Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

9-10 Απριλίου εκπαιδευτική άσκηση Πολιτικής Προστασίας

22 Μαρτίου 2022

«ΑΡΤΑ 2022» Έρευνα & Διάσωση

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί, στην πόλη της Άρτας, εκπαιδευτική άσκηση Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών στις διαδικασίες έρευνας – διάσωσης, με την πιστοποίηση του διεθνούς οργανισμού SSI και την υποστήριξη του Δήμου Αρταίων.

Η εκπαιδευτική διαδικασία θα υλοποιηθεί από την Εταιρεία Θαλασσίων Δραστηριοτήτων και Θαλασσίων Επιστημονικών Ερευνών – Water Actions, η οποία είναι και ο μοναδικός διαπιστευμένος φορέας στην Ευρώπη από τον διεθνή οργανισμό SSI, στη διεξαγωγή και πιστοποίηση προγραμμάτων Έρευνας & Διάσωσης – Search & Rescue και Θαλάσσιας Επιβίωσης – Water Survival.

Η αρχική ιδέα του προγράμματος απευθυνόταν σε μέλη εθελοντικών διασωστικών ομάδων και σε προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας που θέλει να έχει διεθνή πιστοποίηση στην “Έρευνα και Διάσωση” (S.A.R.). Ευρύτερα όμως, απευθύνεται σε κάθε άτομο του γενικού πληθυσμού, που τυχόν εμπλέκεται ή δύναται να εμπλακεί σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει τη γνώση σχετικά με τις βασικές αρχές και τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης και να παρέχει στους συμμετέχοντες την ικανότητα αλλά και την πεποίθηση ότι μπορούν να βοηθήσουν ικανοποιητικά τις μονάδες έρευνας – διάσωσης ως άτομα, ως μέλη εθελοντικών διασωστικών ομάδων ή ως προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας.

Η θεωρητική εκπαίδευση θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Απριλίου δια ζώσης, σε κατάλληλο χώρο της πόλης της Άρτας και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

Λειτουργία ΕΚΣΕΔ – Σύστημα COSPAS – SARSAT – Επικοινωνίες – GMDSS Master Plan – Διεθνής αναφορά SITREP – Διεξαγωγή ασκήσεων – Ανάλυση κινδύνου – Φάση αβεβαιότητας – Φάση συναγερμού – Φάση καταστροφής – Αρχικές ενέργειες – Κίνηση επιζώντων – Επιχειρήσεις έρευνας – Καθήκοντα και αρμοδιότητες συντονιστή επί σκηνής – Θαλάσσια σχέδια έρευνας – Από αέρος σχέδια έρευνας – Χερσαία σχέδια έρευνας – Υποβρύχια σχέδια έρευνας.

Ανάθεση υποπεριοχών έρευνας – Κάλυψη περιοχής έρευνας – Διάσωση από αέρος – Διάσωση από πλοίο – Χερσαία διάσωση – Επιχειρήσεις διάσωσης μαζικών καταστροφών – Φροντίδα των επιζώντων – Διαχείριση θανόντων – Στρες κρίσιμων περιστατικών – Λήξη επιχειρήσεων.

Η πρακτική εκπαίδευση θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Απριλίου στην ευρύτερη περιοχή όπου θα λάβουν χώρα σταδιακά κλιμακούμενα σενάρια χερσαίας και από αέρος έρευνας – διάσωσης προσομοιώνοντας ρεαλιστικές συνθήκες επί του πεδίου.

Ολοκλήρωση εγγραφών έως την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.

Πληροφορίες – εγγραφές
κα Μόσιαλου Κλεονίκη
Υπεύθυνη Συντονισμού «ΑΡΤΑ 2022»
6979837096 και nickgip@gmail.com