Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Επιλογή χώρου για τη μόνιμη στέγη του Μουσικού Σχολείου Άρτας και παραχώρηση λυόμενων αιθουσών από τις «ΚτΥπ»

21 Ιουλίου 2017

Την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Άρτας επισημαίνει ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Με σημερινές του δηλώσεις, ο Δήμαρχος επεσήμανε πως το ζήτημα της μόνιμης στέγασης του Μουσικού Σχολείου Άρτας είναι στις πρώτες προτεραιότητες για τη Δημοτική Αρχή, καθώς πρόκειται για ένα σχολείο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, το οποίο χρόνο με το χρόνο αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των μαθητών του.

Ο Δήμος Αρταίων βρίσκεται σε επικοινωνία με τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», οι οποίες είχαν ζητήσει από το Δήμο να υποδείξει πιθανά οικόπεδα στα οποία θα μπορούσε να κατασκευαστεί νέο Μουσικό Σχολείο.

Ο Δήμος με το υπ’ αριθμ 22648/19-6-2017 έγγραφό του πρότεινε τέσσερα (4) πιθανά οικόπεδα: στην θέση «πρώην ΕΠΑΣ» της Τ.Κ. Χαλκιάδων ως κτιριακή επέκταση σε οικόπεδο του Δήμου, σε οικόπεδο του Δημοσίου πλησίον της Μητρόπολης Άρτας, στο Στρατόπεδο Παπακώστα (ιδιοκτησίας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας) και σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο στον οικισμό Αγίων Αναργύρων. Οι εκτάσεις αυτές αποτελούν τα εναλλακτικά σενάρια που χαρακτηρίζονται ως τα πιο βιώσιμα για την προτεινόμενη ανέγερση.

Μάλιστα, χθες, μετά από πρόσκληση του Δήμου Αρταίων, βρέθηκε στην Άρτα αρμόδιος μηχανικός από τις «Κτιριακές Υποδομές», ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία. Τα κριτήρια με τα οποία θα ληφθεί η απόφαση για την μόνιμη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Άρτας είναι τόσο η καταλληλότητα του χώρου, όσο και η αμεσότητα στην κατασκευή του νέου κτιρίου.

 

Στο μεταξύ και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου, αυτό που προέχει είναι η προσωρινή λύση για την εγκατάστασή του, καθώς με τον αριθμό των μαθητών να αυξάνεται διαρκώς, σε περίπτωση που και φέτος δεν καταστεί δυνατή η προσωρινή λύση των λυόμενων αιθουσών, τότε δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί το Μουσικό Σχολείο και οι μαθητές του για τη σχολική χρονιά 2017-2018.

Ο Δήμαρχος Αρταίων έχει ζητήσει, τόσο με επιστολές, όσο και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα αρμόδια στελέχη των Κτιριακών Υποδομών να επιληφθούν άμεσα του θέματος, λόγω της σοβαρότητάς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσικό Σχολείο Άρτας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, παρουσιάζει μια εξαιρετική δυναμική στην αύξηση του μαθητικού του πληθυσμού, καθώς τη φετινή χρονιά είχε 242 μαθητές, ενώ την περίοδο 2009-2010 που ξεκίνησε τη λειτουργία του είχε μόλις 11. Σήμερα το Μουσικό Σχολείο Άρτας φιλοξενείται στη Φιλοθέη στο κτίριο της πρώην ΕΠΑΣ Φιλοθέης, σε δύο προκάτ αίθουσες εντός του αύλειου χώρου του Σχολείου, που αγοράστηκαν από το Δήμο Αρταίων, με ίδιους πόρους, καθώς και στο χώρο του πρώην Δημαρχιακού Καταστήματος της Δ.Ε. Φιλοθέης (πλησίον του Σχολείου), όπου έχουν διαμορφωθεί 11 μικρές αίθουσες –εργαστήρια μουσικών μαθημάτων και λειτουργούν ταυτόχρονα και υπηρεσίες του Δήμου σε ξεχωριστό χώρο.

Μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για την προσωρινή λύση του προβλήματος. Έτσι:
> Από τις αρχές του 2016, όταν και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων από το Δήμαρχο έχουν αποσταλεί έγγραφα και έχουν γίνει επαφές με αρμόδια στελέχη.
> Τον Ιούλιο του 2016 ενημερώθηκε ο Δήμος ότι μπορεί να πάρει τις αίθουσες από την Κομοτηνή, κάτι που έγινε αποδεκτό, ωστόσο δεν κατέστη εφικτή η μεταφορά αφού ο Δήμος Κομοτηνής ζήτησε τις αίθουσες για δική του χρήση.
> Το Σεπτέμβριο του 2016 ενημερώθηκε ο Δήμος ότι υπάρχουν αίθουσες στο Μεσολόγγι, οι οποίες όμως μετά από αυτοψίες των μηχανικών του Δήμου κρίθηκαν ακατάλληλες.
> Τον Οκτώβριο του 2016 ο Δήμαρχος μετέβη στην Αθήνα και πήρε τη διαβεβαίωση ότι θα παραληφθούν αίθουσες από την Δυτική Αχαΐα, κάτι που επίσης δεν τελεσφόρησε.
> Μετά από έγγραφο του Δήμου, στις 16 Ιουνίου φέτος, προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. υπήρξε η ενημέρωση για διαθέσιμες αίθουσες στην περιοχή του Τυρνάβου, ωστόσο η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει.

«Η στέγαση του Μουσικού Σχολείου Άρτας είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε όλοι πολύ σοβαρά. Σήμερα τα παιδιά και οι καθηγητές τους ταλαιπωρούνται κάνοντας μάθημα σε λυόμενες αίθουσες. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε ενσκύψει στο πρόβλημα και έχουμε προτείνει στις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για την στέγαση του Σχολείου, να γίνει προμήθεια πέντε (5) λυόμενων αιθουσών, κάτι που εδώ και ένα χρόνο που πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση δυστυχώς δεν έχει καταστεί δυνατό. Έχουμε προτείνει στις Κτιριακές Υποδομές να γίνει μια προμήθεια νέων αιθουσών ώστε να λυθεί προσωρινά το θέμα. Σε ο, τι αφορά την μόνιμη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Άρτας τα κριτήρια με τα οποία θα ληφθεί η απόφαση είναι τόσο η καταλληλότητα του χώρου, όσο και η αμεσότητα στην κατασκευή του νέου κτιρίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.