Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε με τα πιο πρόσφατα νέα, αποφάσεις και δελτία τύπου του Δήμου Αρταίων.

19 Μαΐου – Ο Δήμος Αρταίων τιμά με ένα συμβολικό τρόπο την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

19 Μαΐου 2020

Συμπληρώνονται σήμερα 101 χρόνια από την εποχή όπου 350.000 Έλληνες του Πόντου υπέστησαν φρικτά εγκλήματα, για τα οποία δεν έχει αποδοθεί ακόμη πλήρως δικαιοσύνη. Τιμώντας τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, στο μήνυμά του αναφέρει σχετικά:

«Ημέρα Μνήμης η σημερινή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Με τον άδικο, μαρτυρικό και σκληρό αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι μια μαύρη επέτειος για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, στο δικαίωμα για πατρίδα.

Είναι μία μαύρη επέτειος, που μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι οι θηριωδίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Όχι για να γίνουν αντικείμενο εκδίκησης, αλλά για να κρατούν ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και μαζί να κρατούν ζωντανή την ελπίδα αυτού του κόσμου να γίνεται καλύτερος».

Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βίγλας, κ. Κωνσταντίνος Κούτας, ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας, « Οι Πρόσφυγες » κ. Χρήστος Αβραμίδης, παρευρέθησαν και στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο χώρο του Μνημείου, στην Βίγλα Άρτας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε λιτά και χωρίς κόσμο, καθώς και  η παρουσία των επισήμων  ήταν περιορισμένη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Παράλληλα ο κ. Τσιρογιάννης, συνομιλώντας με τους Προέδρους, τόνισε την ανάγκη «Να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», ενώ από την πλευρά τους ο κ. Αβραμίδης και ο κ. Κούτας ανέφεραν: «Συμβολική αλλά ουσιαστική, η σημερινή εκδήλωση τιμής όπως οι καιροί το επιβάλλουν».

Τέλος όλοι συμφώνησαν ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να διοργανώσουν από κοινού, μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό.