Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

30% μειώσεις δημοτικών τελών στους επαγγελματίες – εκπτώσεις έως 100% στις ευπαθείς ομάδες, σταθερά δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά, το τρίπτυχο της Δημοτικής Αρχής για την στήριξη της Αρτινής κοινωνίας

19 Νοεμβρίου 2020

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού του έτους 2021, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, η στρατηγική επιλογή της παρούσας Δημοτικής Αρχής να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους δημότες και την νέα χρονιά, προσφέροντας παράλληλα ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους.

Ύστερα από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει 30% τα δημοτικά τέλη και τέλη κοινόχρηστων χώρων στους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία του covid 19, εκπτώσεις έως 100% στις ευπαθείς ομάδες και να κρατήσει σταθερά τα δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Για την στήριξη της τοπικής οικονομίας: Μείωση 30% στα δημοτικά τέλη και στον κοινόχρηστο χώρο στις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις
  • Για την στήριξη της αρτινής οικογένειας: Μειωμένα τέλη από 30% έως 100% σε πολύτεκνες, σε τρίτεκνες και σε μονογονεϊκές οικογένειες
  • Για την στήριξη των ευπαθών ομάδων: Μειωμένα τέλη από 30% έως 100% στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, στους ανέργους, στους απόρους και σε ΑμεΑ.
  • Για την στήριξη των νοικοκυριών: Καμία αύξηση στα Δημοτικά Τέλη

Παράλληλα, «τρέχουν» οι εξής μειώσεις:

  • Για τους παραγωγούς και τους εμπόρους στην Δημοτική Λαϊκή Αγορά: μειωμένα τέλη χρήσης των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και χρήσης πάγκων.
  • Για τους αγρότες: ελάφρυνση των τελών για την άρδευση και αποστράγγιση μέσω του διαχωρισμού τους που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου.

Στο αιτιολογικό της παραπάνω απόφασης, η Δημοτική Αρχή έλαβε υπόψιν της τις εξής παραμέτρους:

  • Τις μεγάλες μειώσεις των πόρων του Δήμου εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης
  • Τις αυξημένες δαπάνες του Δήμου για την λειτουργιά του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων (αύξηση κατά 500.000 ευρώ)
  • Τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ανταποδοτικής υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 410.000 ευρώ εξαιτίας της αυξημένης μισθοδοσίας προσωπικού μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας
  • Τις αυξημένες ανάγκες για πύκνωση δρομολογίων, συντήρησης δικτύου ηλεκτροφωτισμού, προμήθεια ειδών καθαριότητας και άλλων αναλωσίμων ειδών για την παροχή καλύτερων και εξειδικευμένων λόγω των ειδικών συνθηκών υπηρεσιών κλπ.

Σημειώνεται, πως συγκριτικά με τους όμορους αστικούς/ ημιαστικούς Δήμους της Ηπείρου, ο Δήμος Αρταίων διατηρεί από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Ενδεικτικά, ο συντελεστής των τελών για τα νοικοκυριά κυμαίνονται από 1,6 έως 1,85 ενώ στην Άρτα είναι στο 1,3. Αντίστοιχα, ο συντελεστής για τους επαγγελματίες φτάνει σε όμορους Δήμους μέχρι και το 5,1 σε συντελεστή, ενώ στην Άρτα είναι στο 2,9.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ανέφερε:

«Αναγνωρίζουμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας και ειδικά οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι. Για αυτό και ο Δήμος Αρταίων, παρόλο που οι εισφορές προς τον Δήμο έχουν μειωθεί σημαντικά και οι δαπάνες έχουνε αυξηθεί κατά πολύ, προβαίνει σε σημαντικές μειώσεις δημοτικών τελών παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερες ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ενώ συνέχισε:

«Το ότι καταφέραμε να κρατήσουμε σταθερά τα δημοτικά τέλη των νοικοκυριών του Δήμου μας, αυτή την περίοδο, που οι δαπάνες μας έχουν εκτοξευθεί και οι πόροι μας έχουν συρρικνωθεί, είναι για εμάς πολύ σημαντικό και όχι αυτονόητο, συγκριτικά πάντα και με τα δημοτικά τέλη άλλων γειτονικών μας Δήμων που είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Και αυτό μόνο τυχαία δεν επιτεύχθηκε. Αλλά το πετύχαμε χάρη του νοικοκυρέματος που κάνουμε τα τελευταία χρόνια στην διοίκηση του μεγάλου μας «σπιτιού» όλων μας, που είναι ο Δήμος Αρταίων».