις 24 Οκτωβρίου 2017) η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει με σχετικό Δελτίο Τύπου, ότι θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έργα ασφαλτόστρωσης συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ (με τον Δήμο Αρταίων να διαθέτει από ίδιους πόρους άλλα 2 εκ. ευρώ).

 

«Πρόκειται για έργα απολύτως ώριμα (μελέτες, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις κ.α), όπως μας ζητήθηκε, ώστε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δυστυχώς, όμως, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση ότι αυτά τα έργα θα  ενταχθούν στο ΠΔΕ και ενώ ο κόσμος της αγροτικής παραγωγής στην Άρτα τα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη, ακόμη δεν έχουν ενταχθεί επίσημα στο Πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για έγκριση στο ΠΔΕ οδικών έργων άνω των 15 εκ. ευρώ στα ορεινά της Άρτας. Έργα ναι μεν σημαντικά, αλλά τα έργα που έχει προτείνει ο Δήμος Αρταίων για τις ασφαλτοστρώσεις θα ωφελήσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, τον πρωτογενή τομέα και την τοπική μας οικονομία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο  κ. Τσιρογιάννης στην επιστολή, στην οποία και καταλήγει με τα εξής ερωτήματα προς όλους τους βουλευτές του Νομού:

  1. Άραγε, οι αγρότες και οι πτηνοκτηνοτρόφοι της Άρτας δεν είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση;
  2. Θα ενταχθούν τελικά επίσημα τα έργα των ασφαλτοστρώσεων αγροτικών δρόμων προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Και αν ναι πότε;