Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, το Σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Ηπείρου

12 Ιουνίου 2020

Χρ. Τσιρογιάννης: «Ανταποδοτικά έργα σε Βλαχέρνα – Επιχορήγηση από την Πολιτεία στον ΦΟΔΣΑ – Επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το εργοστάσιο».

Με εννέα θέματα ημερήσιας διάταξης και με έξι εκτός ημερήσιας διάταξης, συνεδρίασε  την Τετάρτη το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων, παρουσία και του Προέδρου του ΦΟΣΔΑ και Δημάρχου Ζηρού, κ.Νίκου Καλατζή.

Το Σώμα απασχόλησε η παροχή γνώμης επί του Σχεδίου Κανονισμού Τιμολόγησης και του Σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Ηπείρου.

Σύμφωνα με το νόμο του “Κλεισθένη”, οι ΦΟΔΣΑ είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν μια νέα μέθοδο για την εκπόνηση της τιμολογιακής πολιτικής και η οποία βασίζεται στα παραγόμενα απόβλητα. Σύμφωνα με αυτήν, οι Δήμοι που κάνουν διαλογή στην πηγή και έχουν ψηλά ποσοστά ανακύκλωσης μειώνουν την εισφορά τους και βγαίνουν κερδισμένοι. Ένας από αυτούς τους Δήμους στην Ήπειρο είναι και ο Δήμος Αρταίων.

Από την άλλη ο Δήμος Αρταίων, διεκδίκησε την ενιαία τιμολογιακή πολιτική στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για όλους του Δήμους της Ηπείρου, άσχετα με την απόσταση που έχουν με το εργοστάσιο, μιας και αυτό σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί όλους τους Ηπειρώτες.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, «Για να υπάρξει μείωση του κόστους διαχείρισης η Πολιτεία θα πρέπει να επιχορηγήσει τον Περιφερειακό  ΦΟΔΣΑ, ως επιβράβευση για την ολοκληρωμένη διαχείριση που υλοποιεί η Ήπειρος,  έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ, οπότε και θα μειωθούν οι εισφορές από του Δήμους και όλο αυτό το όφελος θα επιστραφεί προς τους δημότες με σταθερά ή μειωμένα δημοτικά τέλη».

Ειδικά για το θέμα της Βλαχέρνας, ο Δήμαρχος Αρταίων, δεσμεύθηκε πως «Τα χρήματα που θα επιστραφούν από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ προς τον Δήμο μας, εμείς θα τα επιστρέφουμε ανταποδοτικά στην Βλαχέρνα σε έργα υποδομής. Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης η οποία έχει υπογραφεί από το 2013, θα κάνουμε  ότι είναι δυνατόν για να μην προχωρήσουμε σε αυξήσεις των δημοτικών μας τελών».

Ενώ πρόσθεσε «Θα εξαντλήσουμε όλα τα ενδεχόμενα στο να μην αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, κάνοντας διαλογή στην πηγή, περισσότερη ανακύκλωση, κομποστοποίηση και αντικατάσταση των φωτιστικών του Δήμου  με λάμπες led».