Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Δωρεάν ρεύμα λόγω έργων ΑΠΕ, ανανέωση εργαστηρίων Η/Υ σε σχολεία, αιτήματα για πινακίδες και κόμβους της Ιόνιας και αποκατάσταση Παρηγορήτισσας στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

29 Αυγούστου 2017

Την βούληση της Δημοτικής Αρχής να διεκδικήσει από την ΔΕΗ δωρεάν ρεύμα για όλους τους κατοίκους του Δήμου Αρταίων, λόγω της λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Σταθμού στο Πουρνάρι μετέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε το Σώμα για την πρόσφατη απόφαση για δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Παντάνασσας, λόγω της λειτουργίας έργου ΑΠΕ. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος, για το οποίο  Δημοτική Αρχή είχε κάνει σειρά συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και τη ΔΕΗ.

«Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση, όπως στην περίπτωση της Παντάνασσας και για τα μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα, όπως στο Πουρνάρι. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε τη συνεργασία και των κυβερνητικών βουλευτών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος.

 

40.000€ για την ανανέωση εργαστηρίων πληροφορικής σε σχολεία

Συνεχίζεται η προσπάθεια του Δήμου Αρταίων να εκσυγχρονίσει τα εργαστήρια πληροφορικής στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση την διάθεση πίστωσης 40.000€ για την αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού των εργαστηρίων πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ, του Μουσικού Σχολείου και του Λυκείου Ανέζας.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετική εξειδικευμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας για την ανανέωση εργαστηρίων πληροφορικής, ενώ προκύπτει η αναγκαιότητα αντικατάστασης του σχεδόν απαρχαιωμένου εξοπλισμού που σήμερα υπάρχει στα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων έχει ήδη προβεί στην αντικατάσταση και ανανέωση του εξοπλισμού των εργαστηρίων πληροφορικής στα 4 Λύκεια της πόλης της Άρτας, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανάλογες κινήσεις για όλα τα σχολεία του Δήμου.

 

Συμμετοχή στη σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Παρηγορήτισσα

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στην σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση της «Μελέτης Αποκατάστασης του Βυζαντινού Μνημείου του Ι.Ν. Παρηγορήτισσας Άρτας» προϋπολογισμού 300.000€, καθώς αποτελεί εξαιρετικής σημασίας θέμα, για το οποίο η Δημοτική Αρχή έχει καταβάλλει μια σειρά εντατικών προσπαθειών για την χρηματοδότηση των σχετικών μελετών για τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο Ναό.

 

Στήριξη στο αίτημα για κατασκευή πλήρους κόμβου της Ιόνιας στον Αμμότοπο

Παράλληλα, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η εκ νέου στήριξη του αιτήματος του Δήμου Αρταίων για κατασκευή πλήρους κόμβου της Ιόνιας Οδού στο ύψος του Αμμοτόπου, ώστε τα οχήματα που διέρχονται και από τις δύο κατευθύνσεις του οδικού άξονα να έχουν πρόσβαση στους οικισμούς του Δήμου, αλλά και στις άλλες ορεινές περιοχές των Τζουμέρκων. Ο Δήμος Αρταίων είχε κάνει και το 2014 (στις 10 Δεκεμβρίου) σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Υποδομών.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε εκ νέου στήριξη στα ήδη εκπεφρασμένα αιτήματα του Δήμου για αναγραφή της λέξης «ΑΡΤΑ» σε όλο το μήκος της Ιόνιας Οδού, από και προς τη γέφυρα Αντιρρίου, καθώς αποτελεί καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής μας, την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων επί της Ιόνιας Οδού για τον Ιερό Ναό της Παρηγορήτισσας, το Ιστορικό Γιοφύρι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, την τοποθέτηση πινακίδων στις εξόδους Τσαγκαρόπουλου και ημικόμβου Αμμοτόπου με προορισμούς Τζουμέρκα και Ροδαυγή που αποτελεί σημαντικό ορεινό τουριστικό προορισμό της Άρτας και τη μετονομασία του ΣΕΑ Φιλιππιάδας σε ΣΕΑ Καμπής ή ΣΕΑ Φιλιππιάδας-Καμπής.

 

Αποδοχή χρηματοδοτήσεων από ΥΠ.ΕΣ. και Περιφέρεια Ηπείρου

Τέλος, το Σώμα αποδέχθηκε δύο χρηματοδοτήσεις:

  • Η πρώτη ύψους 200.000€ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες
  • Και η δεύτερη ύψους 23.850€ από την Περιφέρεια Ηπείρου για την «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και ειδικών δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, 2017-2019 (Υποέργο: Επιχορήγηση Δήμου Αρταίων για το έργο «Αντικατάσταση στέγης Δημοτικού Σχολείου Πλησιών»)