6 Νοεμβρίου 2025
22 oC

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Διευκρινήσεων διαγωνισμού συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών μέσω δημόσιων συμβάσεων (μεταφορά ανακυκλώσιμων) για τα έτη 2025, 2026 και 2027

Προκηρύξεις

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Διευκρινήσεων διαγωνισμού συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών μέσω δημόσιων συμβάσεων (μεταφορά ανακυκλώσιμων) για τα έτη 2025, 2026 και 2027

06 Νοεμβρίου 2025

ΑΔΑ: 9Β5ΠΩΨΑ-ΔΡΥ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                         Άρτα: 06-11-2025

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ                                                                              Αρ.Πρωτ.: 42233

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Περιφερειακή οδός & Αυξεντίου / Τ.Κ. 47132

Τμήμα Προμηθειών και Αποθηκών (1ος ορ.)

Πληρ.: Πετσιμέρης Άγγελος

Τηλ.:2681362243

e-mail : petsimeris@arta.gr

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διευκρινήσεων διαγωνισμού συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών μέσω δημόσιων συμβάσεων (μεταφορά ανακυκλώσιμων) για τα έτη 2025, 2026 και 2027

 

Η Αντιδήμαρχος Αρταίων Σφαλτού Χαρίκλεια έχοντας υπ’ όψη τα εξής :

  1. Την αριθ. 40221 / 23-10-2025 (ΑΔΑM: 25PROC017789507 / ΑΔΑ: 6ΤΗΖΩΨΑ-18Λ) διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τις δαπάνες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών μέσω δημόσιων συμβάσεων (μεταφορά ανακυκλώσιμων) για τα έτη 2025, 2026 και 2027.
  2. Τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν καθώς και τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου

 

Διευκρινίζει τα εξής

Ερώτημα

Στην παράγραφο 2.2.5 σελ. 17. του Διαγωνισμού με τίτλο: «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΣΩ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ) ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΕΛΟΣ 2025, 2026

ΚΑΙ 2027» αναφέρεται στην οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια των υποψήφιων.

Αναλυτικά αναφέρεται: «Όσον αφορά την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια για την παρούσα διαδικασία σύναψης σύμβασης, οι οικονομικοί φορείς απαιτείται να έχουν κατ’ ελάχιστο, μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών στον τομέα δραστηριοτήτων της σύμβασης για την τελευταία τριετία (2024, 2023, 2022) ίσο με το 50% του ποσού του ενδεικτικού προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που ο προσφέρων δραστηριοποιείται για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) διαχειριστικών χρήσεων, τότε να διαθέτει κατ’ ελάχιστο μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών στον τομέα των δραστηριοτήτων της σύμβασης για όσες διαχειριστικές χρήσεις δραστηριοποιείται, ίσο με το 50% του ποσού του ενδεικτικού προϋπολογισμού.»

Επίσης, στην σελίδα 22 παράγραφος Β.3 αναφέρεται: «Για την απόδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας της παραγράφου 2.2.5 οι οικονομικοί φορείς προσκομίζουν τα κατάλληλα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουν την απαραίτητη οικονομική επάρκεια για την συμμετοχή στον διαγωνισμό (ενδεικτικά αναφέρονται τιμολόγια παροχής υπηρεσίας, πρωτόκολλα παραλαβής, συμβάσεις, βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης, οικονομικές καταστάσεις, ισολογισμοί, Ε3 κτλ).»

  1. Κατά την αποστολή των δικαιολογητικών πρέπει να επισυναφθούν αναλυτικά και τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για κάθε συνεργαζόμενο Δήμο και για όλα τα έτη που αναφέρονται;
  2. Όσον αφορά τα πρωτόκολλα παραλαβής, τι ακριβώς πρέπει να επισυναφθεί;
  3. Οι συμβάσεις μιας επιχείρησης με όλους τους συνεργαζόμενους Δήμους πρέπει να επισυναφθούν κα για όλα τα έτη αναφοράς ή μπορεί να δημιουργηθεί αρχείο που θα αναφέρει τον μοναδικό αριθμό που φέρει η κάθε σύμβαση;
  4. Ποιες οικονομικές καταστάσεις χρειάζεται να επισυναφθούν από έναν υποψήφιο που θέλει να συμμετέχει στον διαγωνισμό;.

 

Απάντηση:

  1. Εφόσον επιλέξετε να καταθέσετε ως δικαιολογητικά απόδειξης τιμολόγια παροχής υπηρεσίας, τότε θα πρέπει να κατατεθούν τα τιμολόγια που συγκεντρωτικά πληρούν την απαίτηση για μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών στον τομέα δραστηριοτήτων της σύμβασης για την τελευταία τριετία (2024, 2023, 2022).
  2. Εφόσον επιλέξετε να καταθέσετε ως δικαιολογητικά απόδειξης πρωτόκολλα παραλαβής θα επισυνάψετε πρωτόκολλα παραλαβής που αφορούν στοιχεία μεταφορά που εμπεριέχουν και την αξία των ειδών (π.χ. ΤΔΑ). Εφόσον τα πρωτόκολλα παραλαβής αφορούν για παράδειγμα δελτία αποστολής που δεν εμπεριέχουν την αξία των ειδών, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.
  3. Μπορεί να υποβληθεί και αρχείο που να εμπεριέχει τον αριθμό αναφοράς της κάθε σύμβασης για το κάθε έτος αναφοράς, αλλά η συγκεκριμένη επιλογή θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της διαδικασίας μιας και η επιτροπή διαγωνισμού θα πρέπει να «κατεβάσει» τις αναφερόμενες συμβάσεις από το ΚΗΜΔΗΣ, σε αντίθεση με την επιλογή της απευθείας υποβολής των συμβάσεων.
  4. Δεν χρειάζεται να κατατεθεί συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση. Αν τελικά επιλέξετε να καταθέσετε οικονομικές καταστάσεις, απλά θα πρέπει να αποδεικνύουν την απαιτούμενη χρηματοοικονομική επάρκεια από την διακήρυξη.

Άρα ένας οικονομικός φορέας δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικά στοιχεία χρηματοοικονομικής επάρκειας τα όλα αναφερόμενα στο συγκεκριμένο άρθρο (τιμολόγια, δελτία αποστολής, οικονομικές καταστάσεις κτλ), αλλά κάποιο από όλα αυτά, για παράδειγμα μόνο τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.  Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει και διαφορετικά αποδεικτικά για διαφορετικές χρήσεις.  Για παράδειγμα για το έτος 2024 τιμολόγια, για το έτος 2023 συμβάσεις και για το έτος 2022 ισολογισμό.  Σε κάθε περίπτωση όμως τα δικαιολογητικά θα πρέπει να πληρούν την προϋπόθεση για μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών στον τομέα δραστηριοτήτων της σύμβασης ίσο με το 50% του ποσού του ενδεικτικού προϋπολογισμού

 

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

ΣΦΑΛΤΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ