Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Επιμνημόσυνη δέηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο χώρο του Μνημείου της Βίγλας

19 Μαΐου 2023

Η Δημοτική Αρχή δεν ξεχνά το μεγάλο έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Έτσι, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που έγιναν σήμερα στη Βίγλα, παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, η Άρτα τίμησε την μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού εξαιτίας της θηριωδίας που συντελέστηκε εις βάρος τους.

Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων στο χώρο του Μνημείου, παρευρέθηκαν άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Φώτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αναστασία Σίμου, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Απόστολος Πλατσούκας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Υποψήφιοι Βουλευτές :  Βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, Βουλευτής της ΝΔ Φαίη Κυριακίδου, ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Βίγλας, Κωνσταντίνος Κούτας, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Ελλάδος, Στέλλα Χαϊτίδου, ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας «Οι Πρόσφυγες», κ. Χρήστος Αβραμίδης, η φιλόλογος Κατερίνα Σχισμένου, που μίλησε για την ιστορία και τον ξεριζωμό των Ποντίων, κάτοικοι της περιοχής και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βίγλας.

Στην κατάθεση στεφάνων παρευρέθηκαν επίσης από την Δημοτική Αρχή, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Λιόντος, Σωτήρης Χρηστούλης, Παντελής Κωλέτσος και από την Κοινότητα Αρταίων, ο Αντώνης Καραμπίνας.

Το μήνυμα του Δημάρχου προς τους Πόντιους

«Σήμερα τιμούμε τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, των Ελλήνων που εκδιώχθηκαν βίαια και αποτρόπαια από τις πατρογονικές εστίες τους. Ανθρώπων που ζούσαν ειρηνικά, δημιουργούσαν και μεγαλουργούσαν. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις παγκόσμιες δημοκρατικές δυνάμεις που ζητούν την αναγνώριση της θηριωδίας ως Γενοκτονία και το ζητάμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος. Το ζητάμε μαζί με τους απογόνους των Ποντίων, που μας έδωσαν και μας δίνουν ένα τεράστιο μάθημα υπομονής και θάρρους: δείχνοντας σε όλους μας πως με κόπο, θυσίες και πίστη μπορεί από τα συντρίμμια να ξαναβγεί ζωή».