ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Υλοποιείται η δέσμευσή μας για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα»
-Πολλαπλά τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία
Ένα έργο που αποτελεί αίτημα 40 και πλέον ετών της Αρτινής κοινωνίας, η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς υπεγράφη η σύμβαση παροχής υπηρεσιών για την «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας- βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας», ώστε να καταδειχθεί η καταλληλότητα της δημοτικής προτεινόμενης θέσης στην περιοχή Κρικούκια Αμμοτόπου, που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αρταίων (με την υπ’ αρίθμ 156/2016/18-4-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
Κατά τη διάρκεια σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος τόνισαν τα οφέλη από την κατασκευή του Πάρκου για όλη την περιοχή. Να σημειωθεί ότι ο Νομός Άρτας είναι ο μοναδικός στην Ήπειρο (και από τους λίγους Πανελλαδικά) που δεν διαθέτει Επιχειρηματικό Πάρκο.
«Η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στο Νομό Άρτας αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής κοινωνίας. Ήταν μια δέσμευσή μας, που γίνεται πράξη. Τα οφέλη από την δημιουργία του Πάρκου είναι πολλαπλά, καθώς προωθείται και στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τονώνεται σημαντικά η τοπική οικονομία, προστατεύεται το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αρταίων.
Και συνέχισε: «Ο Δήμος με σχετικές αποφάσεις του, έχει επιλέξει δημοτική έκταση στην περιοχή «Κρικούκια» της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου. Παράλληλα, έχει κριθεί απαραίτητο να προετοιμαστούν όλα τα βήματα, προκειμένου να προσδιοριστεί το τμήμα εντός της δημοτικής έκτασης που είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου. Οι εργασίες αυτές και τα αποτελέσματα τους, θα αποτυπωθούν στη σχετική έκθεση που θα βεβαιώνει τη Σκοπιμότητα- Βιωσιμότητα ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας».
»Πρόκειται να δημιουργηθεί κάτι πολύ καλό για όλη την περιοχή μας. Φυσικά, ζητάμε και θα υπάρξουν ορισμένα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή φιλοξενίας και τους κατοίκους της, όπως έργα υποδομής και άλλες δράσεις στους δυο οικισμούς Αμμοτόπου και Αμπελιών και η κατά προτεραιότητα απασχόληση των κατοίκων της Τ.Κ. Αμμοτόπου τόσο κατά την κατασκευή του πάρκου, αλλά και κατά την λειτουργία του στις υπηρεσίες που θα συσταθούν για τη λειτουργία του καθώς και στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν σε αυτό κ.α.».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γκολομάζος υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και η συνεργασία μας με το Δήμο Αρταίων και την Περιφέρεια είναι πολύ καλή. Πιστεύουμε πως εάν κυλήσουν όλα ομαλά το Επιχειρηματικό Πάρκο θα είναι μια πραγματικότητα για τον τόπο μας, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλη την περιοχή και βέβαια για τον Επιχειρηματικό κόσμο της Άρτας».
Υπενθυμίζεται, ότι στις 5 Απριλίου 2017 υπεγράφη στο γραφείο του Δημάρχου η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του τέως Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστου Παπάζογλου, για την εκπόνηση των προκαταρκτικών μελετών του Επιχειρηματικού Πάρκου με στόχο να δοθεί μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης στην τοπική οικονομία και στις επιχειρήσεις της περιοχής, που σήμερα περνούν δύσκολες ημέρες.
Να σημειωθεί ότι για τις μελέτες που θα χρειαστούν υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα, ύψους 500.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι μελέτες θα δείξουν κατά πόσο η προτεινόμενη θέση είναι η πλέον κατάλληλη για τη χωροθέτηση του Πάρκου, το οποίο θα είναι τύπου Β’, δηλαδή μέσης και χαμηλής όχλησης, με όλες τις απαραίτητες υποδομές (βιολογικός καθαρισμός, δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, πράσινο κ.α.).
Σε ο, τι αφορά τα επόμενα βήματα, μετά την Μελέτη σκοπιμότητας- βιωσιμότητας κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου, θα ακολουθήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Μελέτη Τεχνικής Οργάνωσης και στη συνέχεια θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες των έργων υποδομής και θα συσταθεί ο Φορέας Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, όπου και θα υποβάλλει τον φάκελο χρηματοδότησης για την κατασκευή των έργων του Πάρκου στο ΕΣΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των παραπάνω εκτιμάται ότι θα είναι περίπου δύο έτη.