Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την αντικατάσταση 12.000 φωτιστικών με Led στο Δήμο Αρταίων

24 Δεκεμβρίου 2018

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Πολύ σημαντικά οφέλη για το Δήμο, αλλά και τους συμπολίτες»

Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας για την αλλαγή του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες LED, μέσω του προγράμματος ELENA, προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Συνολικά στο Δήμο Αρταίων προβλέπεται να αντικατασταθούν 12.000 φωτιστικά, καθώς και η δημιουργία νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.350.000 ευρώ και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με νέου τύπου LED, το κεντρικό σύστημα τηλεδιαχείρισης καθώς και τα απαραίτητα παρελκόμενα συστήματα για τη λειτουργία τους.

«Τα οφέλη που θα προκύψουν για τον Δήμο και κατ’ επέκταση για όλους τους πολίτες είναι πολύ σημαντικά, καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος, ενώ ο συγκεκριμένος τύπος φωτιστικών έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Με τη συγκεκριμένη κίνηση θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για νέα έργα προς όφελος των δημοτών. Η συγκεκριμένη κίνηση περιέχεται και στις προτάσεις του Σχεδίου Βιώσιμης Ενέργειας που εκπονεί ο Δήμος Αρταίων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων είχε εκπονήσει τη σχετική προμελέτη η οποία αφορούσε την Αποτύπωση Κόστους-Οφέλους για την Αναβάθμιση Δημοτικού Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού και την προσαρμογή στο πρόγραμμα ELENA και η οποία εντάχθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου (που εκπόνησε τη μελέτη) σε ενιαίο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ).

Η δημιουργία ενιαίου φορέα ύδρευσης και οργάνωσης του νερού των πηγών Αγίου Γεωργίου αυξάνει το κόστος για τους πολίτες

Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα για το σχέδιο «Μελέτη Οργάνωσης Φορέα Διαχείρισης» στα πλαίσια εκτέλεσης της Σύμβασης με τίτλο: «Κατασκευή έργων ύδρευσης Νομών Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας».

Το έργο αφορά την κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς ύδρευσης Νομών Πρέβεζας, Άρτας συνολικού μήκους 105 χιλιομέτρων, χωρητικότητας 88 εκ. κυβικών μέτρων νερού και θα ξεκινά από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου καταλήγοντας με αγωγούς στους Δήμους Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού, Πρέβεζας, Ακτίου Βόνιτσας και Λευκάδος-Μεγανησίου. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 135 εκ. ευρώ.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος δήλωσε θετικός στην κατασκευή του έργου, καθώς θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης προς τους δημότες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργία των υπαρχόντων Συνδέσμων Ύδρευσης στις περιοχές που αφορά το έργο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση με την ίδρυση του ενιαίου Φορέα, όπως προτείνεται, θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας του δικτύου, με αποτέλεσμα αυτό να μετακυλιστεί  στους πολίτες.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως υπάρχει και εναλλακτική πρόταση για την υδροδότηση του Δήμου Αρταίων και του Δήμου Νικολάου Σκουφά από την Λίμνη Πουρναρίου, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται μεγαλύτερη σταθερότητα στην υδροδότηση, μιας και οι πηγές του Αγίου Γεωργίου είναι φυσικές και κάθε φορά θα ελλοχεύει ο κίνδυνος προβλημάτων λόγω γεωλογικών ή άλλων φαινομένων. Να σημειωθεί πως ο Δήμος Αρταίων έχει έτοιμη προμελέτη  για την υδροδότηση της περιοχής από τη Λίμνη Πουρναρίου και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην οριστική μελέτη προκειμένου στη συνέχεια να αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης του έργου κατασκευής.

«Πράσινο φως» για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο ΑΣΑ στα Ιωάννινα

Τέλος, το Σώμα ενέκρινε την μεταφορά των απορριμμάτων στο νέο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων. Σημειώνεται πως για την δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου δεν υπάρχει κόστος διαχείρισης.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί έναν πολύ σημαντικό στόχο για εμάς, ο οποίος σχετίζεται άμεσα και με την ανακύκλωση. Ως Δήμος Αρταίων έχουμε προβεί σε στοχευμένες κινήσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων μας. Ειδικότερα, με τη δημιουργία του «Πράσινου Σημείου», του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, του εργοστασίου διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, του εργοστασίου κομποστοποίησης και του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας θα εφαρμόζουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων μας προς όφελος όλων, ενώ έχουμε ξεκινήσει και θα εντείνουμε τις επόμενες ημέρες την ενημερωτική καμπάνια για την αύξηση της ανακύκλωσης, μέσω της πλατφόρμας Followgreen, με τη συμμετοχή και των σχολείων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.