Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Επί τάπητος τα θέματα ΑμεΑ στον Δήμο Αρταίων

04 Δεκεμβρίου 2020

Ανοιχτό βήμα διαλόγου συλλόγων και φορέων με Υπουργείο Παιδείας και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με την παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας, κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Χριστόφορου Σιαφάκα,  καθώς και συλλόγων / φορέων ΑμεΑ της περιοχής μας και της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η ειδική συζήτηση που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Ειδικότερα, παρόντες στην συνεδρίαση, ήταν ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΑ, Παναγιώτης Γαλάνης, η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, Μαρία Τσολάκη, η Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ηπείρου & Βορείων Ιονίων Νήσων ΑμεΑ, Μαρία Σκανδάλη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κωνσταντίνος Καμπουράκης, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, Καλυψώ Χριστοφορίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ν. Άρτας, Σταύρος Κλεισούρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Άρτας «Αγκαλιά», Αλέκος Γεωργοδήμος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Ν. Άρτας «Αγία Θεοδώρα», Χαράλαμπος Μπίζας, η Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Άρτας, Ευαγγελία Κοντού,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νευροπαθών Άρτας, Σωτήρης Ζαχάρης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών και Φίλων Ηπείρου «Ελπίδα», Βασίλης Κατωχιανός, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Κλεοπάτρα Βασιλείου, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Παρασκευή Χαμπηλομάτη, ο Διευθυντής του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Αρταίων, Χρήστος Ζαρκάδας, η Διευθύντρια του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Άρτας, Ελένη Αρβανιτάκη, ο Διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Άρτας, Γιώργος Τζιόκας και η αρτινή παραολυμπιονίκης, Δήμητρα Κοροκίδα.

Αντικείμενο της συζήτησης που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, ήταν οι δομές εκπαίδευσης και οι δράσεις στήριξης, που αφορούν ειδικά τα Άτομα με Αναπηρία στην Άρτα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο οικοδεσπότης και συντονιστής της συζήτησης, Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, αναφέρθηκε πολύ διεξοδικά στις δράσεις που κάνει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος, προκειμένου τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειες τους να έχουν στην διάθεσή τους υποδομές καθημερινότητας, αλλά και ουσιαστικές δομές στήριξης. Στην τελευταία κατηγορία, εντάσσεται φυσικά και η πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, για ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ). Πρόκειται για μία δομή, που θα συμπληρώσει όλες τις βαθμίδες και δυνατότητες εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην περιοχή μας, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τις εκπαιδευτικές βαθμίδες που διαθέτει η Άρτα στον συγκεκριμένο χώρο εκπαίδευσης.

Αναλυτικά, οι δομές/ενέργειες στήριξης ΑμεΑ από τον Δήμο Αρταίων:

 • Κατασκευή νέου Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στο Γλυκόριζο
 • Ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ)
 • Δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης ΑμεΑ «Αγκαλιά»
 • Παραχώρηση δημοτικού χώρου για την στέγαση των γραφείων του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ν. Άρτας
 • Παραχώρηση δημοτικού χώρου για την στέγαση των γραφείων του Συλλόγου Τυφλών και Φίλων Ηπείρου «Ελπίδα»
 • Λειτουργία ΚΔΑΠ μεΑ
 • Αγορά νέου καινούργιου αυτοκίνητου για το ΚΔΑΠ μεΑ του Δήμου
 • Θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ
 • Βομβητές ήχου στους φωτεινούς σηματοδότες για την ασφαλή διέλευση των τυφλών
 • Ράμπες αναπήρων στα πεζοδρόμια και στα δημόσια κτίρια
 • Οδεύσεις τυφλών στα πεζοδρόμια και προς τα σχολεία
 • Κατασκευή παιδικής χαράς ΑμεΑ
 • Ράμπες ΑμεΑ και WC Αμεα στα σχολεία
 • Ράμπες ΑμεΑ στην Κορωνησία για κολύμβηση

Η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη από την πλευρά της, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρωτοβουλίες σας, όπως η σημερινή, επιβεβαιώνουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και η εκπαιδευτική κοινότητα θα είναι μπροστά στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται σήμερα για να πετύχουμε την εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Το «Όλοι ίσοι» δεν αποτελεί ένα απλό σύνθημα, αλλά μια αξία που βρίσκεται στον πυρήνα του ανθρώπινου πολιτισμού, η πρώτη και αδιαπραγμάτευτη αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως αποδείξαμε αυτή την χρονιά με τον διορισμό για πρώτη φορά 4500 εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού στην ειδική αγωγή, την έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών, την ίδρυση νέων ειδικών σχολείων, αλλά και την χάραξη σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία υπό τον συντονισμό του κυρίου Γιώργου Γεραπετρίτη, σας διαβεβαιώ ότι θα υποστηρίξουμε την Άρτα στην προσπάθεια της να έχει όλες τις μονάδες εκπαίδευσης για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας με αναπηρία. Έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση τους στη μαθησιακή διαδικασία ξεπερνώντας κάθε μορφή αποκλεισμού και άνισης μεταχείρισης».

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ανέφερε «πως κανένας δεν ξέρει τι του ξημερώνει, όλοι είμαστε εν δυνάμει ΑΜΕΑ και όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, και θα αλλάξουμε την συμπεριφορά μας ως πολίτες και θα απαιτούμε περισσότερα από την Πολιτεία». Έφερε, δε, ως παράδειγμα νοοτροπίας την απόφαση ενός νιόπαντρου ζευγαριού στα Τρίκαλα που αντί δώρων, ζήτησαν από τους προσκεκλημένους, να προσφέρουν χρήματα σε λογαριασμό που θα όδευε στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Τρικκαίων. Αυτά τα χρήματα, με την πρόσθετη συνδρομή του Δήμου μετουσιώθηκαν σε ένα όχημα μεταφοράς ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στο ΚΔΑΠ ΜΝΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Τον λόγο, φυσικά, έλαβαν και οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Δήμο για την πρωτοβουλία του τονίζοντας επιμέρους θέματα και προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Στον απολογισμό της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε: «Δεν προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα, για να αλλάξουμε νοοτροπία. Οι πόλεις μας φτιάχτηκαν πρώτα για τα αυτοκίνητα, ύστερα για τους αρτιμελείς πεζούς και τελευταία για τους ανθρώπους με αναπηρία. Το ίδιο, κατ’ αναλογία, επικρατεί και σε όλες τις δομές του κράτους. Όμως, το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ, το γεγονός ότι έχουμε βήμα διαλόγου ώστε να ειπωθούν αλήθειες, δείχνει ότι αυτός ο Δήμος έχει πάντα στο μυαλό του την δημιουργία δομών στήριξης για όλους αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη».