Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Υπέρ της καταβολής των αναδρομικών Χριστουγέννων και Πάσχα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους»

23 Οκτωβρίου 2018

Ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σε ότι αφορά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους για την καταβολή των αναδρομικών αποδοχών Χριστουγέννων και Πάσχα (αρκετοί Δήμοι έχουν καταβάλλει τα χρήματα), μετά από πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τους εργαζομένους.

«Ο Δήμος θα καταβάλει τα αναδρομικά χρήματα στους εργαζόμενους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Επίσης, θα διεκδικήσουμε να καταβληθούν τα αναδρομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος και υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει την κατάρτιση προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης η οποία θα προβλέπει την καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των μεικτών αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους που αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα αναδρομικά.

 

Έγκριση από το Κ.Σ.Ν.Μ. των μελετών για το Ιστορικό Δημαρχείο

 

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, ακόμη, στις εξελίξεις σχετικά με το Ιστορικό Δημαρχείο, καθώς πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του διατηρητέου αυτού κτιρίου.

 

Με απόφασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) ενέκρινε τις μελέτες   «Καταγραφή της κατάστασης διατήρησης  και προτάσεις συντήρησης των οροφογραφιών και λοιπών διακοσμητικών στοιχείων Παλαιού Δημαρχείου Άρτας» και «Αποκατάσταση διώροφου κτηρίου του Ιστορικού Δημαρχείου Άρτας, χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης φερόμενης ιδιοκτησίας του Δήμου Αρταίων» που είχε υποβάλλει ο Δήμος.

 

Πλέον, ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένεται η δημοπράτηση εντός Νοεμβρίου,  ώστε  με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Δημοτική Αρχή το Ιστορικό Δημαρχείο να παραδοθεί εκ νέου στην κοινωνία της Άρτας.

 

 

Καθυστέρηση ενός έτους στην επίσημη ένταξη έργων ασφαλτοστρώσεων στο ΠΔΕ

 

Ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει στην ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 3 εκ. ευρώ για την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων. Είναι ένα έργο που έχει ανακοινώσει με Δελτίο Τύπου η Κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, αλλά ακόμη δεν έχει ενταχθεί επίσημα!

 

«Ως Δήμος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, οι ελιές κ.α. Παράλληλα, διαθέτουμε πολύ καλές πτηνό-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, που παράγουν εξαίρετο έργο. Η βελτίωση των αγροτικών δρόμων θα βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής για τους αγρότες και τους πτηνό-κτηνοτρόφους μας και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση του εισοδήματός τους.  Παράλληλα, έχουμε έτοιμες μελέτες για πολλά έργα άνω των 10 εκ. ευρώ που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ και τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τον αγροτικό τομέα και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις μας, δεν παίρνουμε κάποια απάντηση σχετικά με το πότε θα ενταχθούν τα χρήματα αυτά. Πώς θα βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, εάν μας καθυστερούν στα βασικά έργα υποδομής;» σχολίασε.

 

Κατά την προ ημερησίας συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο τονίστηκε η ανάγκη για λήψη μέτρων σχετικά με την πρόληψη ατυχημάτων στην επαρχιακή οδό Άρτας-Ροδαυγής, στο ύψος του Έλατου Κορφοβουνίου, καθώς στο σημείο δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός και εισέρχονται στο δρόμο ανεπιτήρητα και μη ζώα. Ο Δήμος έχει στείλει σχετική επιστολή στα αρμόδια όργανα και παρακολουθεί στενά το θέμα.

 

Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη τοποθέτησης ηλεκτροφωτισμού στην επαρχιακή οδό από το ιστορικό Γιοφύρι μέχρι τις Κεραμάτες, μιας και υπάρχει αυτό το διάστημα έντονη κυκλοφορία λόγω και της έναρξης της περιόδου συγκομιδής των εσπεριδοειδών. Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει στο παρελθόν απόφαση σχετικά με την τοποθέτηση κολώνων ηλεκτροφωτισμού σε όλο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, με προτεραιότητα κυρίως σε διασταυρώσεις οδών, αλλά και στις εντός οικισμού περιοχές από τις οποίες διέρχονται οι οδικοί άξονες.

 

Τέλος, έγινε αναφορά στην ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Ροδαυγής, όπου υπάρχει μόνο ένα παιδί, αλλά και των Κεραματών, με το Δήμαρχο να επισημαίνει πως κανένα Νηπιαγωγείο δεν πρέπει να κλείσει ακόμη και αν φιλοξενεί μόνο ένα παιδί.