Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη των πυρκαγιών στο Δήμο Αρταίων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

02 Αυγούστου 2021

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρταίων, για την πρόληψη των πυρκαγιών στο Δήμο Αρταίων, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο. Στόχος  της συνάντησης, ο καλύτερος συντονισμός και η προετοιμασία για την πρόληψη πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η περιοχή της Άρτας σήμερα Δευτέρα, βρίσκεται στην κατηγορία 4 και σε πολύ υψηλό επίπεδο για πυρκαγιά λόγω ακραίων συνθηκών.

Ο Δήμος Αρταίων έχει προβεί τα προηγούμενα χρόνια στην τοποθέτηση ειδικής δεξαμενής στην περιοχή του λόφου της Περάνθης, χωρητικότητας 20 τόνων, για τον άμεσο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών και έχει ολοκληρώσει τη διάνοιξη νέας αντιπυρικής ζώνης στο λόφο Περάνθης, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν πυρκαγιές, ενώ έχει εγκατασταθεί και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος έξω από το νοσοκομείο, ώστε να μην ξεμένει από νερό το Νοσοκομείο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επιπλέον γίνονται συντηρήσεις αντιπυρικών ζωνών από το Δήμο Αρταίων, σε όλο το εύρος του Δήμου  όπως και οι εργολαβίες καθαρισμού βλάστησης στο περιαστικό δάσος.  Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αρταίων, με δικά της οχήματα,  η Δημοτική Αστυνομία,  όπως και η Δημοτική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΔΟΑΚ) θα είναι συνέχεια επί ποδός με συνεχείς περιπολίες,  για να συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής. Επιπλέον ο Δήμος  είναι συμβεβλημένος με ιδιώτες που διαθέτουν μηχανήματα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων σε κάθε τοπική κοινότητα.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑ Άρτας, έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση νέων και την αντικατάσταση παλαιών  πυροσβεστικών κρουνών σε διάφορα σημεία, σε όλο το μήκος του Δήμου Αρταίων (σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική υπηρεσία), ενώ γίνεται συνεχής έλεγχος και για την καλή λειτουργία όλων των υπαρχόντων κρουνών στο Δήμο.

Να σημειωθεί ότι η  Κοινωνική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Ανάπτυξης του Δήμου,  συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή για τους ευπαθείς κοινωνικά δημότες, καθώς και για τα αδέσποτα ζώα.

Επιπλέον, έχει αρχίσει και ο καθαρισμός οικοπέδων από τα συνεργεία του Δήμου Αρταίων σε όσα οικόπεδα δεν καθαρίστηκαν από τους ιδιόκτητες τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, όσοι οι ιδιοκτήτες δεν καθάρισαν τα οικόπεδα, τους ακάλυπτους χώρους κλπ, ο Δήμος Αρταίων καθαρίζει ο ίδιος επιβάλλοντας την χρέωση των εργασιών αλλά και διπλό πρόστιμο. Ενώ, σύμφωνα με την νομοθεσία πάντα, προβλέπεται ακόμη και η παραπομπή στον Εισαγγελέα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται όλοι οι  δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί  να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να απειλήσει ζωές και περιουσίες.

Συγκεκριμένα, συνίσταται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ή  η εναπόθεση σε κοινόχρηστους χώρους, ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι  λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παραμένει ανοικτό μέχρι και τις 8 το βράδυ το ισόγειο του Δημαρχείου Άρτας, καθώς και το ΚΑΠΗ Άνω Πόλης.

Στην προσπάθεια που καταβάλουν όλοι οι φορείς είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή όλων των πολιτών. Για αυτό παρακαλούνται όλοι να επικοινωνούν άμεσα με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 σε περίπτωση που δουν κάποια πυρκαγιά να εκδηλώνεται.