Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

Αναβίωση Πασχαλινών εθίμων με συμμετοχή πλήθους κόσμου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη «Βυζαντινή Άρτα»

07 Απριλίου 2018

Το έθιμο της πρώτης ανάστασης, που περιλαμβάνει σπάσιμο πιάτων και κανατιών, αναβίωσε σήμερα το πρωί στην Άρτα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη «Βυζαντινή Άρτα», που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και τις Ιερές Μητροπόλεις Άρτας και Νικοπόλεως-Πρεβέζης.

Με αφετηρία το Ιστορικό Δημαρχείο της Άρτας, στον πεζόδρομο της Σκουφά και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου «Σκουφάς», στις 10 το πρωί ακριβώς έσπασαν εκατοντάδες κανάτες και πιάτα από καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής.

Στο μεταξύ, το βράδυ  της Μεγάλης Παρασκευής με κατάνυξη και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, τόσο συμπολιτών, όσο και επισκεπτών που έχουν κατακλύσει την περιοχή (η πληρότητα αγγίζει το 100% στα καταλύματα της Άρτας) πραγματοποιήθηκε η περιφορά των Επιταφίων στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης άναψε η καθιερωμένη φωτιά στο προαύλιο της Αγίας Θεοδώρας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών και επισκεπτών. Το έθιμο, που μετρά αιώνες, συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν μαθητές του Χριστού έξω από το πραιτώριο του Ποντίου Πιλάτου αναμένοντας την απόφαση για την τύχη Του.