Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Ειδική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων για το «Ανοικτό Κέντρου Εμπορίου Άρτας/ Open Mall» – Ποιοι επιδιώκουν την ενιαία αναβάθμιση του Εμπορικού Κέντρου της Άρτας – Η άποψη των μελετητών και της Τεχνικής Υπηρεσίας

22 Φεβρουαρίου 2022

Με μια ειδική συνεδρίαση το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων κλήθηκε να συζητήσει για το μεγάλο έργο που υλοποιείται από τον Δήμο Αρταίων και τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφορικά με το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Άρτας/ Open Mall». Στη συνεδρίαση, πέραν των καθ’ ύλην προσκεκλημένων παρευρέθηκαν και οι μελετητές του έργου, προκειμένου να καταθέσουν την επιστημονική τους θέση.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά πάγια πρακτική ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την σκοπιμότητα του έργου, η οποία έχει να κάνει με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Άρτας. Πρόκειται για ένα πλήθος παρεμβάσεων, που σίγουρα θα τονώσουν τα καταστήματα και την τοπική οικονομία, βελτιώνοντας την εικόνα της πόλης. Άλλωστε αυτοί είναι και οι λόγοι που η Δημοτική Αρχή «τρέχει» με τόση επιμέλεια το έργο.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το Open Mall θα αφορά, τελικά, όλο το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου της πόλης, δηλαδή περίπου 20.000 τ.μ του κέντρου της πόλης της Άρτας. Σημειώνεται ότι οι πρώτες εισηγήσεις που απορρίφθηκαν από την Δημοτική Αρχή, έκαναν λόγο για τμήμα του εμπορικού κέντρου και όχι για το σύνολο του.

Το έργο θα αφορά αντικατάσταση πλακοστρώσεων, νέα φωτιστικά led, σιντριβάνια σε διάφορα σημεία, υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων, νέες φυτεύσεις, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, κοινόχρηστα ποδήλατα, παγκάκια, ασύρματο δίκτυο wifi, έργα τέχνης, ενημερωτικές πινακίδες, έξυπνες διαβάσεις πεζών, αστικός εξοπλισμός και πολλά ακόμη.

Τι προτείνει ο Δήμος για το Open Mall με την πρώτη χρηματοδότηση:

Να δημοπρατηθούν άμεσα και εντός Απριλίου τα 1,5 εκ. ευρώ, από την χρηματοδότηση που ήδη έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ και με αυτά τα χρήματα να γίνουν:

  • Σιντριβάνι στη κεντρική πλατεία
  • Νέα παγκάκια
  • Έξυπνες διαβάσεις
  • Σύστημα wifi
  • Υδραυλικές μπάρες στις εισόδους των πεζοδρόμων
  • Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων
  • Κοινόχρηστα ποδήλατα.

Σημειώνεται, ότι αυτά που ζητά ο Δήμος να κάνει με την πρώτη χρηματοδότηση, αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο των έργων που κάνουν άλλες πόλεις για τα Open Mall τους.

Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται με το 2ο πακέτο χρηματοδότησης

Μετά από την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ηπείρου και το ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΕΣΠΑ), προχωρά η άμεση δημοπράτηση εντός Μαρτίου 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για την τοποθέτηση νέων φωτιστικών led, σε όλο το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης μας.

Τι αφορά το 3ο πακέτο χρηματοδότησης που επιδιώκει ο Δήμος

Ο Δήμος ετοιμάζεται για την υποβολή πρότασης και για τρίτη χρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια, προερχόμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόταση πρόκειται να υποβληθεί μέσα στο Μάρτιο και έχει αντικείμενο την ολοκληρωτική αντικατάσταση του πεζοδρομημένου τμήματος. Πρόκειται για έργο που υπολογίζεται να κοστίσει 10 εκ. ευρώ, αλλά κρίνεται απαραίτητο καθώς ο πεζόδρομος που υπάρχει τώρα χρονολογείται στο τέλος του 2000, με τις φθορές που αυτό από μόνο του συνεπάγεται.

Οι 3 αυτές φάσεις χρηματοδότησης, που όχι μόνο δεν συνιστούν απένταξη του έργου (!) αλλά ίσα ίσα ένταξη σε περισσότερα προγράμματα και άρα χρηματοδότηση, αλλά και τι περιλαμβάνει η κάθε μία συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την δημοτική αρχή να αντικρούει με επιχειρήματα τις έωλες αιτιάσεις ότι δεν υπάρχει ενημέρωση.

Άλλωστε, για το Open Mall έχουν γίνει οι εξής συναντήσεις:

  • Τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο στις 28 Ιουνίου 2021
  • Επιστολική αλληλογραφία του Δήμου για καταγραφή ζητημάτων και ενημέρωση τις 6 Ιουλίου 2021 προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
  • Αντίστοιχη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα και την πορεία τους, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου 2021

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τον λόγο πήραν και οι μελετητές, ώστε να παρουσιάσουν την οριστική μελέτη και οποίοι προχώρησαν και σε επιστημονικές κρίσεις για τα όσα ακούγονται αριστερά και δεξιά, παρουσία της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών κα. Σοφίας Γρύλλια και του Προϊσταμένου κ. Άγγελου Σακκά.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου: «Λάθος εντυπώσεις για τους λάθος λόγους»

Κατά την τοποθέτησή του  ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης τόνισε: «Θέλω να επισημάνω για ακόμη μια φορά, αυτό που εμείς πρεσβεύουμε: δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα δύο ταχυτήτων, εμείς τις επιχειρήσεις τις βλέπουμε ενιαία. Γι’ αυτό κοπιάζουμε. Το εύκολο ήταν να πούμε «Κύριοι μην φωνάζετε τσάμπα. Θέλετε ένα έργο με δύο παγκάκια και ένα σιντριβάνι σε δύο δρόμους; Ορίστε πάρτε το». Αν το λέγαμε αυτό, όλα θα είχαν τελειώσει και δεν θα ακούγαμε πράγματα που στερούνται και έμπνευσης και οράματος. Το εύκολο θα ήταν «θέλετε εμπόρους δύο ταχυτήτων; Τους προνομιούχους και τους ριγμένους; Ορίστε, δικό σας προεδρείο είναι, αφού το θέλετε εμείς δεν έχουμε πρόβλημα».