Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Έκτακτη σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας με αφορμή το διαρκές κύμα καύσωνα στην Άρτα

08 Αυγούστου 2017

Έκτακτη σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρταίων πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, με αφορμή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στη σύσκεψη υπήρξε συντονισμός όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της στενής συνεργασίας όλων των φορέων για την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και για την άμεση κατάσβεσή τους, ενώ σημείωσε πως η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αρταίων, όπως και η Δημοτική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΔΟΑΚ) θα είναι συνέχεια επί ποδός για να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος και αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Πανέτας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Μιχάλης Βλάχος, ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Δ.Ε. Αρταίων Κώστας Χαρακλιάς, από την Πυροσβεστική Άρτας ο Υποδιοικητής   Αντιπύραρχος Απ. Κουτσούκης, Επιπυραγός Αντ. Θεοχάρης, από το ΚΕΝ Άρτας ο Υποδιοικητής Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Κατέρης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Άρτας Μανώλης Γοργόλης, ο υπεύθυνος Πυρασφάλειας της ΔΟΑΚ Βασίλης Μέγας, από την ΛΕΦΕΔ Άρτας οι Απόστολος Ευαγγέλου, Ζώης Κώτσης και Σπύρος Τόδουλος και στελέχη του Δήμου Αρταίων.

 

Να σημειωθεί, ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μέχρι και την Παρασκευή θα παραμένει ανοικτό  μέχρι και τις 8 το βράδυ το  ισόγειο του Δημαρχείου Άρτας.

Στην προσπάθεια που καταβάλουν όλοι οι φορείς δεν περισσεύει κανείς και είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή όλων των πολιτών. Για αυτό παρακαλούνται όλοι:

 • Να επικοινωνούν άμεσα με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 σε περίπτωση που δουν κάποια πυρκαγιά να εκδηλώνεται
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και μην πετούν αποτσίγαρα
 • Να μην αφήνουν σκουπίδια ή μπουκάλια από γυαλί σε εκτάσεις με βλάστηση, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης,
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά,
 • Ενώ παρακαλούνται όλοι όσοι ακόμη δεν έχουν καθαρίσει το οικόπεδά τους να το κάνουν, καθώς και να απομακρύνουν τους σωρούς από κλαδιά και χόρτα οι οποίοι εμφανίζονται στο κέντρο πολλών οικοπέδων και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για εκδήλωση ή εξάπλωση πυρκαγιάς.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

 • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες
 • Nα αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
 • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο
 • Nα φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
 • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
 • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
 • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό
 • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
 • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
 • Aν έχετε νεογνά βρέφη ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ. Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
 • Aν έχετε ηλικιωμένους μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο.