Φιλοθέης

Λίγες Πληροφορίες...

Η Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης του Δήμου Αρταίων αποτελείται από 5 τοπικές κοινότητες, καταλαμβάνει έκταση 50.614 στρεμμάτων και έχει συνολικό πληθυσμό 5.800 (απογραφή 2011).

Τοπική Κοινότητα Πρόεδρος Πληθυσμός
Αγίου Σπυρίδωνος ΧΑΛΑΣΤΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 1340
Άγιος Σπυρίδωνας 1223
Βαθύπεδο 62
Δοκίμια 55
Χαλκιάδων ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 1277
Χαλκιάδες 1277
Καλαμιάς ΤΖΟΥΚΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ 1186
Καλαμιά 1186
Κιρκιζατών ΤΑΣΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 789
Κιρκιζάτες 473
Πλησιοί 316
Καλοβάτου ΡΙΖΟΥ ΒΑΪΑ 646
Καλόβατος 559
Κακόβατος 87
Ρόκκας ΒΑΝΤΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 562
Ρόκκα 562

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Κατσούρη βρίσκεται στον κάμπο της Άρτας, στο χωριό Πλησιοί, 5 χιλιόμετρα ΝΔ της πόλης και δίπλα στον οικισμό Κωστακιοί.
Χρονολογείται στο α’ μισό του 9ου και αποτελεί το αρχαιότερο μεσοβυζαντινό μνημείο της Άρτας.

Γραπτές αναφορές-χρονολόγηση: Σημαντική γραπτή αναφορά στο μνημείο προέρχεται από το 1229, σε συνοδική επιστολή του Ιωάννη Αποκαύκου, μητροπολίτη Ναυπάκτου. Ο ιεράρχης μας πληροφορεί ότι ο ναός υπήρξε καθολικό ονομαστού μοναστηρίου που βρισκόταν στη δικαιοδοσία του, μαζί με κάποιες άλλες μονές της περιοχής. Με τον συνοδικό ορισμό τις παραχωρούσε όλες στην κυριότητα του επισκόπου Άρτας. Η παραχώρηση, μάλιστα του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε από τον πατριάρχη Γερμανό Β’, καθώς η μονή ήταν σταυροπηγιακή, υπαγόταν, δηλαδή στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.
Η προσωνυμία «Κατσούρη» δεν είναι γνωστό από πού προέρχεται. Χαρακτήριζε, πάντως το μοναστήρι, τουλάχιστον από τις αρχές του 13ου αιώνα, εφόσον αναφέρεται στη συνοδική επιστολή του Αποκαύκου. Φαίνεται ότι τον 13ο αιώνα, η μοναστική κοινότητα του Αγίου Δημητρίου απολάμβανε οικονομική ευρωστία, κάτι που συμφωνεί και με την ακμή του Δεσποτάτου, την ίδια εποχή. Στις αρχές του 13ου αιώνα, εξάλλου τοιχογραφήθηκε για πρώτη φορά ο ναός.
Για τα μετέπειτα χρόνια δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Το μοναστήρι επιβίωσε, πιθανώς ως τον 18ο αιώνα οπότε και διαλύθηκε. Ο ναός δέχτηκε οικοδομικές επεμβάσεις , στον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα και σήμερα είναι κοιμητηριακός.

Περισσότερα

Τουριστικός Χάρτης

icon
icon
icon
icon
icon
icon
icon
icon
icon
icon