Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αρταίων
https://www.dikeda.gr Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας

Διοικητικό Συμβούλιο

Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα
Κωλέτσος Παντελής Πρόεδρος
Τσαρακλημάνης Σπύρος Αντιπρόεδρος
Σφήκας Δημήτριος Μέλος
Νταλάκας Δημήτριος Μέλος
Τόλη Ανθή Μέλος
Παππά Γλυκερία Μέλος
Σταμάτη Ευτυχία Μέλος
Γιώτης Αλέξανδρος Μέλος
Παππάς Κωνσταντίνος Μέλος
Μανιφάβας Δημήτριος Εκπρόσωπος Εργαζομένων
Ζαχάρης Σωτήριος Εκπρόσωπος Συλλόγου

Ο Σκοπός μας…

Σκοπός της Δημοτικής Επιχείρησης είναι να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα δράσης που θα στοχεύει στους τομείς:

  • της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης,
  • του πολιτισμού,
  • του αθλητισμού,
  • του περιβάλλοντος, με εξαίρεση την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη δημιουργία και συντήρηση πρασίνου και τη λειτουργία κοιμητηρίων και κέντρων αποτέφρωσης νεκρών.
  • την οργάνωση δημοτικής συγκοινωνίας,
  • καθώς και της εκπόνησης και εφαρμογής προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σήμερα η ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α. δραστηριοποιείται σε 3 βασικούς τομείς. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με 5 δομές, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών 5-12 ετών και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, στα πλαίσια του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στη Άρτα από το 2004, από την ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α. και απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας.Άτομα χαμηλού οικονομικού επιπέδου, κοινωνικά αποκλεισμένα, σωματικά ανήμπορα,που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, βοήθεια στο σπίτι, χωρίς οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο, είναι εκέινα που εντάσσονται στο πρόγραμμα και εξυπηρετούνται με οποιο τρόπο είναι εφικτό. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που άτομα της τρίτης ηλικίας εξυπηρετούνται έχοντας υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον,το οποίο όμως αδυνατεί σε καθημερινή βάση να τα φροντίσει.

Σκοπός του προαναφερόμενου προγράμματος που έτυχε ενθουσιώδεις υποδοχή από τους ηλικιωμένους,είναι η στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους και έχει ως αποτέλεσμα μέσα από υποστηρικτηκές υπηρεσίες να κάνει το άτομο ενεργό μέλος της κοινωνίας,να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του με την στήριξη ενός πλαισίου κοινωνικής φροντίδας σε τοπική βάση και να καταφέρνει να παραμείνει στο οικείο περιβάλλον αποφεύγοντας τον ιδρυματισμό. Αυτή τη στιγμή η Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας είναι στελεχωμένη με Κοινωνική Λειτουργό, Βοηθό Νοσηλεύτρια, Οικογενειακή Βοηθό.

Οι υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται δωρεάν, κατ ’οίκον σε εβδομαδιαία βάση.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι Μονάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 5-12 χρόνων, τα οποία είναι ενταγμένα στην πράξη: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, που υλοποιείται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και το Υπουργείο Εσωτερικών. Το Πρόγραμμα έχει σαν στόχο να συμβάλλει στη δημιουργική απασχόληση παιδιών, στη σχολική μελέτη (προετοιμασία για τα μαθήματα της επόμενης μέρας) και στη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, την υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άθλησης τις ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την κοινωνικότητα τους, να ψυχαγωγηθούν, να καλλιεργήσουν τις αισθητικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες, να εκφράσουν την φαντασία τους, να εξερευνήσουν τα ταλέντα τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και την έκφραση των συναισθημάτων τους. Παράλληλα απαντά στη σύγχρονη ανάγκη των γονέων για απασχόληση των παιδιών σe ένα περιβάλλον ασφαλές και δημιουργικό.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 2 δομές ΚΔΑΠ, στο 4ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Αρτας.

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», οι ωφελούμενες οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε εργασιακά είτε να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις, ανάγκες ή να ξεκουραστούν, μιας και το ΚΔΑΠ- μεΑ προσφέρει τις υπηρεσίες του Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7:00πμ έως τις 10:00μμ.

Με γνώμονα πάντα τη θετική παρέμβαση το ΚΔΑΠ- μεΑ προσφέρει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες για το κάθε παιδί, έφηβο, άτομο, καθώς δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη συμμετοχή και παρακολούθηση του προγράμματος.

Σκοποί του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση νέων με αναπηρίες, η κοινωνική ένταξή τους, η στήριξη των οικογενειών τους και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους.