Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Διήμερο Συνέδριο στην Άρτα στο πλαίσιο του Έργου Investment Development and Empowerment Action (IDEA)

26 Αυγούστου 2020

Με στόχο την σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης για κοινωνικές επενδύσεις και παράλληλα την αναζήτηση και εξειδίκευση εργαλείων για την χρηματοδότηση του Τρίτου τομέα της οικονομίας, που θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε τοπικό, αλλά και περιφερειακό επίπεδο, ο Δήμος Αρταίων διοργανώνει στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020, και του Διασυνοριακού Έργου IDEA (Investment Development and Empowerment Action), διήμερο συνέδριο στην Άρτα με θέμα «Χρηματοδότηση και Ανάπτυξη του Τρίτου Τομέα της Οικονομίας».

Ο Δήμος Αρταίων συμμετέχει ως εταίρος στο έργο IDEA: Ανάπτυξη Επενδύσεων και Δράση Ενδυνάμωσης το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014 -2020, με κύριες δράσεις την ανάπτυξη υβριδικών εργαλείων και μοντέλων κοινωνικών χρηματοδοτήσεων, την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης των ικανοτήτων φορέων της κοινωνικής οικονομίας και της Κοινωνίας των Πολιτών σε θέματα επιχειρηματικότητας, καλύτερης αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων κ.α.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Αυγούστου στο ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» (Φιλοθέη Άρτας), με ανακοινώσεις, αναλύσεις και παραδείγματα σχετικά με “Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Φορείς Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωνικές Επιχειρήσεις”.

Η κρίση του COVID-19 ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης αλλά και το ρόλο του ενεργού πολίτη σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Αρκετές παραδοσιακές κοινωνικές και οικονομικές βεβαιότητες τίθενται σε αμφισβήτηση ενώ μια αδήριτη ανάγκη για δράσεις και πρωτοβουλίες από την πλευρά των ενεργών πολιτών αναδεικνύεται. Δράσεις και πρωτοβουλίες που οφείλουν να αναζητήσουν υποστήριξη πέρα από τις παραδοσιακές χρηματοδοτικές πηγές αλλά και αξιοποιώντας νέα καινοτόμα εργαλεία και διαδικασίες.

Λόγω των σε ισχύ μέτρων για την αποφυγή νέων κρουσμάτων της πανδημίας και για την ασφαλή διεξαγωγή του συνεδρίου, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια.

Πληροφορίες & Δηλώσεις συμμετοχής στο vkainourgiou@gmail.com / 26810 77302.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω διαδικτύου, στο κανάλι του IDEA στο YouTube: IDEA Municipality of Arta.

Λίγα Λόγια για το Έργο IDEA 

Το Έργο Investment Development and Empowerment Action (IDEA) είναι μια φιλόδοξη ελληνοαλβανική πρωτοβουλία φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας και ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης Kοινωνικών Eπιχειρήσεων, Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και γενικότερα των κοινωνικών επενδύσεων. Στόχος είναι η σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης για κοινωνικές επενδύσεις, καθώς και η μελέτη και η εξειδίκευση υβριδικών εργαλείων χρηματοδότησης φορέων και δράσεων του τρίτου τομέα της οικονομίας, που θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε τοπικό, αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Το Έργο IDEA υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 από το οποίο και χρηματοδοτείται. Το εταιρικό σχήμα του Έργου αποτελείται από τους εξής φορείς:

  • Auleda Local Εconomic Development Agency (Αλβανία)
  • Δήμος Χειμάρρας (Αλβανία)
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ελλάδα)
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΑΜΚΕ (Ελλάδα)
  • Δήμος Αρταίων (Ελλάδα)

Υπεύθυνος φορέας για τις δράσεις στην περιοχή της Άρτας είναι ο Δήμος Αρταίων.

Στο πλαίσιο του έργου, μέσω συμβουλευτικών (capacity building) αλλά και εκπαιδευτικών δράσεων, υποστηρίζονται δυνητικοί λήπτες κοινωνικών επενδύσεων (Φορείς Κοινωνίας των Πολιτών, Σύλλογοι, Σωματεία, ΑΜΚΕ, Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. κλπ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ